Vyučující
|
-
Mikulec Petr, Ing. Ph.D.
-
Heinzová Romana, Ing. Ph.D.
-
Knap Lukáš, Ing. MBA
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod do výrobních systémů 2. Ekonomika výroby a výrobních faktorů 3. Typologie výrobních procesů 4. Výrobní procesy a materiálový tok 5. Hierarchie a management výroby 6. Výrobní strategie 7. Organizace výrobního procesu 8. Plánování výrobního procesu 9. Informační systémy ve výrobních procesech 10. Logistické technologie ve výrobních procesech 11. Zlepšování výrobních procesů 12. Management kvality 13. Nástroje pro řízení kvality ve výrobě 14. Layout a nástroje pro jeho tvorbu
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 40 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 94 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Definovat základní vztahy mezi výrobou, výrobními faktory a produkční funkcí. Zná základy ekonomiky podniku. |
Definovat základní vztahy mezi výrobou, výrobními faktory a produkční funkcí. Zná základy ekonomiky podniku. |
Define the basic relationships between production, factors of production and the production function. He knows the basics of business economics. |
Define the basic relationships between production, factors of production and the production function. He knows the basics of business economics. |
Odborné dovednosti |
---|
Graficky znázornit schéma výroby s rozborem vstupů a výstupů. |
Graficky znázornit schéma výroby s rozborem vstupů a výstupů. |
Graphically represent the production scheme with an analysis of inputs and outputs. |
Graphically represent the production scheme with an analysis of inputs and outputs. |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
definovat výrobní systémy a jeho vazby na okolí, |
definovat výrobní systémy a jeho vazby na okolí, |
znát aspekty typologie výrobních procesů, |
znát aspekty typologie výrobních procesů, |
vysvětlit podstatu řízení výroby na jednotlivých stupních, |
vysvětlit podstatu řízení výroby na jednotlivých stupních, |
vysvětlit plánování a organizaci výroby pro jednotlivé typy výrob, |
vysvětlit plánování a organizaci výroby pro jednotlivé typy výrob, |
navrhnout využití logistických technologí ve výrobním procesu, |
navrhnout využití logistických technologí ve výrobním procesu, |
Odborné dovednosti |
---|
nakreslit výrobní systém a použije nástroje pro analýzu jeho okolí, |
nakreslit výrobní systém a použije nástroje pro analýzu jeho okolí, |
navrhnout uspořádání pracovišť, |
navrhnout uspořádání pracovišť, |
vysvětlit náplň řízení výroby pro jednotlivé úrovně managementu, |
vysvětlit náplň řízení výroby pro jednotlivé úrovně managementu, |
určit výrobní a logistické aspekty a toky pro jednotlivé typy výrob, |
určit výrobní a logistické aspekty a toky pro jednotlivé typy výrob, |
navrhnout využití logistických technologí ve výrobním procesu, |
navrhnout využití logistických technologí ve výrobním procesu, |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
Doporučená literatura
|
-
Jurová M. Výrobní a logistické procesy v podnikání. Praha, 2016. ISBN 978-80-247-5717-9.
-
KEŘKOVSKÝ, Miloslav a VALSA Ondřej. Moderní přístupy k řízení výroby. 3., dopl. vyd.. C.H. Beck, 2012. ISBN 978-80-7179-319-9.
-
PANNEERSELVAM, R. Production and operations management. Prentice Hall of India Private Ltd, 2012. ISBN 81-203-4555-X.
-
Tomek G., Vávrová V. Integrované řízení výroby: od operativního řízení výroby k dodavatelskému řetězci. Praha. ISBN 978-80-247-4486-5.
-
TOMEK, G., VÁVROVÁ, V. Řízení výroby a nákupu. Praha 7: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1479-0.
-
Yoo Min-Jung, Glardon, Rémy. Manufacturing Operations Management. World Scientific. ISBN 978-981-3108-79-0.
|