Vyučující
|
-
Adámková Anna, doc. Ing. et Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Charakteristika gastronomie, společného stravování a gastronomických služeb. 2. Gastronomie pravěku. 3. Gastronomie starověku. 4. Gastronomie ve starověkém Řecku a Římě. 5. Gastronomie středověku. 6. Gastronomie středověké Evropy. 7. Gastronomie novověku. 8. Francouzská gastronomie v 18. až 20. století. 9. Změny ve stravování po roce 1800. 10. Vývoj české gastronomie. 11. Mezníky gastronomie významné pro společnost. 12. Dějiny restaurací. 13. Současná světová, evropská a česká gastronomie. 14. Předpokládaný vývoj gastronomie.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 14 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 64 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
je schopen vyjmenovat hlavní historické etapy v oblasti gastronomie. |
je schopen vyjmenovat hlavní historické etapy v oblasti gastronomie. |
umí popsat hlavní vlastnosti hlavních historických etap v gastronomii. |
umí popsat hlavní vlastnosti hlavních historických etap v gastronomii. |
umí objasnit rozdíly mezi národní a mezinárodní gastronomií v jednotlivých obdobích od počátku 20. století. |
umí objasnit rozdíly mezi národní a mezinárodní gastronomií v jednotlivých obdobích od počátku 20. století. |
je schopen charakterizovat směry v současné světové, evropské a české gastronomii. |
je schopen charakterizovat směry v současné světové, evropské a české gastronomii. |
umí vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy na počátku 21. století. |
umí vyjmenovat a popsat aktuální gastronomické trendy na počátku 21. století. |
Odborné dovednosti |
---|
dokáže vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma z oblasti gastronomie. |
dokáže vyhledat, zpracovat a zhodnotit informace na zadané téma z oblasti gastronomie. |
umí interpretovat a prezentovat vybrané téma. |
umí interpretovat a prezentovat vybrané téma. |
umí zaujmout stanovisko k předneseným informacím a kriticky je zhodnotit. |
umí zaujmout stanovisko k předneseným informacím a kriticky je zhodnotit. |
dokáže nalézt vazby mezi českou a mezinárodní gastronomií |
dokáže nalézt vazby mezi českou a mezinárodní gastronomií |
dokáže diskutovat témata o předpokládaném vývoji gastronomie. |
dokáže diskutovat témata o předpokládaném vývoji gastronomie. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
BERANOVÁ, M. Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. Praha: Akademie věd České republiky, 2005. ISBN 80-200-1340-7.
-
BRILLAT-SAVARIN, J.A. O labužnictví, fyziologie chuti. Praha: Lidové noviny, 1994. ISBN 80-7106-111-5.
-
FREEDMAN, P. Jídlo dějiny chuti. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1847-0.
-
GAJDŮŠEK, S. Společné stravování. Brno: MZLU, 1999. ISBN 80-7157-395-7.
-
LINHART, A.T. Gastronomické záhady aneb Pohledy do historie kuchařského umění. Praha: Public History, 1993. ISBN 80-901432-7-X.
-
MONTANARI, M. Hlad a hojnost. Dějiny stravování v Evropě. Praha: Lidové noviny, 2003. ISBN 80-7106-560-9.
|