|
Vyučující
|
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Teoretické základy chemie potravin. - Voda, sušina. - Aminokyseliny a peptidy. - Bílkoviny. - Sacharidy, oligosacharidy. - Polysacharidy. - Lipidy, mastné kyseliny. - Minerální látky. - Vitamíny. - Aditiva. - Kontaminanty. - Vonné látky. - Chuťové látky. - Barviva.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 38 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Předpokládají se znalosti v oblasti teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii, biologii. |
| Předpokládají se znalosti v oblasti teoretických principů, které byly vysvětleny ve fyzikální, anorganické a organické chemii, biologii. |
| Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
| Dále disciplína navazuje především na znalosti získané v biochemii, mikrobiologii, potravinářské technologii. |
| Výsledky učení |
|---|
| podat informace o přítomnosti vody v potravinách a jejim vlivu |
| podat informace o přítomnosti vody v potravinách a jejim vlivu |
| charakterizovat vlastnosti základní složky potravin - bílkovin a jejich změny |
| charakterizovat vlastnosti základní složky potravin - bílkovin a jejich změny |
| popsat vlastnosti základní složky potravin - sacharidů a jejich změny |
| popsat vlastnosti základní složky potravin - sacharidů a jejich změny |
| uvést vlastnosti základní složky potravin - lipidů a jejich změny |
| uvést vlastnosti základní složky potravin - lipidů a jejich změny |
| popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné, cizorodé látky, a jejich vlastnosti |
| popsat další přítomné složky v potravinách, jako jsou vitaminy, přídatné, cizorodé látky, a jejich vlastnosti |
| Odborné dovednosti |
|---|
| vytvořit na základě struktury aminokyselin a pH jejich disociaci |
| vytvořit na základě struktury aminokyselin a pH jejich disociaci |
| vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a následně oligosacharidů |
| vytvořit strukturní vzorce monosacharidů a následně oligosacharidů |
| popsat sled autooxidačních reakcí u lipidů |
| popsat sled autooxidačních reakcí u lipidů |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin II.. Tábor: Ossis, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.
-
Velíšek, Jan; Hajšlová, Jana. Chemie potravin I.. Tábor : OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239137.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 2. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239145.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239153.
-
Velíšek Jan. The chemistry of food. Chichester, West Susex, 2014. ISBN 978-1-118-38384-1.
|