Vyučující
|
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
-
Purevdorj Khatantuul, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Aplikovaná mikrobiologie a její úlohy. Rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy. 2. Mikroorganizmy žádoucí a nežádoucí v potravinářství. 3. Procesy metabolizmu mikroorganizmů a jejich význam pro potravinářské výroby. 4. Vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst a přežívání mikroorganizmů v potravinách. Konzervace potravin. Produkce inhibičních látek mikroorganizmy. 5. Odběr vzorků pro mikrobiologickou analýzu a metody detekce mikroorganizmů v potravinách. 6. Bakterie mléčného kvašení a jejich význam v potravinářství a biotechnologiích. 7. Mikrobiologie mléka a mléčných výrobků. 8. Mikrobiologie masa a masných výrobků, ryb, drůbeže, vajec a výrobků z vajec. 9. Mikrobiologie nealkoholických nápojů, ovoce, zeleniny a výrobků z nich. 10. Úloha mikroorganizmů při výrobě fermentovaných nápojů. 11. Mikrobiologie potravin rostlinného původu - mlýnské, pekařské a cukrářské výrobky, škrobárenské výrobky, cukr a cukrovinky. 12. Mikrobiologie výrobků tukařského průmyslu. Mikrobiologie výrobků studené kuchyně, lahůdek, polotovarů a hotových pokrmů. 13. Funkční potraviny ve vztahu k mikroorganizmům. Probiotika, prebiotika a synbiotika. 14. Využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů při produkci potravin. Zdravotní rizika. Detekce geneticky modifikovaných organizmů v potravinách.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 24 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 24 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 44 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 34 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie. |
Znalosti obecné a potravinářské mikrobiologie a biochemie. |
Výsledky učení |
---|
vyjmenovat a popsat technologicky žádoucí a nežádoucí mikroorganismy v potravinách a patogenní mikroorganizmy přenosné potravinami |
vyjmenovat a popsat technologicky žádoucí a nežádoucí mikroorganismy v potravinách a patogenní mikroorganizmy přenosné potravinami |
popsat a vysvětlit působení vnějších faktorů na činnost mikroorganizmů v potravinách |
popsat a vysvětlit působení vnějších faktorů na činnost mikroorganizmů v potravinách |
popsat a vysvětlit metabolizmus technologicky žádoucích a nežádoucích mikroorganizmů v potravinách |
popsat a vysvětlit metabolizmus technologicky žádoucích a nežádoucích mikroorganizmů v potravinách |
vysvětlit mechanizmy tvorby biofilmu v potravinářských provozech, popsat jeho vlastnosti a metody eradikace (odstranění) |
vysvětlit mechanizmy tvorby biofilmu v potravinářských provozech, popsat jeho vlastnosti a metody eradikace (odstranění) |
popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit |
popsat mikrobiotu hlavních potravinářských komodit |
Odborné dovednosti |
---|
zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin z mikrobiologického hlediska |
zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin z mikrobiologického hlediska |
analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v hlavních potravinářských komoditách |
analyzovat výskyt nežádoucích mikroorganizmů v hlavních potravinářských komoditách |
navrhnout postup mikrobiologické analýzy vybraných potravinářských komodit |
navrhnout postup mikrobiologické analýzy vybraných potravinářských komodit |
poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin |
poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin |
navrhnout postupy minimalizace rizik výskytu nežádoucích mikroorganizmů v potravinách |
navrhnout postupy minimalizace rizik výskytu nežádoucích mikroorganizmů v potravinách |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Analýza prezentace |
Analýza prezentace |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Práce studentů ve dvojicích |
Práce studentů ve dvojicích |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
ADAMS, M.R. Food Microbiology. Cambridge: RSC Publishing, 2008. ISBN 978-0-85404-284-5.
-
GÖRNER, F., VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia poživatín. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
-
HUTKINS, R.V. Microbiology and Technology of Fermented Foods. Ames: Blackwell, 2006. ISBN 0-8138-0018-8.
-
ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
-
RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRS Press, 2014. ISBN 978-1-4665-6443-5.
-
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
|