Předmět: Ergonomie 1

» Seznam fakult » FMK » KAPD
Název předmětu Ergonomie 1
Kód předmětu KAPD/MD3ER
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Puchta Ondřej, MgA. Ph.D.
Obsah předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenta s ergonomickými zásadami potřebnými pro designérskou tvorbu. Student je v průběhu semestru seznámen s problematikou antropometrie, fyziologickými parametry lidského těla s důrazem na pohybový aparát a jednotlivá smyslová ústrojí, včetně jejich možností a limitů. Student vypracuje návrh vybraného produktu s důrazem kladeným na ergonomii úchopu.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
  • Účast na výuce - 10 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 20 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
popsat základní anatomii lidského těla
popsat základní anatomii lidského těla
Odborné dovednosti
analyzovat základní funkční parametry lidského těla
analyzovat základní funkční parametry lidského těla
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student je schopen vypracovat komplexní antropometrickou studii designérského projektu s přihlédnutím na fyziologické parametry lidského těla, pohybový aparát a jednotlivá smyslová ústrojí, včetně jejich možností a limitů.
Student je schopen vypracovat komplexní antropometrickou studii designérského projektu s přihlédnutím na fyziologické parametry lidského těla, pohybový aparát a jednotlivá smyslová ústrojí, včetně jejich možností a limitů.
charakterizovat základní druhy práce
charakterizovat základní druhy práce
definovat pojem ergonomie
definovat pojem ergonomie
charakterizovat základní fyziologické požadavky na konstrukci produktů
charakterizovat základní fyziologické požadavky na konstrukci produktů
definovat základní psychologické požadavky na konstrukci produktů
definovat základní psychologické požadavky na konstrukci produktů
stručně shrnout historický vývoj multidisciplinárního oboru ergonomie
stručně shrnout historický vývoj multidisciplinárního oboru ergonomie
Odborné dovednosti
provést základní analýzu produktů a jejich používání z ergonomického hlediska
provést základní analýzu produktů a jejich používání z ergonomického hlediska
připravit základní ergonomickou studii navrhovaného produktu s patřičnými náležitostmi
připravit základní ergonomickou studii navrhovaného produktu s patřičnými náležitostmi
identifikovat kritická místa nebo součásti vybraného produktu, stroje, přístroje nebo pracovního prostředí
identifikovat kritická místa nebo součásti vybraného produktu, stroje, přístroje nebo pracovního prostředí
uzpůsobit navrhované produkty tak, aby bylo jejich používání co nejméně namáhavé
uzpůsobit navrhované produkty tak, aby bylo jejich používání co nejméně namáhavé
navrhovat optimální řešení vybraného produktu, stroje, přístroje, pracovního procesu nebo pracovního prostředí s ohledem na ergonomické potřeby co nejširší skupiny uživatelů
navrhovat optimální řešení vybraného produktu, stroje, přístroje, pracovního procesu nebo pracovního prostředí s ohledem na ergonomické potřeby co nejširší skupiny uživatelů
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • Dylevský, Ivan. Somatologie: pro předmět Základy anatomie a fyziologie člověka. Praha, 2019. ISBN 978-80-271-2111-3.
  • Glivický, Vladimír. Úvod do ergonomie. 1. vyd. Praha : Práce, 1975.
  • Chundela, Lubor. Ergonomie. Vyd. 1. Praha : Vydavatelství ČVUT, 2001. ISBN 80-01-02301-X.
  • Malý, Stanislav. ABC ergonomie. 1. vyd. Praha : Professional Publishing, 2010. ISBN 978-80-7431-027-0.
  • Šmíd, Miroslav. Ergonomické parametry. Praha : SNTL, 1977.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr