Předmět: Kultivační techniky a biotechnologické aplikace

» Seznam fakult » FT » TUIOZP
Název předmětu Kultivační techniky a biotechnologické aplikace
Kód předmětu TUIOZP/TP5KT
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Purevdorj Khatantuul, Ing. Ph.D.
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Úvod do studia - definice biotechnologií, mikrobní biotechnologie, požadavky na průmyslové mikroorganizmy. - Prokaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích. - Eukaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích. - Buněčný cyklus. Růstová křivka mikroorganizmů. Růstové konstanty. - Faktory ovlivňující růst a množení mikroorganizmů. Produkce biomasy. - Přehled hlavních drah primárního a sekundárního metabolizmu mikroorganizmů a jejich význam v biotechnologiích. - Kultivační a produkční média - požadavky, suroviny, složení, sterilace. - Způsoby kultivace mikroorganizmů v tekutém médiu - vsádková, průtoková, semikontinuální a kontinuální kultivace. - Kultivace na pevném substrátu. Biofilm v biotechnologiích. - Specifické rysy kultivace fototrofních organizmů (sinic, řas a rostlinných buněk) a živočišných buněk. - Bioreaktory - rozdělení, konstrukce, použití. - Biotechnologická produkce primárních metabolitů. - Biotechnologická produkce sekundárních metabolitů. - Biotransformace - základní charakteristika procesů, příklady.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování
  • Příprava na zkoušku - 90 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
vyjmenovat a popsat základní strategie kultivace organizmů využívaných v biotechnologiích
vyjmenovat a popsat základní strategie kultivace organizmů využívaných v biotechnologiích
popsat substráty pro kultivaci organizmů využívaných v biotechnologiích
popsat substráty pro kultivaci organizmů využívaných v biotechnologiích
popsat bioreaktory využívané pro biotechnologické aplikace
popsat bioreaktory využívané pro biotechnologické aplikace
vysvětlit rozdíly mezi statickou a kontinuální kultivací (mikro)organizmů
vysvětlit rozdíly mezi statickou a kontinuální kultivací (mikro)organizmů
vyjmenovat nejvýznamnější skupiny organizmů využívaných v biotechnologiích
vyjmenovat nejvýznamnější skupiny organizmů využívaných v biotechnologiích
Odborné dovednosti
navrhnout kultivační média pro kultivaci mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích
navrhnout kultivační média pro kultivaci mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích
optimalizovat kultivační podmínky 5 (mikro)organizmů nejčastěji využívaných v biotechnologiích
optimalizovat kultivační podmínky 5 (mikro)organizmů nejčastěji využívaných v biotechnologiích
realizovat stanovení růstové křivky bakterií
realizovat stanovení růstové křivky bakterií
navrhnout organizmy použitelné pro biotechnologickou výrobu přídatných látek využívaných v potravinářství
navrhnout organizmy použitelné pro biotechnologickou výrobu přídatných látek využívaných v potravinářství
navrhnout organizmy použitelné pro biotechnologickou výrobu látek využívaných ve farmacii, medicíně nebo v ochraně životního prostředí
navrhnout organizmy použitelné pro biotechnologickou výrobu látek využívaných ve farmacii, medicíně nebo v ochraně životního prostředí
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Známkou
Známkou
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Doporučená literatura
  • HARZEVILI, F.D., CHEN, H. Microbial Biotechnology: Progress and Trends. Boca Raton: CRC Press, 2015. ISBN 978-1-4822-4520-2.
  • KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: KEY Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
  • KAPRÁLEK, F. Základy bakteriologie. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-811-5.
  • LEE, Y.K. Microbial Biotechnology: Principles and Applications, 3rd ed.. Singapore: World Scientific, 2013. ISBN 978-981-4366-82-3.
  • MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr