|
Vyučující
|
-
Mrázková Martina, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Definice potravních doplňků a doplňků stravy, legislativa v EU, navazující předpisy v ČR, současný stav. - Racionální výživa - základní výživová doporučení. - Využití doplňků stavy jako preventivních prostředků ve výživě člověka. - Nutriční strategie v rámci prevence chronického únavového syndromu. - Využití nutraceutik při snižování tělesné hmotnosti. - Látky pro ovlivnění struktury organizmu (body design). - Látky používané v určitých obdobích života, ve stáří a k ovlivnění biorytmů. - Obsahové látky vybraných potravin a jejich biologická aktivita. - Zvýšení výživové hodnoty stravy. - Stravovací návyky, výběr potravin, faktory ovlivňující nevhodné stravování. - Hodnocení výživového stavu organizmu. - Sestavení vzorových jídelníčků pro vybrané fyziologické skupiny, změna stravování. - Bakterie mléčného kvašení (probiotika) a prebiotika jako významné funkční složky potravin. - Konkrétní vybrané příklady významných funkčních potravin.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Praktické procvičování
- Účast na výuce
- 8 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 50 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 62 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| definovat potravní doplňky a doplňky stravy |
| definovat potravní doplňky a doplňky stravy |
| charakterizovat vybrané skupiny nutraceutik |
| charakterizovat vybrané skupiny nutraceutik |
| popsat základní výživové doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny |
| popsat základní výživové doporučení pro jednotlivé fyziologické skupiny |
| definovat vybrané funkční potraviny |
| definovat vybrané funkční potraviny |
| popsat účinky nutraceutik ve výživě člověka a obsahové látky ve vybraných potravinách |
| popsat účinky nutraceutik ve výživě člověka a obsahové látky ve vybraných potravinách |
| Odborné dovednosti |
|---|
| charakterizovat využití nutraceutik jako preventivních prostředků ve výživě člověka |
| charakterizovat využití nutraceutik jako preventivních prostředků ve výživě člověka |
| aplikovat znalost legislativy nutraceutik |
| aplikovat znalost legislativy nutraceutik |
| popsat možnosti využití nutraceutik pro jednotlivé fyziologické skupiny |
| popsat možnosti využití nutraceutik pro jednotlivé fyziologické skupiny |
| sestavit vzorový jídelníček pro jednotlivé fyziologické skupiny |
| sestavit vzorový jídelníček pro jednotlivé fyziologické skupiny |
| zhodnotit výživový stav organismu |
| zhodnotit výživový stav organismu |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Písemná zkouška |
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Písemná zkouška |
| Ústní zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
Fraňková, Slávka. Výživa a psychické zdraví. Vyd. 1. Praha : ISV, 1996. ISBN 80-85866-13-7.
-
Kohout, P. Potraviny - Součást zdravého životního stylu. Forsapi, 2010. ISBN 9788087327395.
-
SCHMIDL, M.K., LABUZA, T.P. Essentials of Functional Foods. Aspen Publication, 2000. ISBN 0-8342-1261-7.
-
WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Food as Dietary Interventions for Cardiovascular Disease. Academic Press Elsevier Inc., 2013. ISBN 978-0-12-396485-4.
-
WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease. Academic Presss Elsevier Inc., 2013. ISBN 978-0-12-397154-8.
-
WATSON, R.R., PREEDY, V.R. Bioactive Foods in Promoting Health: Fruits and Vegetables. Academic Press Elsevier Inc., 2010. ISBN 978-0-12-374628-3.
|