|
Vyučující
|
-
Sumczynski Daniela, prof. Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Chemické složení konzervárenských surovin z aspektu konzervace. - Činitelé ovlivňující údržnost potravin a jejich klasifikace. - Vylučování mikroorganismů z prostředí. - Tepelná sterilace, výpočet kontrolních kritétií sterilačního režimu. - Aplikace osmoanabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace xeroanabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace psychroabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace kryoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace chemoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Aplikace cenoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech. - Přehled technologických procesů u hlavních skupin konzervárenských výrob. - Technologická specifika při provozní aplikaci přímých konzervačních metod. - Technologická specifika při provozní aplikaci nepřímých aplikaci konzervačních metod. - Technologie speciálních konzervárenských výrob.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti z oblasti obecné a potravinářské mikrobiologie; biochemie a chemie potravin (na bakalářské úrovni). |
| Znalosti z oblasti obecné a potravinářské mikrobiologie; biochemie a chemie potravin (na bakalářské úrovni). |
| Výsledky učení |
|---|
| Student má znalosti o technologických principech a operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých typů konzervárenských výrobků. |
| Student má znalosti o technologických principech a operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých typů konzervárenských výrobků. |
| Rozumí základním chemickým procesům, ke kterým dochází v průběhu zpracování konzervárenských surovin. |
| Rozumí základním chemickým procesům, ke kterým dochází v průběhu zpracování konzervárenských surovin. |
| Student se orientuje v základních jakostních vadách konzervovaných potravin. |
| Student se orientuje v základních jakostních vadách konzervovaných potravin. |
| Student ovládá základní typy a způsoby balení konzervovaných potravin. |
| Student ovládá základní typy a způsoby balení konzervovaných potravin. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost výrobků a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik. |
| Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost výrobků a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Laborování |
| Laborování |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Písemná zkouška |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Známkou |
| Písemná zkouška |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
FRANCIS, FREDERICK, J. Wiley Encyclopedia of Food Science and Technology (2nd Edition) Volumes 1-4. John Wiley & Sons, 2003. ISBN 978-1-59124-460-8.
-
INGR, I. Základy konzervace potravin. MZLU Brno, 1997.
-
KYZLINK, V. Principles of food preservation. ELSEVIER Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990. ISBN 0-444-98844-0.
-
KYZLINK, V. Základy konzervace potravin. Praha : SNTL, 1980.
-
ROP, O., VALÁŠEK, P., HOZA, I. Teoretické principy konzervace potravin I.- Hlavní konzervárenské suroviny. UTB ve Zlíně, 2005.
-
VALÁŠEK P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín , 2007. ISBN 978-80-7318-587-9.
-
VELÍŠEK, J. a kol. Chemie potravin I ? III. Tábor: OSSIS, 1995.
-
ZEUTHEN, P., BOGH-SORENSEN, L. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing., 2003. ISBN 978-1-85573-530-9.
|