Předmět: Biologicky aktivní látky v potravinách

» Seznam fakult » FT » TUACHP
Název předmětu Biologicky aktivní látky v potravinách
Kód předmětu TUACHP/TWFBA
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mlček Jiří, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Základní pojmy, rozdělení biologicky aktivních látek, nutraceutika, doplňky stravy, funkční potraviny, nové potraviny. - Sacharidy, lipidy bílkoviny a nukleové kyseliny. - Alkaloidy, glykosidy - fenolické, steroidní a kyanogenní glykosidy. - Třísloviny a přírodní barviva, isoprenoidy, silice. - Vitaminy, enzymy, steroidy, minerální látky. - Biologicky aktivní látky v potravinách rostlinného původu a jejich změny. - Biologicky aktivní látky v potravinách živočišného původu a jejich změny. - Účinky na organismus, využití, sledování, biologická aktivita a autenticita bioaktivních látek. - Příprava a vyhodnocení experimentů pomocí moderních ICT.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • CAMPOS, M.R.S. Bioactive Compounds: Health Benefits and Potential Applications.
  • GILBERT, J., SENYUVA, H.Z. Bioactive Compounds in Foods.. Oxford, 2008. ISBN 978-1-4051-5875-6.
  • HEGEDŰSOVÁ, B. Bioaktívne látky ako fytonutrienty v záhradníckych produktec. Nitra SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1546-4.
  • SALTER, A., WISEMAN, H., TUCKER, G. Phytonutrients. John Wiley & Sons, 2012. ISBN 9781118240922.
  • TUNG-CHING, L., CHI-TANG, H. Bioactive Compounds in Foods: Effects of Processing and Storage. American Chemical Society, 2002.. ISBN ISBN 0841237654.
  • VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I, II. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
  • WILDMAN, R.E.C., WILDMAN, R., WALLACE, T.C. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. CRC Press, 2006.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr