Vyučující
|
-
Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní nutriční složky potravin, jejich význam a biologická hodnota. 2. Bílkoviny a jejich vlastnosti, změny při zpracování potravin. 3. Lipidy a jejich vlastnosti, změny při skladování a zpracování potravin. 4. Sacharidy a jejich vlastnosti, změny a reakce při skladování a zpracování potravin. 5. Přírodní antioxidanty - zástupci a jejich struktura, vlastnosti a mechanismus účinku. 6. Přírodní antimikrobiální látky - zástupci, jejich význam, výskyt a vlastnosti. 7. Cizorodé složky potravin, endogenní a exogenní kontaminanty - rozdělení a zástupci, výskyt, zdravotní hodnocení, způsoby jejich eliminace. 8. Význam, funkce a způsoby použití potravinových přísad. 9. Všeobecné legislativní a zdravotní aspekty přidávání potravinových přísad do potravin. 10. Rozdělení a mechanismy působení konzervačních látek. 11. Vlastnosti, rozdělení a mechanismy působení antioxidantů. 12. Rozdělení, struktura a způsoby přidávání senzoricky aktivních látek. 13. Rozdělení, struktura a metody stanovení aromatických látek. 14. Látky zvyšující biologickou hodnotu potravin. 15. Fyziologická a legislativní omezení příjmu potravních doplňků.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Define the term additive, food supplement, codex alimentarius, quantum satis and toxicity tests |
Define the term additive, food supplement, codex alimentarius, quantum satis and toxicity tests |
Charakterizovat látky prodlužující trvanlivost na bázi antioxidantů a konzervantů |
Charakterizovat látky prodlužující trvanlivost na bázi antioxidantů a konzervantů |
Charakterizovat sladidla spadající do přídatných látek |
Charakterizovat sladidla spadající do přídatných látek |
Charakterizovat intenzifikátory chuti, acidulanty a regulátory kyselosti |
Charakterizovat intenzifikátory chuti, acidulanty a regulátory kyselosti |
Vyjmenovat a přiřadit jednotlivé legislativní předpisy týkající se přídatných látek do potravin a doplňků stravy |
Vyjmenovat a přiřadit jednotlivé legislativní předpisy týkající se přídatných látek do potravin a doplňků stravy |
Define the term additive, food supplement, codex alimentarius, quantum satis and toxicity tests |
Define the term additive, food supplement, codex alimentarius, quantum satis and toxicity tests |
Characterize shelf-life extenders based on antioxidants and preservatives |
Characterize shelf-life extenders based on antioxidants and preservatives |
Characterize the sweeteners falling under additives |
Characterize the sweeteners falling under additives |
List and assign individual legislative regulations regarding food additives and dietary supplements |
List and assign individual legislative regulations regarding food additives and dietary supplements |
Characterize flavor intensifiers, acidulants and acidity regulators |
Characterize flavor intensifiers, acidulants and acidity regulators |
Vyučovací metody |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
GROB, R.L., BARRY, E.F. (Eds.). Modern Practice of Gas Chromatography. 4th Ed.. New York: J. Wiley and Sons, 2004. ISBN 978-0-471-22983-4.
-
Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.
-
NELMS, S.M. ICP Mass Spectrometry Handbook.. Oxford: Blackwell, 2005. ISBN 978-1-405-10916-1.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
ODSTRČIL, J., ODSTRČILOVÁ, M. Chemie potravin. Brno: NCO NZO, 2006. ISBN 978-80-7013-435-1.
-
Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin II.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin I.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659003.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659011.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 808665902X.
-
Velíšek Jan. The chemistry of food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1.
|