Předmět: Základy výrobních technologií

» Seznam fakult » FAM » MUPI
Název předmětu Základy výrobních technologií
Kód předmětu MUPI/1ZVT
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Varhaník Matúš, Ing.
  • Sedlák Josef, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Obsah: 1. Základní terminologie obrábění. Teoretické základy obrábění. 2. Fyzikální základy procesu řezání - tvorba třísky, tvorba povrchů. 3. Nástrojové materiály - oceli, slinuté karbidy, keramika, diamant, atd. 4. Silová analýza, teplo, zbytková napjatost a další průvodní jevy řezného procesu. 5. Základy soustružení - vnější a vnitřní plochy. 6. Základy frézování - frézování rovinné, do rohu, drážkovací, kopírovací, speciální. 7. Vrtání, vyvrtávání, vyhrubování, vystružování. 8. Dokončovací metody obrábění, vybrané nekonvenční metody obrábění. 9. Obráběcí stroje sériovou a hromadnou výrobu, CNC obrábění. 10. Ekonomika obrábění, produktivita a hospodárnost obrábění. 11. Vybrané metody výroby ozubených kol. Rapid Prototyping. 12. Speciální metody obrábění - HSM/HSC/HFM. 13. Teoretické základy řízení technologického a montážního procesu, TPV.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur)
  • Příprava na zkoušku - 24 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 12 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 52 hodin za semestr
  • Příprava na zápočet - 12 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Porozumění fyzikálním dějům, na kterých je založeno fungování jednotlivých technologických zařízení a technologických procesů je základním předpokladem pro úspěšné zvládnutí bakalářského studia oboru Průmyslové inženýrství. Základní znalosti a principy využívané v nejdůležitějších výrobních technologiích, s nimiž se absolventi FaME setkají v praktickém životě.
Porozumění fyzikálním dějům, na kterých je založeno fungování jednotlivých technologických zařízení a technologických procesů je základním předpokladem pro úspěšné zvládnutí bakalářského studia oboru Průmyslové inženýrství. Základní znalosti a principy využívané v nejdůležitějších výrobních technologiích, s nimiž se absolventi FaME setkají v praktickém životě.
Výsledky učení
Velmi dobrý přehled o základním know-how, tvořícím základy naší průmyslové společnosti. Schopnost aplikovat tyto znalosti ve všech navazujících předmětech, které z nejrůznějších pohledů řeší problematiku sledování, organizování a řízení všech aspektů zabývající se výrobní činností. Řádně ukončený předmět umožní absolventům, kteří najdou uplatnění ve výrobních organizacích ucelený pohled na technickou praxi, která je základem činnosti a důvodem existence každé takové organizace.
Velmi dobrý přehled o základním know-how, tvořícím základy naší průmyslové společnosti. Schopnost aplikovat tyto znalosti ve všech navazujících předmětech, které z nejrůznějších pohledů řeší problematiku sledování, organizování a řízení všech aspektů zabývající se výrobní činností. Řádně ukončený předmět umožní absolventům, kteří najdou uplatnění ve výrobních organizacích ucelený pohled na technickou praxi, která je základem činnosti a důvodem existence každé takové organizace.
definovat dílčí výrobní technologie v kontextu průmyslové firmy
definovat dílčí výrobní technologie v kontextu průmyslové firmy
popsat podstatu základních metod obrábění z hlediska fyzikální a chemické interakce systému stroj-obrobek-nástroj-přípravek
popsat podstatu základních metod obrábění z hlediska fyzikální a chemické interakce systému stroj-obrobek-nástroj-přípravek
charakterizovat základní technologické přístupy pro jednotlivé technologie a způsoby obrábění
charakterizovat základní technologické přístupy pro jednotlivé technologie a způsoby obrábění
charakterizovat řezné podmínky a základní výpočty související s dílčími technologiemi třískového obrábění
charakterizovat řezné podmínky a základní výpočty související s dílčími technologiemi třískového obrábění
komplexně popsat výrobní proces a související problematiku s přímým vztahem k technické praxi
komplexně popsat výrobní proces a související problematiku s přímým vztahem k technické praxi
Odborné dovednosti
zhodnotit výrobní proces s ohledem na vstupní požadavky
zhodnotit výrobní proces s ohledem na vstupní požadavky
klasifikovat a aplikovat řezný nástroj (geometrie řezného nástroje) s ohledem na jeho trvanlivost
klasifikovat a aplikovat řezný nástroj (geometrie řezného nástroje) s ohledem na jeho trvanlivost
zhodnotit řezný nástroj s ohledem na mechanismy, formy a kritéria opotřebení
zhodnotit řezný nástroj s ohledem na mechanismy, formy a kritéria opotřebení
rozhodnout o vhodné aplikaci výrobní technologie
rozhodnout o vhodné aplikaci výrobní technologie
stanovit potřebné řezné a výrobní podmínky
stanovit potřebné řezné a výrobní podmínky
správně navrhnout a stanovit efektivitu výrobního procesu
správně navrhnout a stanovit efektivitu výrobního procesu
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur)
Metody písemných akcí (např. u souborných zkoušek, klauzur)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Hodnotící metody
Písemná zkouška
Písemná zkouška
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Známkou
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • AB SANDVIK COROMANT - SANDVIK CZ s.r.o. Příručka obrábění - Kniha pro praktiky. Praha, Scientia, s.r.o, 1997. ISBN 91-97 22 99-4-6.
  • KOCMAN, K., PROKOP, J. Technologie obrábění. Brno: Akademické nakladatelství CERM, s.r.o., 2005. ISBN 80-214-3068-0.
  • SHAW, M.C. Metal Cutting Principles. Oxford University Press, 2005. ISBN 0-19-514206-3.
  • WALKER, J.R. Machining Fundamentals. The Goodheart-Wilcox Company, Inc.,, 2004. ISBN 1-59070-249-2.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr