Vyučující
|
-
Velichová Helena, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Teorie o ubytovacích zařízeních a jejich klasifikace. 2. Řízení hotelového provozu. 3. Organizace hotelového provozu. 4. Činnost příjmové části ubytovacího zařízení. 5. Činnost lůžkové části ubytovacího zařízení. 6. Vybavení ostatních částí ubytovacího zařízení. 7. Ochrana hostů a jejich majetku. 8. Teorie o stravovacích zařízeních a jejich klasifikaci. 9. Činnost odbytové části stravovacího zařízení. 10. Hygiena ve stravovacích zařízeních. 11. Bezpečnost práce. 12. Řešení zvláštních situací v ubytovacích a stravovacích zařízeních. 13. Vývoj hotelového průmyslu. 14. Vývoj pohostinství.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zápočet
- 20 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 15 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 48 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 25 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 33 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 20 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 25 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Popsat oficiální jednotnou klasifikaci ubytovacích zařízení ČR |
Popsat oficiální jednotnou klasifikaci ubytovacích zařízení ČR |
Definovat základní pojmy klasifikace, standardizace, kategorizace a certifikace ubytovacích zařízení |
Definovat základní pojmy klasifikace, standardizace, kategorizace a certifikace ubytovacích zařízení |
Vysvětlit metodiku udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků |
Vysvětlit metodiku udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků |
Popsat postup získání Certifikátu a Klasifikačního znaku |
Popsat postup získání Certifikátu a Klasifikačního znaku |
Uvést stravovací zařízení a popsat jejich klasifikaci v ČR |
Uvést stravovací zařízení a popsat jejich klasifikaci v ČR |
Odborné dovednosti |
---|
Provést hodnocení vybraného ubytovacího zařízení dle metodiky udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků |
Provést hodnocení vybraného ubytovacího zařízení dle metodiky udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků |
Navrhnout dle metodiky udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků provozovateli ubytovacího zařízení (dle úrovně vybavení ubytovacího zařízení) odpovídají zařazení ubytovacího zařízení do kategorie a třídy |
Navrhnout dle metodiky udělování Certifikátů a Klasifikačních znaků provozovateli ubytovacího zařízení (dle úrovně vybavení ubytovacího zařízení) odpovídají zařazení ubytovacího zařízení do kategorie a třídy |
Zrealizovat získání Certifikátu a Klasifikačního znaku (jako provozovatel ubytovacího zařízení) |
Zrealizovat získání Certifikátu a Klasifikačního znaku (jako provozovatel ubytovacího zařízení) |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Analýza prezentace |
Analýza prezentace |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza seminární práce |
Analýza seminární práce |
Zpracování prezentace |
Zpracování prezentace |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Beránek, J. Moderní řízení hotelového provozu. Praha: Grada, 2016. ISBN 978-80-86724-45-4.
-
Beránek, Jaromír. Provozujeme pohostinství a ubytování. 1. vyd. Praha : Grada, 2004. ISBN 8086724026.
-
Beránek, Jaromír. Řízení hotelového provozu. 3., přeprac. vyd. Praha : mag Consulting, 2003. ISBN 808672400X.
-
Černý, Jiří. Moderní hotel : nový. 2. vyd. Úvaly : Ratio, 2004. ISBN 80-86351-07-6.
-
MAGNINI, V., SIMON, C. Hotel Manager ?s Handbook: 189 Techniques for Achieving Exceptional Guest Satisfaction.. Oakville: Apple Academic Press, Canada. ISBN 978-1771883481.
-
Smetana, František. Podnikání v hotelnictví a gastronomii : pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha : Fortuna, 2009. ISBN 978-80-7373-054-3.
-
Štětina, V. a autorský tým spol. s r. o. Hotel Restaurant Management Consulting. Jídelní lístek - nástroj řízení a věc prvořadého významu. Praha: EDITPRESS,, 2002.
-
TESONE, D. Zásady řízení pro obor hotelnictví, gastronomie a turismu. Praha: Wolters Kluwer, 2011. ISBN 9788073576554.
-
Vyhláška č. 602/2006 Sb. Vyhláška č. 602/2006 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
|