Předmět: Chemie nutraceutik

» Seznam fakult » FT » TUACHP
Název předmětu Chemie nutraceutik
Kód předmětu TUACHP/TE8NU
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Úvod do chemie nutraceutik - základní pojmy, klasifikace nutraceutik, legislativa pro nutraceutika a doplňky stravy v rámci EU, fytoceutika. 2. Základní způsoby získávání nutraceutik - izolace, syntéza, metody. 3. Biogenní prvky - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky (metabolizmus). 4. Aminokyseliny, peptidy, proteiny, enzymy - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky (metabolizmus). 5. Deriváty sacharidů, vláknina - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky (metabolizmus). 6. Polynenasycené MK rostlinného původu, rostlinné oleje, fytosteroly - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, syntéza, biologické účinky (metabolizmus). 7. Vitamíny rozpustné ve vodě a rozpustné v tucích - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, syntéza, biologické účinky (metabolizmus). 8. Rostlinná a živočišná barviva - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky (metabolizmus). 9. Polyfenolické látky převážně rostlinného původu - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky (metabolizmus). 10. Meziprodukty a produkty Maillardových reakcí - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky (metabolizmus). 11. Ostatní biologicky aktivní látky - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, syntéza, biologické účinky (metabolizmus). 12. Extrakty bylin a koření - fyzikálně-chemické vlastnosti, izolace, biologické účinky (metabolizmus). 13. Probiotika a prebiotika - základní přehled. 14. Nanočástice a jejich využití v potravinách - využití nanotechnologií při přípravě nutraceutik a funkčních potravin.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Projekce (statická, dynamická), Analýza překladu, Analýza prezentace, Analýza textu
  • Příprava na zkoušku - 90 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpokladem pro zvládnutí předmětu jsou znalosti z organické chemie, biochemie, chemie potravin, funkčních potravin a analýzy potravin.
Předpokladem pro zvládnutí předmětu jsou znalosti z organické chemie, biochemie, chemie potravin, funkčních potravin a analýzy potravin.
Výsledky učení
znalosti odborné terminologie z oblasti výživy a klasifikace nutraceutik, funkčních potravin, dokáží definovat základní pojmy
znalosti odborné terminologie z oblasti výživy a klasifikace nutraceutik, funkčních potravin, dokáží definovat základní pojmy
hluboké znalosti a porozumění v oblasti způsobů získávání nutraceutik
hluboké znalosti a porozumění v oblasti způsobů získávání nutraceutik
široké znalosti teorie účinků biogenních prvků, vitaminů, aminokyselin a proteinů jako nutraceutik
široké znalosti teorie účinků biogenních prvků, vitaminů, aminokyselin a proteinů jako nutraceutik
hluboké znalosti a porozumění teorie účinků vlákniny, polynenasycených mastných kyselin a fytosterolů zejména v oblasti ovlivňování hladiny glukózy a cholesterolu v těle
hluboké znalosti a porozumění teorie účinků vlákniny, polynenasycených mastných kyselin a fytosterolů zejména v oblasti ovlivňování hladiny glukózy a cholesterolu v těle
hluboké znalosti a porozumění v oblasti rostlinných barviv a polyfenolických látek, a to o jejich získávání a následných fyziologických účincích
hluboké znalosti a porozumění v oblasti rostlinných barviv a polyfenolických látek, a to o jejich získávání a následných fyziologických účincích
Odborné dovednosti
umí aplikovat poznatky a řešit či navrhnout vhodné postupy izolace nutraceutik
umí aplikovat poznatky a řešit či navrhnout vhodné postupy izolace nutraceutik
umí aplikovat znalosti týkající se legislativního rámce v oblasti výživových a zdravotních tvrzení
umí aplikovat znalosti týkající se legislativního rámce v oblasti výživových a zdravotních tvrzení
umí navrhnout vhodnou skladbu nutraceutik při podpoře proti civilizačním onemocněním
umí navrhnout vhodnou skladbu nutraceutik při podpoře proti civilizačním onemocněním
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Projekce (statická, dynamická)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Projekce (statická, dynamická)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Analýza překladu
Analýza překladu
Analýza textu
Analýza textu
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Známkou
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr