Předmět: Základy instrumentálních metod v analýze potravin

» Seznam fakult » FT » TUIOZP
Název předmětu Základy instrumentálních metod v analýze potravin
Kód předmětu TUIOZP/TP4ZI
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Janovský Petr, Ing.
  • Šenkárová Lenka, Ing. Ph.D.
  • Rouchal Michal, doc. Ing. Ph.D.
  • Kimmel Roman, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do instrumentální analýzy, příprava vzorků k analýze. 2. Zpracování a vyhodnocení dat, extrakce, SPE. 3. Elektroanalytické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, konduktometrie, coulometrie). 4. Elektromigrační metody (elektroforéza, izotachoforéza, izoelektrická fokusace). 5. Úvod do spektrálních metod, AES. 6. AAS, XRF. 7. UV-VIS, Fluorescenční spektrometrie. 8. IČ, Ramanova spektrometrie. 9. NMR, Nefelometrie, Turbidimetrie, Refraktometrie, Interferometrie. 10. Hmotnostní spektrometrie (MS). 11. Úvod do chromatografie, TLC. 12. HPLC, UPLC, GPC. 13. IEC, afinitní a chirální chromatografie, GC. 14. SFC, kvantitativní a kvalitativní chromatografie.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 34 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 15 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 15 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
popsat přípravy vzorků k analýze
popsat přípravy vzorků k analýze
vyjmenovat a vysvětlit princip elektroanalytické metody
vyjmenovat a vysvětlit princip elektroanalytické metody
vyjmenovat a vysvětlit princip elektromigrační metody
vyjmenovat a vysvětlit princip elektromigrační metody
vyjmenovat a vysvětlit princip spektrálních metod
vyjmenovat a vysvětlit princip spektrálních metod
vyjmenovat a vysvětlit princip separačních metod
vyjmenovat a vysvětlit princip separačních metod
Odborné dovednosti
seznámení s jednotlivými přístroji
seznámení s jednotlivými přístroji
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Holzbecher, Z., Churáček, J. Analytická chemie. Praha : SNTL, 1987.
  • RUBINSON, K.A. Contemporary Instrumental Analysis.. Upper Saddle River: Prentice Hall, 2000. ISBN 137907265.
  • SKOOG, D. Fundamentals of analytical chemistry, 9th ed.. Belmont: Brooks/Cole Cengage Learning, 2014. ISBN 978-0-495-55828-6.
  • Willard, H. H. Instrumental methods of analysis. Belmont : Wadsworth Publishing, 1988. ISBN 0534081428.
  • ZÁRUBA, K. Analytická chemie. Praha: VŠCHT Praha, 2016. ISBN 978-80-7080-950-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr