|
Vyučující
|
-
Sumczynski Daniela, prof. Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Pravidla odběrů vzorků s důrazem na reprezentativnost, jejich uchování v závislosti na matrici analyzované potraviny (suroviny). - Nespektrální a spektrální optické metody a jejich aplikace v oblasti analýzy potravin - refraktometrie, polarimetrie, metody atomizace analytů, AAS, AES, AFS, IČ - NIR, ICP-MS. - Separační metody - odstřeďování v hustotním poli, extrakční techniky - dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE, FBE, PEF apod. - Separační metody - chromatografické - kapalinová (LC), plynová (GC) a superkritická fluidní (SFC). - Separační metody - elektromigrační metody - zónová elektroforéza (PAGE, SDS PAGE), izotachoforéza. - Anorganická stopová analýza. - Speciální metody pro analýzu a hodnocení potravin (NMR, EPR, ELISA, RIA, PCR).
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Student se již orientuje v oblasti instrumentálních metod, které se využívají v oblasti analýzy potravin. |
| Student se již orientuje v oblasti instrumentálních metod, které se využívají v oblasti analýzy potravin. |
| Výsledky učení |
|---|
| Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku |
| Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku |
| Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami |
| Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami |
| Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii |
| Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii |
| Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE |
| Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE |
| Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC |
| Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Provést rozklad vzorku |
| Provést rozklad vzorku |
| Vyhodnotit plochy píků při HPLC |
| Vyhodnotit plochy píků při HPLC |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Analýza edukačního materiálu |
| Analýza edukačního materiálu |
|
Doporučená literatura
|
-
DELL´AQUILLA, C., NEAL, A.L., SHEWRY, P.R. Development of a Reproducible Method of Analysis of Iron, Zinc and Phosphorus in Vegetables Digests by SEC-ICP-MS. 2020.
-
KEALEY, D., HAINES, P.J. Analytical Chemistry. Oxford. 2002.
-
NIELSEN, S.S. Food Analysis. 2017.
-
PICO, J. Chemical Analysis of Food: Techniques and Application. .
|