|
Vyučující
|
-
Sumczynski Daniela, prof. Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Chemické složení konzervárenských surovin z aspektu konzervace. 2. Činitelé ovlivňující údržnost potravin a jejich klasifikace. 3. Vylučování mikroorganismů z prostředí. 4. Tepelná sterilace, výpočet kontrolních kritérií sterilačního režimu. 5. Aplikace osmoanabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 6. Aplikace xeroanabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 7. Aplikace psychroabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 8. Aplikace kryoabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 9. Aplikace chemoabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 10. Aplikace cenoabiotických metod a jejich vlivy na procesy v potravinářských materiálech. 11. Přehled technologických procesů u hlavních skupin konzervárenských výrob. 12. Technologická specifika při provozní aplikaci přímých konzervačních metod. 13. Technologická specifika při provozní aplikaci nepřímých aplikací konzervačních metod. 14. Technologie speciálních konzervárenských výrob.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Účast na výuce
- 70 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 25 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 25 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| vysvětlit princip konzervace potravin |
| vysvětlit princip konzervace potravin |
| rozdělit a popsat techniky konzervace potravin |
| rozdělit a popsat techniky konzervace potravin |
| popsat principy úchovy potravin sterilací, sušením, mražením |
| popsat principy úchovy potravin sterilací, sušením, mražením |
| popsat techniky konzervace potravin chemoanabiotickými metodami |
| popsat techniky konzervace potravin chemoanabiotickými metodami |
| popsat techniky konzervace potravin cenoanabiotickými metodami |
| popsat techniky konzervace potravin cenoanabiotickými metodami |
| Odborné dovednosti |
|---|
| vypočítat složení nálevu na kompot |
| vypočítat složení nálevu na kompot |
| stanovit hodnotu sterilační účinnosti kompotu |
| stanovit hodnotu sterilační účinnosti kompotu |
| připravit pickles cenoanabiotickou cestou |
| připravit pickles cenoanabiotickou cestou |
| vyrobit hořčici bez využití konzervačních technik |
| vyrobit hořčici bez využití konzervačních technik |
| připravit chutney a chili omáčku metodou tepelné sterilace |
| připravit chutney a chili omáčku metodou tepelné sterilace |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Projekce (statická, dynamická) |
| Projekce (statická, dynamická) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Laborování |
| Laborování |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
KAREL, M., LUND, D.B. Physical Principles of Food Preservation. NY, USA: Marcel Dekker, Inc., 2003. ISBN 0-8247-4063-7.
-
Rahman, M.S. Handbook of Food Preservation. Boca Raton, FL: CRC Press, 2007. ISBN 978-1-57444-606-7.
-
VALÁŠEK P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín , 2007. ISBN 978-80-7318-587-9.
-
VELÍŠEK, J. (Ed.). Chemie potravin I.-III. Praha, 2002.
-
ZEUTHEN, P., BOGH-SORENSEN, L. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing., 2003. ISBN 978-1-85573-530-9.
|