Vyučující
|
-
Chromjaková Felicita, prof. Ing. PhD.
-
Melišík Martin, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
Základní pojmy z oblasti řízení a organizace výroby. Dosavadní vývoj výrobních koncepcí a trendy vývoje do budoucna Produkt, jeho vazba na proces plánování a řízení výroby. Vliv produktových inovací na výrobní procesy. Kvalita ve výrobě. Standardizace. Konstrukční příprava výroby. Zpracování zakázek. Materiálová příprava výroby. Technickoorganizační příprava výroby. Dílenské řízení výroby. Provozuschopnost výrobního zařízení - video. Postavení člověka ve výrobě. Hospodaření s energií. Směry zdokonalování výroby - video. Specifika výrob.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Projekce (statická, dynamická)
- Účast na výuce
- 15 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 110 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Absolvování vybraných předmětů jako Úvod do průmyslového inženýrství, Produktový management, Technická příprava výroby. Znalosti ze statistiky a mikroekonomie. Ovládá vybrané SW nástroje pro projektování výrobního procesu (typově SolidCAD, simulace) Dokáže analyzovat výrobní a logistické toky v podniku. Má znalosti vybraných manažerských nástrojů pro organizaci a řízení podniku. |
Absolvování vybraných předmětů jako Úvod do průmyslového inženýrství, Produktový management, Technická příprava výroby. Znalosti ze statistiky a mikroekonomie. Ovládá vybrané SW nástroje pro projektování výrobního procesu (typově SolidCAD, simulace) Dokáže analyzovat výrobní a logistické toky v podniku. Má znalosti vybraných manažerských nástrojů pro organizaci a řízení podniku. |
Odborné dovednosti |
---|
Ovládá základní definice z oblasti organizace a řízení výroby. Je schopen identifikovat klíčové aktivity, procesy a procesní vazby. Dokáže navrhnout výrobní layout a následně i výrobní koncept jako nástroj organizace a řízení výroby. Umí rozlišovat provozní situace v operativním výrobním režimu (výrobní i logistický procesy) a navrhovat opatření ke zlepšení nebo optimalizaci výroby. |
Ovládá základní definice z oblasti organizace a řízení výroby. Je schopen identifikovat klíčové aktivity, procesy a procesní vazby. Dokáže navrhnout výrobní layout a následně i výrobní koncept jako nástroj organizace a řízení výroby. Umí rozlišovat provozní situace v operativním výrobním režimu (výrobní i logistický procesy) a navrhovat opatření ke zlepšení nebo optimalizaci výroby. |
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalost komplexního obsahu výrobního systému. Student má znalosti nejdůležitějších výrobních konceptů pro podporu výroby. Ovládá metody pro organizaci a řízení výroby z hledika manažerského. Má znalosti pro zvládání úkolů v oblasti technologického a technického řízení výroby. Je znalý informačních systémů pro podporu výroby využitím automatizace a digitalizace. |
Znalost komplexního obsahu výrobního systému. Student má znalosti nejdůležitějších výrobních konceptů pro podporu výroby. Ovládá metody pro organizaci a řízení výroby z hledika manažerského. Má znalosti pro zvládání úkolů v oblasti technologického a technického řízení výroby. Je znalý informačních systémů pro podporu výroby využitím automatizace a digitalizace. |
Odborné dovednosti |
---|
Student umí identifikovat klíčové pilíře organizace a řízení výroby. Dokáže identifikovat výrobní proces, výrobní tok a navrhnout odpovídající výrobní layout. Je schopen definovat optimální výrobní a logistický tok. Zvládá analyzovat výrobu, navrhnout opatření ke zlepšení. Je schopen nastavit informační toky ve výrobním systému, mezi dodavatelem a zákazníkem. |
Student umí identifikovat klíčové pilíře organizace a řízení výroby. Dokáže identifikovat výrobní proces, výrobní tok a navrhnout odpovídající výrobní layout. Je schopen definovat optimální výrobní a logistický tok. Zvládá analyzovat výrobu, navrhnout opatření ke zlepšení. Je schopen nastavit informační toky ve výrobním systému, mezi dodavatelem a zákazníkem. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Projekce (statická, dynamická) |
Projekce (statická, dynamická) |
Přednášení |
Přednášení |
Hodnotící metody |
---|
Esej |
Ústní zkouška |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Esej |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
BOBÁK, R., TUČEK, D. Výrobní systémy. FaME Zlín, 2006.
-
Černý, Jaromír. Řízení a organizace výroby : příklady a případové studie. 1. vyd. Zlín : Vysoké učení technické v Brně, Fakulta managementu a ekonomiky ve Zlíně, 1999. ISBN 8021413980.
-
Černý, Jaromír. Výrobní management : Production management. Vd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, 2007. ISBN 978-80-7318-638-8.
-
Goldratt, Eliyahu M. Jak vzniká zisk : manažerský román o tom, že moderní technologie samy úspěch nezaručí. 1. vyd. Praha : Grada, 2004. ISBN 8024709546.
-
Chromjaková, F., Rajnoha, R. Řízení a organizace výrobních procesů. GEORG Žilina, 2011. ISBN 978-80-89401-26-0.
-
SCHMENNER, R. W. Production/Operation Management. New York : Macmillan, 1990. ISBN 0024069256.
-
STEVENSON, T. Operation Management. Mc. Grow, 2001.
-
Tomek, Gustav. Řízení výroby. 2., rozš. a dopl. vyd. Praha : Grada, 2000. ISBN 8071699551.
-
Tomek, Gustav. Výrobek a jeho úspěch na trhu. 1. vyd. Praha : Grada, 2001. ISBN 8024700530.
|