Předmět: Teorie a technologie SP 8

» Seznam fakult » FMK » KADS
Název předmětu Teorie a technologie SP 8
Kód předmětu KADS/TT8
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Šurýn Lubomír, MgA.
Obsah předmětu
1. Chladící postup a jeho výpočet. 2. Měření vnitřního napětí a jeho bezpečná hodnota, chladící pece. 3. Zušlechťování skla - broušení, pracovní postup broušení, hladinářské broušení, hranování, brousící stroje. 4. Zušlechťování skla. - kuličské broušení, druhy výbrusů. Tvary kotoučů a řezů. Pracovní postup. BOZP. 5. Zušlechťování skla - pískování 6. Zušlechťování skla - rytí. 7. Zušlechťování skla - chemické zušlechťování. Přehled postupu, možnosti využívání, BOZP 8. Malba skla sklářskými vypalovacími barvami. 9. Malba skla - drahými kovy, hydroglazurami. 10. Lehané sklo 11. Tavená plastika 12. BOZP ve sklářské výrobě.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Domácí příprava na výuku - 14 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 26 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 10 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Předpoklady nejsou stanoveny
Předpoklady nejsou stanoveny
Odborné dovednosti
Předpoklady nejsou stanoveny
Předpoklady nejsou stanoveny
Výsledky učení
Odborné znalosti
- charakterizovat chlazení skla, druhy vnitřního napětí a příčiny jeho vzniku
- charakterizovat chlazení skla, druhy vnitřního napětí a příčiny jeho vzniku
- popsat metody zušlechťování skla - broušení, pracovní postup broušení, brusiva a leštiva, hladinářské broušení, hranování, leštění
- popsat metody zušlechťování skla - broušení, pracovní postup broušení, brusiva a leštiva, hladinářské broušení, hranování, leštění
- charakterizovat druhy výbrusů a zejména kaménkový výbrus a jeho užití
- charakterizovat druhy výbrusů a zejména kaménkový výbrus a jeho užití
- definovat metodu zušlechťování skla - vybrušování, kuličské broušení, pískování, leptání, matování, leštění
- definovat metodu zušlechťování skla - vybrušování, kuličské broušení, pískování, leptání, matování, leštění
- popsat postupy pomocí malby sklářskými vypalovacími barvami, drahými kovy, hydroglazurami
- popsat postupy pomocí malby sklářskými vypalovacími barvami, drahými kovy, hydroglazurami
- popsat Lehané sklo jako techniku tepelného tvarování využívající gravitace
- popsat Lehané sklo jako techniku tepelného tvarování využívající gravitace
- popsat postup výroby tavené plastiky a základní zásady pro teplotní křivku
- popsat postup výroby tavené plastiky a základní zásady pro teplotní křivku
Odborné dovednosti
- realizovat výrobu metodou zušlechťování skla - broušení, vybrušování
- realizovat výrobu metodou zušlechťování skla - broušení, vybrušování
- aplikovat metodu výroby pískování, rytí skla, leptání, matování, leštění
- aplikovat metodu výroby pískování, rytí skla, leptání, matování, leštění
- aplikovat metodu malby skla drahými kovy, hydroglazurami
- aplikovat metodu malby skla drahými kovy, hydroglazurami
- analyzovat postypu při výrobě formou lehaného skla, tavené plastiky
- analyzovat postypu při výrobě formou lehaného skla, tavené plastiky
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Didaktický test
Didaktický test
Rozhovor
Rozhovor
Doporučená literatura
  • Cabejšek, M. Zušlechťování skla. L+P Publising Praha, 2004. ISBN 80-239-4265-4.
  • Petrová, Sylva. České sklo. Praha. 2018.
  • Roška Radim, Ing. Technologie výroby skla 1. .
  • Roška Radim, Ing. Technologie výroby skla 2. .


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr