Vyučující
|
-
Velichová Helena, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Stravovací zařízení a jejich klasifikace. 2. Zásady provozní hygieny ve stravovacím zařízení. 3. Klasifikace ubytovacích zařízení ČR (klasifikační kritéria pro hotely, penziony a ubytování v soukromí). 4. Organizační struktura, modely pro organizační uspořádání hotelu. 5. Činnost příjmové a lůžkové části hotelu, ostatní úseky v hotelu. 6. Ochrana hostů a jejich majetku, zvláštní události v hotelovém provozu 7. Historie pohostinství. 8. Inventář na úseku obsluhy. 9. Způsoby a systémy obsluhy. 10. Obsluha v restauraci. 11. Gastronomická pravidla. 12. Společenské podniky a příležitosti (slavnostní hostiny, společenská setkání). 13. Organizační stránka přípravy obchodního jednání. 14. Charakteristika české gastronomie. Potraviny a jejich využití v české gastronomii. 15. Odlišnosti a speciality jednotlivých regionálních kuchyní. 16. Charakteristika světové gastronomie. Potraviny a jejich využití ve světové gastronomii. 17. Vliv a propojení světové a moderní gastronomie na českou gastronomii. 18. Moderní trendy ve světové a české gastronomii. 19. Charakteristika wellness gastronomie. 20. Potraviny a nápoje ve wellness gastronomii.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
BERÁNEK, J. Moderní řízení hotelového provozu.. Praha: MAG Consulting, 2013. ISBN 978-80-86724-45-4.
-
GULLOVÁ, S. Mezinárodní obchodní a diplomatický protokol, 3. vyd.. Praha: Grada, 2012. ISBN 978-80-247-4418-6.
-
Krejčí, M., Hošek V. Wellness. Grada, 2016. ISBN 978-80-271-0010-1.
-
SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.
-
Špaček, L. Nová velká kniha etikety, Mladá fronta, Praha 2008.
|