Předmět: Výživa a dietetika v porodní asistenci

» Seznam fakult » FHS » UZV
Název předmětu Výživa a dietetika v porodní asistenci
Kód předmětu UZV/PA3VD
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Vrlová Lenka, Mgr.
Obsah předmětu
- Vymezení pojmů dietologie a dietoterapie - 1 hod. - Výživa zdravých osob. Principy a zásady racionální výživy - 2 hod. - Prevence onemocnění z hlediska správné výživy - 1 hod. - Nutriční anamnéza, nutriční diagnostika - 1 hod. - Dietní systém, hlavní principy jednotlivých diet. Alternativní výživové směry - 2 hod. -Parenterální a enterální výživa - 1 hod. - Legislativní požadavky na hygienu stravování v nemocnicích - 1 hod. - Specifické nutriční požadavky výživy ženy v různých věkových obdobích - 2 hod. - Výživa těhotné a kojící ženy - 1 hod. - Výživa novorozenců a kojenců - 2 hod. - Kojení, mateřské mléko. Umělá kojenecká výživa. Výživa dětí - 2 hod.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
  • Účast na výuce - 16 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 14 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
definovat důležitost a zásady racionální výživy člověka
definovat důležitost a zásady racionální výživy člověka
orientovat se v základních pojmech v oblasti výživy a hydratace
orientovat se v základních pojmech v oblasti výživy a hydratace
vyjmenovat způsoby nutriční diagnostiky
vyjmenovat způsoby nutriční diagnostiky
vysvětlit pojem dietní systém a způsoby jeho využití
vysvětlit pojem dietní systém a způsoby jeho využití
popsat způsoby aplikace perorální, enterální a parenterální výživy
popsat způsoby aplikace perorální, enterální a parenterální výživy
Odborné dovednosti
identifikovat potřeby klientky v oblasti výživy a hydratace
identifikovat potřeby klientky v oblasti výživy a hydratace
aplikovat způsoby nutriční diagnostiky v péči o klientku
aplikovat způsoby nutriční diagnostiky v péči o klientku
navrhnout a vypracovat krátkodobý i dlouhodobý plán péče o klientku v oblasti výživy
navrhnout a vypracovat krátkodobý i dlouhodobý plán péče o klientku v oblasti výživy
edukovat klientku v oblasti výživy vzhledem k jejím aktuálním potřebám
edukovat klientku v oblasti výživy vzhledem k jejím aktuálním potřebám
zdůvodnit zásady pro podávání perorální, enterální a parenterální výživy
zdůvodnit zásady pro podávání perorální, enterální a parenterální výživy
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Hodnotící metody
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Doporučená literatura
  • FOŘT, P. Aby dětem chutnalo: současná výživa pro kojence, batolata a děti předškolního věku. Praha: Ikar, 2015.
  • FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adoslescenta: teorie, výzkum, praxe. Praha: Karolinum, 2013.
  • GREGORA, M., ZÁKOSTELECKÁ, D. Jídelníček kojenců a malých dětí. 3. dopl. a aktualiz. vyd.. Praha: Grada, 2014.
  • IBURG, A. Výživa dětí: kojíme, krmíme, učíme jíst. Praha: Svojtka & Co., 2009.
  • KASPER, H. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6.
  • KOHOUT, P., KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. Praha, 2012.
  • MULLEROVA, M. Zdravá výživa a prevence civilizačních onemocnění ve schématech. Praha: Triton, 2003.
  • NEJEDLÁ, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.
  • PIŤHA, J.; POLEDNE, R. Zdravá výživa pro každý den. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2488-1.
  • RODE, S. Malnutrition across life cycle stages. Saarbrücken: LAP LAMBERT Academic Publishing, 2016.
  • Sabersky, Annette. Zdravá výživa pro těhotné a kojící matky. Vyd. 1. Praha : Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2740-0.
  • SCHNEIEROVÁ, D. Kojení. Praha, 2006. ISBN 80-247-1308-X.
  • Starnovská, Tamara. Nutriční terapie. 1. vyd. Praha : Galén : Florence, 2006. ISBN 80-7262-387-7.
  • SVAČINA, Š. Klinická dietologie. Praha, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • SVAČINA, Š., MÜLLEROVÁ, D., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2. upr. vyd.. Praha: Triton, 2013. ISBN 978-80-7387-699-9.
  • ZLATOHLÁVEK, L. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr