Předmět: Interpretace chromatografických a spektrálních dat

» Seznam fakult » FT » TUCH
Název předmětu Interpretace chromatografických a spektrálních dat
Kód předmětu TUCH/TE9IC
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Rouchal Michal, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Hmotnostní spektrometrie (MS) - seznámení s instrumentací, ionizační techniky, hmotnostní analyzátory. 2. Úvod do interpretace spekter získaných elektronovou ionizací (EI) - dusíkové pravidlo, molekulový ion, základní pík, obecný postup intepretace EI spekter, základní způsoby štěpení vazeb, základní typy fragmentací. 3. Interpretace EI spekter vybraných typů organických sloučenin - uhlovodíky, alkoholy, aldehydy, ketony, karboxylové kyseliny a jejich estery, dusíkaté heterocyklické sloučeniny. 4. Úvod do interpretace MS spekter získaných měkkými ionizačními technikami - pravidlo sudého počtu elektronů, typy iontů a molekulárních aduktů v pozitivním a negativním skenovacím módu, určení mol. hmotnosti, vliv přítomnosti izotopů. 5. Interpretace ESI(APCI)-MS spekter vybraných typů organických sloučenin. 6. Interpretace ESI(APCI)-MSn spekter vybraných typů organických sloučenin. 7. Plynová chromatografie s plamenově-ionizační detekcí - příprava vzorků, aplikace standardů, kvalitativní a kvantitativní analýza organických sloučenin ve vybraných matricích. 8. Plynová chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí - příprava vzorků, aplikace knihoven spekter, kvalitativní a kvantitativní analýza organických sloučenin ve vybraných matricích. 9. Kapalinová chromatografie s UV-Vis detekcí - příprava vzorků, aplikace standardů, volba mobilní fáze, kvalitativní a kvantitativní analýza organických sloučenin ve vybraných matricích. 10. Kapalinová chromatografie s hmotnostně-spektrometrickou detekcí - příprava vzorků, aplikace vybraných typů MS skenů při identifikaci a kvantitativní analýze vybraných organických látek. 11. Infračervená spektroskopie (IČ) v analýze organických sloučenin - seznámení s instrumentací, příprava a analýza pevných a kapalných vzorků, úvod do interpretace spekter. 12. Interpretace infračervených spekter vybraných typů organických sloučenin - uhlovodíky, aromatické sloučeniny, sloučeniny s vazbou C-O, dusíkaté heterocyklické sloučeniny. 13. Úplná strukturní charakterizace vybraných typů organických sloučenin pomocí spektrálních metod (IČ, MS, NMR). 14. Úplná strukturní charakterizace vybraných typů organických sloučenin pomocí spektrálních metod (IČ, MS, NMR).

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Laborování
  • Domácí příprava na výuku - 14 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 30 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 20 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 56 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
detailně popsat jednotlivé části hmotnostního spektrometru (ionizační zdroj, hmotnostní analyzátor, detektor)
detailně popsat jednotlivé části hmotnostního spektrometru (ionizační zdroj, hmotnostní analyzátor, detektor)
charakterizovat základní pravidla řešení hmotnostních spekter získaných pomocí elektronové ionizace
charakterizovat základní pravidla řešení hmotnostních spekter získaných pomocí elektronové ionizace
charakterizovat základní pravidla řešení hmotnostních spekter získaných pomocí měkkých ionizačních technik (ESI, APCI, MALDI atd.)
charakterizovat základní pravidla řešení hmotnostních spekter získaných pomocí měkkých ionizačních technik (ESI, APCI, MALDI atd.)
popsat vliv použité ionizační techniky a hmotnostního analyzátoru na vzhled získaného hmotnostního spektra
popsat vliv použité ionizační techniky a hmotnostního analyzátoru na vzhled získaného hmotnostního spektra
rozhodnout o vhodnosti použití dané metody (GC-MS, HPLC-MS, CZE-MS atd.) pro konkrétní matrici a analyt
rozhodnout o vhodnosti použití dané metody (GC-MS, HPLC-MS, CZE-MS atd.) pro konkrétní matrici a analyt
Odborné dovednosti
připravit vzorek pro konkrétní typ analýzy (GC-MS, LC-MS)
připravit vzorek pro konkrétní typ analýzy (GC-MS, LC-MS)
navrhnout a optimalizovat metodu vhodnou pro analýzu daného typu analytu
navrhnout a optimalizovat metodu vhodnou pro analýzu daného typu analytu
detailně popsat ionty vyskytující se v hmotnostních spektrech prvního řádu získaných pomocí různých ionizačních metod
detailně popsat ionty vyskytující se v hmotnostních spektrech prvního řádu získaných pomocí různých ionizačních metod
navrhnout fragmentační dráhy pozorované v tandemových hmotnostních spektrech (MS/MS, MS3, MS4, atd.)
navrhnout fragmentační dráhy pozorované v tandemových hmotnostních spektrech (MS/MS, MS3, MS4, atd.)
navrhnout strukturu dané sloučeniny na základě naměřených hmotnostních spekter (MS, MS/MS)
navrhnout strukturu dané sloučeniny na základě naměřených hmotnostních spekter (MS, MS/MS)
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • HOFFMANN, E., STROOBANT, V. Mass Spectometry: Principles and Applications. 3rd Ed. John Willey & Sons, 2007. ISBN 13 978-0470033111.
  • Milata V. et al. Spektrálne metódy v chémii. Bratislava, STU, 2004. ISBN 80-227-2049-6.
  • ROBINSON, J.W. Undergraduate Instrumental Analysis. 7th Ed. Boca Raton: CRC Press, 2014. ISBN 978-1-4200-6135-2.
  • VITHA, M.F. Chromatography: Principles and Instrumentation. 1st Ed.. John Willey & Sons, 2016. ISBN 978-1119270881.
  • ZÁRUBA, K. Analytická chemie. Díl 2.. Praha: VŠCHT, 2016. ISBN 978-80-7080-951-8.
  • ZÁRUBA, K. Analytická chemie. Praha: VŠCHT Praha, 2016. ISBN 978-80-7080-950-1.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr