|
Vyučující
|
-
Velichová Helena, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Základní pojmy v oblasti výživy. - Úroveň výživy obyvatelstva ČR. - Referenční hodnoty pro příjem živin. - Výživová doporučení. - Nevyváženost příjmu a výdaje energie. - Metodika plánování výživy jednotlivce a kolektivu. - Nutriční a ekonomické hodnocení výživy. - Ztráty na potravinách. - Zvýšení výživové hodnoty stravy. - Režijní náklady ve společném stravování.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti z oblasti biochemie. |
| Znalosti z oblasti biochemie. |
| Výsledky učení |
|---|
| Popsat úroveň výživy obyvatelstva ČR |
| Popsat úroveň výživy obyvatelstva ČR |
| Uvést výživová doporučení (pro jednotlivé populační skupiny) |
| Uvést výživová doporučení (pro jednotlivé populační skupiny) |
| Definovat výživové doporučené dávky (referenční hodnoty pro příjem živin) |
| Definovat výživové doporučené dávky (referenční hodnoty pro příjem živin) |
| Vysvětlit postup při plánování a hodnocení výživy |
| Vysvětlit postup při plánování a hodnocení výživy |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky osobní jídelníček v programu NutriPro |
| Sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky osobní jídelníček v programu NutriPro |
| Navrhnout, sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky jídelníček pro jednotlivé populační skupiny (dle pohlaví, věku, zátěže) v programu NutriPro |
| Navrhnout, sestavit a vyhodnotit nutričně a energeticky jídelníček pro jednotlivé populační skupiny (dle pohlaví, věku, zátěže) v programu NutriPro |
| Stanovit pomocí kalkulace náklady na porci jednotlivých pokrmů |
| Stanovit pomocí kalkulace náklady na porci jednotlivých pokrmů |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...) |
| Analýza jiné písem. práce studenta (kazuistika, deník, plán ...) |
| Didaktický test |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Didaktický test |
|
Doporučená literatura
|
-
Společnost pro výživu. Referenční hodnoty pro příjem živin. 1. vyd.. Praha: Výživaservis, 2011. ISBN 978-80-254-6987-3.
-
BERDANIER, C.D., DWYER, J.T., HEBER, D. Handbook of Nutrition and Food. 3rd Ed.. CRC Press, 2013. ISBN 978-1466505711.
-
DUNFORD, M., DOYLE, J.A. Nutrition for Sport and Exercise. 3 Ed.. Cengage Learning, 2014. ISBN 978-1285752495.
-
ELIA, M. et al. New Clinical Nutrition. 2nd Ed.. Wiley-Blackwell, 2013. ISBN 978-1405168106.
-
NOVÁK, V., BUŇKA, F., KADIDLOVÁ, H. Ekonomika výživy a výživová politika I. 1. vyd.. Zlín: UTB Zlín, 2006. ISBN 80-7318-429-X.
-
Novák, Václav. Základy ekonomiky výživy. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta technologická, 2005. ISBN 8073182629.
-
PÁNEK, J., POKORNÝ, J., DOSTALOVÁ J. Základy výživy a výživová politika. Praha: VŠCHT, 2007. ISBN 9788070804681.
|