|
Vyučující
|
-
Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Charakteristika wellness gastronomie. - Potraviny a nápoje ve wellness gastronomii. - Kvalita potravin a nápojů ve wellness gastronomii. - Výživa člověka ve wellness gastronomii I. - Výživa člověka ve wellness gastronomii II. - Systémy stravování ve wellness gastronomii. - Zdravý životní styl. - Organizace wellness střediska. - Technologické postupy přípravy wellness pokrmů I. - Technologické postupy přípravy wellness pokrmů II. - Technika obsluhy ve wellness gastronomii. - Gastronomie v rámci lázeňství. - Psychologie a výživa ve wellness gastronomii. - Bezpečnost a hygiena ve wellness gastronomii.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Účast na výuce
- 8 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 32 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 50 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| definovat wellness gastronomii, potraviny a nápoje ve wellness gastronomii |
| definovat wellness gastronomii, potraviny a nápoje ve wellness gastronomii |
| popsat kvalitu potravin a nápojů ve wellness gastronomii |
| popsat kvalitu potravin a nápojů ve wellness gastronomii |
| popsat výživu člověka ve wellness gastronomii a zdravý životní styl |
| popsat výživu člověka ve wellness gastronomii a zdravý životní styl |
| charakterizovat gastronomii v rámci lázeňství |
| charakterizovat gastronomii v rámci lázeňství |
| popsat technologické postupy přípravy wellness pokrmů |
| popsat technologické postupy přípravy wellness pokrmů |
| Odborné dovednosti |
|---|
| popsat vliv wellness gastronomie na zdraví člověka |
| popsat vliv wellness gastronomie na zdraví člověka |
| sestavit vhodné skladby wellness pokrmů |
| sestavit vhodné skladby wellness pokrmů |
| aplikovat znalosti výživového doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny |
| aplikovat znalosti výživového doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny |
| aplikovat diety v rámci lázeňství |
| aplikovat diety v rámci lázeňství |
| aplikovat znalosti o bezpečnosti a hygieny ve wellness gastronomii |
| aplikovat znalosti o bezpečnosti a hygieny ve wellness gastronomii |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Známkou |
| Didaktický test |
| Didaktický test |
|
Doporučená literatura
|
-
CASEOVÁ, F. 1001 Chutí. Volvox Globator, 2010. ISBN 978-80-7207-770-0.
-
DALLEN, M. Zelené potraviny. Ratio Bona, spol. s r.o., 2010. ISBN 978-80-254-4590-7.
-
DOSTÁLOVÁ, J. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Forsapi, Praha, 2008. ISBN 978-80-903820-8-4.
-
Kohout, P. Potraviny - Součást zdravého životního stylu. Forsapi, 2010. ISBN 9788087327395.
-
Krejčí, M., Hošek V. Wellness. Grada, 2016. ISBN 978-80-271-0010-1.
-
REGER-NASH, B., SMITH, M., JUCKETT, G. Foundations of Wellness. Human Kinetics, 2014. ISBN 1450402003.
|