Předmět: Kvalita a metrologie

» Seznam fakult » FAM » MUPI
Název předmětu Kvalita a metrologie
Kód předmětu MUPI/1KAM
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Briš Petr, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
Úvod do předmětu, historický vývoj řízení kvality a metrologie, hlavní představitelé managementu kvality Přístupy k managementu kvality Řízení kvality s využitím norem ISO řady 9000 Metrologie jako součást managementu kvality Procesní přístup v systému managementu kvality Dokumentace v systému managementu kvality Role EU při řízení kvality a metrologie (zákon 22/97,certifikace, akreditace, autorizace, shoda, Prohlášení o shodě) Náklady na kvalitu- ekonomika kvality Lokální nástroje řízení kvality Globální nástroje řízení kvality Význam měřidel a jejich rozdělení Požadavky na měřidla z pohledu managementu kvality (kalibrace, označování, skladování.) Způsoby hodnocení naměřených dat z pohledu managementu kvality

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Projekce (statická, dynamická), Exkurze
  • Exkurze - 9 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 15 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 10 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 52 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Základní znalosti a dovednosti v oblasti řízení kvality , včetně metrologických činností u výrobních a nevýrobních organizací s akcentem na řízení procesní
Základní znalosti a dovednosti v oblasti řízení kvality , včetně metrologických činností u výrobních a nevýrobních organizací s akcentem na řízení procesní
Výsledky učení
charakterizovat systémy kvalitního řízení v historických souvislostech
charakterizovat systémy kvalitního řízení v historických souvislostech
vymezit základní principy kvalitního řízení dle norem ISO řady 9000
vymezit základní principy kvalitního řízení dle norem ISO řady 9000
definovat pojem shoda v souvislosti s požadavky zákazníka, výrobce a státu
definovat pojem shoda v souvislosti s požadavky zákazníka, výrobce a státu
popsat podstatu a základní cíle podnikových ,státních, evropských, světových a harmonizovaných norem
popsat podstatu a základní cíle podnikových ,státních, evropských, světových a harmonizovaných norem
definovat základní prvky řízení metrologických systémů, které vycházejí z požadavků státu, organizací ,pracovníků či občanů
definovat základní prvky řízení metrologických systémů, které vycházejí z požadavků státu, organizací ,pracovníků či občanů
Odborné dovednosti
stanovit způsoby posuzování shody u výrobců, zákazníků a nezávislých třetích stran
stanovit způsoby posuzování shody u výrobců, zákazníků a nezávislých třetích stran
stanovit základní měřící zařízení, orientovat se v jejich rozdělení, umět zpracovávat naměřená data
stanovit základní měřící zařízení, orientovat se v jejich rozdělení, umět zpracovávat naměřená data
stanovit postupy při řízení metrologických činností
stanovit postupy při řízení metrologických činností
provést porovnání jednotlivých složek integrovaného systému řízení
provést porovnání jednotlivých složek integrovaného systému řízení
provést výběr optimálního modulu pro posuzování shody u regulovaných výrobků
provést výběr optimálního modulu pro posuzování shody u regulovaných výrobků
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Exkurze
Přednášení
Projekce (statická, dynamická)
Projekce (statická, dynamická)
Přednášení
Exkurze
Hodnotící metody
Písemná zkouška
Zpracování prezentace
Zpracování prezentace
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr