|
Vyučující
|
-
Velichová Helena, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Historie pohostinství. 2. Společenská výchova. 3. Inventář na úseku obsluhy I. 4. Inventář na úseku obsluhy II. 5. Způsoby obsluhy. 6. Systémy obsluhy. 7. Obsluha v restauraci. 8. Gastronomická pravidla. 9. Slavnostní hostiny. 10. Společenská setkání I. 11. Společenská setkání II. 12. Nealkoholické nápoje. 13. Alkoholické nápoje, míšené nápoje I. 14. Alkoholické nápoje, míšené nápoje II.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Praktické procvičování, Týmová práce
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 48 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Popsat inventář na úseku obsluhy |
| Popsat inventář na úseku obsluhy |
| Definovat způsoby a systémy obsluhy |
| Definovat způsoby a systémy obsluhy |
| Vysvětlit gastronomická pravidla |
| Vysvětlit gastronomická pravidla |
| Popsat náležitosti jídelního lístku |
| Popsat náležitosti jídelního lístku |
| Uvést postup při sestavování menu |
| Uvést postup při sestavování menu |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti |
| Navrhnout a sestavit slavnostní menu dle příležitosti |
| Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba) |
| Připravit slavnostní tabuli na vybrané téma (např. křtiny, promoce, svatba) |
| Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti |
| Uplatnit zásady společenského styku ve společnosti |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Týmová práce |
| Týmová práce |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Didaktický test |
|
Doporučená literatura
|
-
GULLOVÁ, S., MÜLLEROVÁ, F., ŠRONĚK, I. Společenská etiketa, obchodní a diplomatický protokol. 1. vyd.. Praha: VŠH, 2004. ISBN 80-86578-33-X.
-
HRBKOVÁ, Z. Nové stolničení v kostce, 1. vyd.. Úvaly: Ratio, 2012. ISBN 80-86351-12-2.
-
MAURICE, P. Butlers Do It On Dining Tables: Dining Etiquette for Hosts & Guests including Table Setting & Table Manners. 1. vyd.. Independently Published, 2020. ISBN 1660244439.
-
SALAČ, G. Stolničení. Praha: Fortuna, 2010. ISBN 80-7168-752-9.
-
ŠPAČEK, L. Etiketa stolování: O dobrých mravech a gastronomii. 1. vyd.. Praha: Universum, 2021. ISBN 978-80-242-7617-5.
-
ŠPAČEK, L. Nová velká kniha etikety, 2. vyd.. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.
|