Předmět: Provoz v národní a světové gastronomii

» Seznam fakult » FT » TUACHP
Název předmětu Provoz v národní a světové gastronomii
Kód předmětu TUACHP/TZNSG
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Velichová Helena, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Stravovací zařízení a jejich klasifikace. 2. Zásady provozní hygieny ve stravovacím zařízení. 3. Klasifikace ubytovacích zařízení ČR (klasifikační kritéria pro hotely, penziony a ubytování v soukromí). 4. Organizační struktura, modely pro organizační uspořádání hotelu. 5. Činnost příjmové a lůžkové části hotelu, ostatní úseky v hotelu. 6. Ochrana hostů a jejich majetku, zvláštní události v hotelovém provozu 7. Historie pohostinství. 8. Inventář na úseku obsluhy. 9. Způsoby a systémy obsluhy. 10. Obsluha v restauraci. 11. Gastronomická pravidla. 12. Společenské podniky a příležitosti (slavnostní hostiny, společenská setkání). 13. Organizační stránka přípravy obchodního jednání. 14. Charakteristika české gastronomie. Potraviny a jejich využití v české gastronomii. 15. Odlišnosti a speciality jednotlivých regionálních kuchyní. 16. Charakteristika světové gastronomie. Potraviny a jejich využití ve světové gastronomii. 17. Vliv a propojení světové a moderní gastronomie na českou gastronomii. 18. Moderní trendy ve světové a české gastronomii. 19. Charakteristika wellness gastronomie. 20. Potraviny a nápoje ve wellness gastronomii.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • BERÁNEK, J. Moderní řízení hotelového provozu.. Praha: MAG Consulting, 2013. ISBN 978-80-86724-45-4.
  • GULLOVÁ, S. Mezinárodní obchodní a diplomatický protokol, 3. vyd.. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4418-6.
  • Krejčí, M., Hošek V. Wellness. Grada, 2016. ISBN 978-80-271-0010-1.
  • SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.
  • Špaček, L. Nová velká kniha etikety, Mladá fronta, Praha 2008.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr