Předmět: Základy práce v biotechnologických laboratořích

» Seznam fakult » FT » TUIOZP
Název předmětu Základy práce v biotechnologických laboratořích
Kód předmětu TUIOZP/TP1PL
Organizační forma výuky Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Purevdorj Khatantuul, Ing. Ph.D.
  • Riemel Jakub, Ing.
Obsah předmětu
1. Úvodní hodina, bezpečnost práce. 2. Seznámení s laboratorními pomůckami, základní laboratorní výpočty. 3. Vážení na předvážkách a analytických vahách. 4. Rozpouštění vzorků, odměrné nádoby. 5. Práce s pipetami a dávkovači. 6. Příprava základních kultivačních půd. 7. Práce v laminárním a biohazard boxu. 8. Světelný mikroskop - konstrukce a vlastnosti. 9. Mikroskopie - trvalé a nativní preparáty. 10. Mikroskopie - barvené preparáty. 11. Mikroskopie - použití imerzního objektivu. 12. Základní mikrobiologické techniky. 13. Základní techniky molekulární biologie. 14. Zápočet.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 42 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 25 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 23 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
zásady aseptické práce v mikrobiologické laboratoři
zásady aseptické práce v mikrobiologické laboratoři
popis základních pomůcek a nástrojů využívaných v mikrobiologické a molekulárně biologické laboratoři
popis základních pomůcek a nástrojů využívaných v mikrobiologické a molekulárně biologické laboratoři
popis základních skupin živných médií využívaných při očkování mikroorganizmů
popis základních skupin živných médií využívaných při očkování mikroorganizmů
vyjmenovat části optického mikroskopu
vyjmenovat části optického mikroskopu
vyjmenovat a popsat základní způsoby barvení mikroorganizmů a buněčných komponent
vyjmenovat a popsat základní způsoby barvení mikroorganizmů a buněčných komponent
Odborné dovednosti
umět obsluhovat a využívat základní pomůcky a nástroje využívané v mikrobiologické a molekulárně biologické laboratoři
umět obsluhovat a využívat základní pomůcky a nástroje využívané v mikrobiologické a molekulárně biologické laboratoři
umět připravit živná média pro kultivaci mikroorganizmů
umět připravit živná média pro kultivaci mikroorganizmů
umět připravit fixovaný preparát pro světelný mikroskop
umět připravit fixovaný preparát pro světelný mikroskop
umět zmikroskopovat preparát světelným mikroskopem
umět zmikroskopovat preparát světelným mikroskopem
umět základní očkovací techniky
umět základní očkovací techniky
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
E-learning
E-learning
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...)
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Systematické pozorování studenta
Systematické pozorování studenta
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Doporučená literatura
  • BÁLEŠ, V. a kol. Biochemické technológie: Biochemical Technologies. Bratislava: AB-ART, 2003. ISBN 80-89006-75-2.
  • KOTRBA, P., BABŮREK, I., KREJZLÍK, Z. Návody ke cvičením z biologie. Praha: VŠCHT Praha, 2006. ISBN 80-7080-623-0.
  • POLLACK, Robert A. Laboratory exercises in microbiology. 3rd ed.. Hoboken, NJ: John Wiley, 2009. ISBN 978-0-470-13392-7.
  • SEIDMAN, L. Basic Laboratory Calculations for Biotechnology. San Francisco, Pearson, 2008. ISBN 978-0-13-223810-6.
  • SEIDMAN, L., MOORE, C. J. Basic Laboratory Methods for Biotechnology, 2nd ed.. San Francisco, Pearson, 2009. ISBN 978-0-321-57014-7.
  • ZAJONCOVÁ, L., TARKOWSKI, P. Základní chemické výpočty pro biochemiky a biotechnology. Olomouc: UP Olomouc, 2016. ISBN 9788024450025.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr