Předmět: Základy chemie

» Seznam fakult » FT » TUCH
Název předmětu Základy chemie
Kód předmětu TUCH/TP1ZC
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Prucková Zdeňka, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Voda a její fyzikální a chemické vlastnosti, význam v organismu, kyslík a jeho anorganické sloučeniny. 2. Chemické vlastnosti hlavních biogenních prvků, biologický význam stopových prvků, toxikologicky významné prvky. 3. Aminokyseliny - vlastnosti, acidobazické chování, stereochemie, peptidická vazba, význam aminokyselin, někteří zástupci biogenních a ostatních aminokyselin. 4. Peptidy a proteiny, biologické funkce, členění, vlastnosti, významní zástupci. 5. Sacharidy - biologické funkce, dělení, vybraní zástupci a jejich význam (sacharosa, maltosa, laktosa, škrob, celulosa, mukopolysacharidy, med). 6. Lipidy - funkce, chemická struktura, mastné kyseliny a alkoholy v lipidech, terpenoidy a steroidy - zástupci a jejich význam. 7. Nukleové kyseliny - rozdělení, složení, nukleosidy a nukleotidy, ATP, DNA a RNA, gen a genom, replikace, transkripce a translace, genetický kód. 8. Hormony a vitamíny, potravinářské doplňky. 9. Energetika chemických reakcí, Gibbsova energie a entropie, aplikace na metabolické děje, chemické reakce a chemická rovnováha, kinetika a energetika reakcí se zaměřením na reakce probíhající v biologických systémech. 10. Pole a látka, vlastnosti látek (magnetické, elektrické vlastnosti látek, polarizace, optické záření a jeho charakteristiky, lom světla, optická aktivita, absorpce světla), spektroskopické vlastnosti látek, luminiscence, barevnost látek. 11. Roztoky - rozpouštění a rozpustnost, ovlivnění rozpustnosti, difúze, osmóza (opakování výpočtových příkladů na koncentraci). 12. Teorie kyselin a zásad, disociace, pufry, výpočet pH, význam v organismu. 13. Oxidace a redukce, oxidačně-redukční potenciál, výpočet a význam pH, elektrolýza (procvičování vyčíslování rovnic a výpočty z rovnic). 14. Srážecí reakce, součin rozpustnosti, komplexy a amfoterní kovy.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
voda a její vlastnosti, biogenní prvky, typy chemických vazeb
voda a její vlastnosti, biogenní prvky, typy chemických vazeb
chemická stavba proteinů, nukleových kyselin, sacharidů a lipidů
chemická stavba proteinů, nukleových kyselin, sacharidů a lipidů
zástupci proteinů, nukleových kyselin, sacharidů a lipidů
zástupci proteinů, nukleových kyselin, sacharidů a lipidů
acidobazické reakce
acidobazické reakce
oxidační reakce a srážecí reakce
oxidační reakce a srážecí reakce
Odborné dovednosti
vytvářet názvy a vzorce jednoduchých anorganických a organických sloučenin
vytvářet názvy a vzorce jednoduchých anorganických a organických sloučenin
určit složení živé hmoty
určit složení živé hmoty
určit stavbu jednoduchých biomolekul
určit stavbu jednoduchých biomolekul
provádět výpočty založené na látkovém množství a koncentraci
provádět výpočty založené na látkovém množství a koncentraci
provádět přepočty mezi koncentracemi silných kyselin nebo zásad a hodnotami pH jejich vodných roztoků
provádět přepočty mezi koncentracemi silných kyselin nebo zásad a hodnotami pH jejich vodných roztoků
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • DVOŘÁČKOVÁ, S. Chemie na dlani. (Edice Na dlani).. Olomouc: Rubico, 2022. ISBN 80-85839-70-9.
  • GÄRTNER, H. Kompendium chemie: vzorce, pravidla a principy, úlohy a jejich řešení, periodická soustava prvků, výkladový slovník. 2. vyd. Universum.. Praha: Knižní klub, 2013. ISBN 9788024239934.
  • HOUSECROFT, C.E., SHARPE, A.G. Anorganická chemie. Praha: VŠCHT, 2014. ISBN 978-80-7080-872-6.
  • KODÍČEK, M., VALENTOVÁ, O., HYNEK, R. Biochemie: chemický pohled na biologický svět. 3. přeprac. vyd.. Praha: VŠCHT, 2022. ISBN 978-80-7592-124-6.
  • Kolektiv autorů. Biochemie: základní kurz. 4. vyd. Učební texty UK v Praze. 229 s.. Praha: Karolinum, 2009. ISBN 9788024616780.
  • McMURRY, J. Organická chemie. Překlady vysokoškolských učebnic.. Brno: VUTIUM, 2015. ISBN 9788070809303.
  • MIČKA, Z., LUKEŠ, I. Teoretické základy anorganické chemie. 4. vyd. Učební texty UK v Praze. Praha: Karolinum, 2016. ISBN 9788024632094.
  • MYERS, R. The Basics of Chemistry. Westport: Greenwood Publishing Group, 2003. ISBN 9780313361340.
  • SEDMIDUBSKÝ, D., FLEMR, V., SVOBODA, J., CIBULKA, R. Základy chemie pro bakaláře. Praha: VŠCHT, 2011. ISBN 978-80-7080-790-3.
  • SKOOG, D.A., WEST, D.M., HOLLER, F.J., CROUCH, S.R. Analytická chemie. Praha: VŠCHT, 2019. ISBN 978-80-7592-043-0.
  • TIMBERLAKE, K.C. Basic Chemistry. 5th Ed.. Harlow: Pearson Education, 2017. ISBN 978-0134138046.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr