Vyučující
|
-
Rouchal Michal, doc. Ing. Ph.D.
-
Prucková Zdeňka, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Parabeny 01 - syntéza vybraného derivátu parabenu a provedení důkazu přítomnosti esterů 4-hydroxybenzoové. 2. Parabeny 02 - ověření čistoty připraveného parabenu (GC-MS, GC-FID, HPLC-UV/Vis) a interpretace získaných dat. 3. Parabeny 03 - provedení úplné strukturní charakterizace připraveného parabenu (NMR, MS, IR) a interpretace získaných dat. 4. Izolace a stanovení sukralosy v umělém sladidle 01 - extrakce a acetylace sukralosy. 5. Izolace a stanovení sukralosy v umělém sladidle 02 - purifikace acetylované sukralosy pomocí sloupcové chromatografie, potvrzení struktury (NMR, MS, IR) a interpretace získaných výsledků. 6. Dulcin 01 - syntéza 4-ethoxyfenylmočoviny pomocí konvenční a mikrovlnami asistované syntézy. 7. Dulcin 02 - ověření čistoty a provedení úplné strukturní charakterizace připraveného parabenu (NMR, MS, IR) a interpretace získaných dat.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zápočet
- 60 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
charakterizovat základní skupiny přídatných látek používaných v potravinářství |
charakterizovat základní skupiny přídatných látek používaných v potravinářství |
rozhodnout o vhodnosti použití příslušné analytické metody (GC-MS, HPLC-MS, IR, NMR) pro stanovení vybraného aditiva v konkrétní matrici |
rozhodnout o vhodnosti použití příslušné analytické metody (GC-MS, HPLC-MS, IR, NMR) pro stanovení vybraného aditiva v konkrétní matrici |
Odborné dovednosti |
---|
navrhnout a provést syntézu vybraného typu potravinářského aditiva |
navrhnout a provést syntézu vybraného typu potravinářského aditiva |
ověřit čistotu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí plynové chromatografie |
ověřit čistotu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí plynové chromatografie |
navrhnout strukturu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí infračervené spektrometrie |
navrhnout strukturu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí infračervené spektrometrie |
navrhnout strukturu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí hmotnostní spektrometrie |
navrhnout strukturu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí hmotnostní spektrometrie |
ověřit strukturu a/nebo čistotu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí nukleární magnetické rezonance |
ověřit strukturu a/nebo čistotu vybraného typu potravinářského aditiva pomocí nukleární magnetické rezonance |
stanovit přítomnost vybraného typu potravinářského aditiva v přidělené matrici |
stanovit přítomnost vybraného typu potravinářského aditiva v přidělené matrici |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
HOFFMANN, E., STROOBANT, V. Mass Spectometry: Principles and Applications. 3rd Ed. John Willey & Sons, 2007. ISBN 13 978-0470033111.
-
Milata V. et al. Spektrálne metódy v chémii. Bratislava, STU, 2004. ISBN 80-227-2049-6.
-
ROBINSON, J.W. Undergraduate Instrumental Analysis. 7th Ed. Boca Raton: CRC Press, 2014. ISBN 978-1-4200-6135-2.
-
VITHA, M.F. Chromatography: Principles and Instrumentation. 1st Ed.. John Willey & Sons, 2016. ISBN 978-1119270881.
-
ZÁRUBA, K. Analytická chemie. Díl 2.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-951-8.
-
ZÁRUBA, K. Analytická chemie. Praha: VŠCHT Praha, 2016. ISBN 978-80-7080-950-1.
|