Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
- Vymezení pojmů dietologie a dietoterapie - 1 hod. - Výživa zdravých osob. Principy a zásady racionální výživy - 2 hod. - Prevence onemocnění z hlediska správné výživy - 1 hod. - Nutriční anamnéza, nutriční diagnostika - 1 hod. - Dietní systém, hlavní principy jednotlivých diet. Alternativní výživové směry - 2 hod. -Parenterální a enterální výživa - 1 hod. - Legislativní požadavky na hygienu stravování v nemocnicích - 1 hod. - Specifické nutriční požadavky výživy ženy v různých věkových obdobích - 2 hod. - Výživa těhotné a kojící ženy - 1 hod. - Výživa novorozenců a kojenců - 2 hod. - Kojení, mateřské mléko. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí - 2 hod.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 14 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
definovat důležitost a zásady racionální výživy člověka |
definovat důležitost a zásady racionální výživy člověka |
orientovat se v základních pojmech v oblasti výživy a hydratace |
orientovat se v základních pojmech v oblasti výživy a hydratace |
vyjmenovat způsoby nutriční diagnostiky |
vyjmenovat způsoby nutriční diagnostiky |
vysvětlit pojem dietní systém a způsoby jeho využití |
vysvětlit pojem dietní systém a způsoby jeho využití |
popsat způsoby aplikace perorální, enterální a parenterální výživy |
popsat způsoby aplikace perorální, enterální a parenterální výživy |
Odborné dovednosti |
---|
identifikovat potřeby klientky v oblasti výživy a hydratace |
identifikovat potřeby klientky v oblasti výživy a hydratace |
aplikovat způsoby nutriční diagnostiky v péči o klientku |
aplikovat způsoby nutriční diagnostiky v péči o klientku |
navrhnout a vypracovat krátkodobý i dlouhodobý plán péče o klientku v oblasti výživy |
navrhnout a vypracovat krátkodobý i dlouhodobý plán péče o klientku v oblasti výživy |
edukovat klientku v oblasti výživy vzhledem k jejím aktuálním potřebám |
edukovat klientku v oblasti výživy vzhledem k jejím aktuálním potřebám |
zdůvodnit zásady pro podávání perorální, enterální a parenterální výživy |
zdůvodnit zásady pro podávání perorální, enterální a parenterální výživy |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Hodnotící metody |
---|
Analýza výkonů studenta |
Analýza výkonů studenta |
Doporučená literatura
|
-
FOŘT, P. Aby dětem chutnalo: současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku. Praha: Ikar, 2015.
-
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adoslescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum, 2013.
-
GREGORA, M., ZÁKOSTELECKÁ, D. Jídelníček kojenců a malých dětí. 3. dopl. a aktualiz. vyd.. Praha: Grada, 2014.
-
IBURG, A. Výživa dětí: kojíme, krmíme, učíme jíst. Praha: Svojtka & Co., 2009.
-
KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
-
KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. Praha, 2012.
-
MULLEROVA, M. Zdravá výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton, 2003.
-
NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.
-
PIŤHA, J.; POLEDNE, R. Zdravá výživa pro každý den. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
-
RODE, S. Malnutrition across life cycle stages. Saarbrücken: LAP LAMBERT Academic Publishing, 2016.
-
Sabersky, Annette. Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2740-0.
-
SCHNEIEROVÁ, D. Kojení. Praha, 2006. ISBN 80-247-1308-X.
-
Starnovská, Tamara. Nutriční terapie. 1. vyd. Praha : Galén : Florence, 2006. ISBN 80-7262-387-7.
-
SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
-
SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. upr. vyd.. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
-
ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
|