Předmět: Mikrobiologie potravin

» Seznam fakult » FT » TUIOZP
Název předmětu Mikrobiologie potravin
Kód předmětu TUIOZP/TK7MP
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
  • Purevdorj Khatantuul, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Aplikovaná mikrobiologie a její úlohy. Rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy. 2. Mikroorganizmy žádoucí a nežádoucí v potravinářství. 3. Procesy metabolizmu mikroorganizmů a jejich význam pro potravinářské výroby. 4. Vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst a přežívání mikroorganizmů v potravinách. Konzervace potravin. Produkce inhibičních látek mikroorganizmy. 5. Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu a metody detekce mikroorganizmů v potravinách. 6. Bakterie mléčného kvašení a jejich význam v potravinářství a biotechnologiích. 7. Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků. 8. Mikrobiologie masa a masných výrobků, ryb, drůbeže, vajec a výrobků z vajec. 9. Mikrobiologie nealkoholických nápojů, ovoce, zeleniny a výrobků z nich. 10. Úloha mikroorganizmů při výrobě fermentovaných nápojů. 11. Mikrobiologie potravin rostlinného původu - mlýnské, pekařské a cukrářské výrobky, škrobárenské výrobky, cukr a cukrovinky. 12. Mikrobiologie výrobků tukařského průmyslu. Mikrobiologie výrobků studené kuchyně, lahůdek, polotovarů a hotových pokrmů. 13. Funkční potraviny ve vztahu k mikroorganizmům. Probiotika, prebiotika a synbiotika. 14. Využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů při produkci potravin. Zdravotní rizika. Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 24 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 44 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 26 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 34 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie.
Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie.
Výsledky učení
vyjmenovat a popsat technologicky žádoucí a nežádoucí mikroorganismy v potravinách a patogenní mikroorganizmy přenosné potravinami
vyjmenovat a popsat technologicky žádoucí a nežádoucí mikroorganismy v potravinách a patogenní mikroorganizmy přenosné potravinami
popsat a vysvětlit působení vnějších faktorů na činnost mikroorganizmů v potravinách
popsat a vysvětlit působení vnějších faktorů na činnost mikroorganizmů v potravinách
popsat a vysvětlit metabolizmus technologicky žádoucích a nežádoucích mikroorganizmů v potravinách
popsat a vysvětlit metabolizmus technologicky žádoucích a nežádoucích mikroorganizmů v potravinách
vysvětlit mechanizmy tvorby biofilmu v potravinářských provozech, popsat jeho vlastnosti a metody eradikace (odstranění)
vysvětlit mechanizmy tvorby biofilmu v potravinářských provozech, popsat jeho vlastnosti a metody eradikace (odstranění)
popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit
popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit
Odborné dovednosti
zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin z mikrobiologického hlediska
zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin z mikrobiologického hlediska
analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v hlavních potravinářských komoditách
analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v hlavních potravinářských komoditách
navrhnout postup mikrobiologické analýzy vybraných potravinářských komodit
navrhnout postup mikrobiologické analýzy vybraných potravinářských komodit
poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin
poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin
navrhnout postupy minimalizace rizik výskytu nežádoucích mikroorganizmů v potravinách
navrhnout postupy minimalizace rizik výskytu nežádoucích mikroorganizmů v potravinách
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část)
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • ADAMS, M.R. Food Microbiology. Cambridge: RSC Publishing, 2008. ISBN 978-0-85404-284-5.
  • GÖRNER, F., VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia poživatín. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
  • HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
  • ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
  • RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRS Press, 2014. ISBN 978-1-4665-6443-5.
  • ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr