Tématem bakalářské práce je současný výživový trend u dětí mladšího školního věku. Cí-lem práce je shrnout aktuální poznatky o výživě dětí, zjistit stravovací zvyklosti dětí a zmapovat jaké potraviny se prodávají ve školních automatech a bufetech.
Práce se dělí na část teoretickou a praktickou. V teoretické je popsána charakteristika výži-vy, metody zjišťování stavu výživy, výživa dětí, veřejné stravování, výchova dětí ke zdra-vému životnímu stylu, výživa a pohyb, poruchy výživy, výživa a civilizační choroby a legislativa stravování.
Praktická část je rozdělena na dotazníkové šetření, ve kterém zkoumám výživový trend dětí ve 3. a 4. třídách základních škol a pozorování zaměřené na školní bufety a automat. Vý-stupní prací je plakát.
Annotation in English
A topic of thesis is a current nutrition trend of pre-teenage children. A goal of this work is to recap findings about child nutrition, find out children´s food habits and to map kinds of food which are sold in school vendor machines and dinning rooms.
The thesis is split in two parts - a theoretical one and a practical one. The theory describes nutrition specifications, nutrition status checking methods, child nutrition, public alimenta-tion, child care leading to a healthy lifestyle, nutrition and motion, nutrition malfunction, nutrition and civilization diseases and alimentation legislation.
The practical part describes a survey, where I investigate a nutrition trend of 3rd and 4th school-class children and observation focusing on school buffets and vendor machines. A result of the survey is a poster.
Keywords
děti, zdraví, výživa, škola, prevence, výchova, dotazník, pozorování
Tématem bakalářské práce je současný výživový trend u dětí mladšího školního věku. Cí-lem práce je shrnout aktuální poznatky o výživě dětí, zjistit stravovací zvyklosti dětí a zmapovat jaké potraviny se prodávají ve školních automatech a bufetech.
Práce se dělí na část teoretickou a praktickou. V teoretické je popsána charakteristika výži-vy, metody zjišťování stavu výživy, výživa dětí, veřejné stravování, výchova dětí ke zdra-vému životnímu stylu, výživa a pohyb, poruchy výživy, výživa a civilizační choroby a legislativa stravování.
Praktická část je rozdělena na dotazníkové šetření, ve kterém zkoumám výživový trend dětí ve 3. a 4. třídách základních škol a pozorování zaměřené na školní bufety a automat. Vý-stupní prací je plakát.
Annotation in English
A topic of thesis is a current nutrition trend of pre-teenage children. A goal of this work is to recap findings about child nutrition, find out children´s food habits and to map kinds of food which are sold in school vendor machines and dinning rooms.
The thesis is split in two parts - a theoretical one and a practical one. The theory describes nutrition specifications, nutrition status checking methods, child nutrition, public alimenta-tion, child care leading to a healthy lifestyle, nutrition and motion, nutrition malfunction, nutrition and civilization diseases and alimentation legislation.
The practical part describes a survey, where I investigate a nutrition trend of 3rd and 4th school-class children and observation focusing on school buffets and vendor machines. A result of the survey is a poster.
Keywords
děti, zdraví, výživa, škola, prevence, výchova, dotazník, pozorování
V teoretické části práce se studentka seznámí s literaturou a prameny vztahujícími se ke zvolenému tématu, stanoví cíle práce a zpracuje teoretický základ.
V praktické části studentka připraví a zpracuje dotazníkový průzkum (stanovení hypotéz, volba vzorku respondentů - žáci 3. a 4. třídy základních škol, realizace pilotní studie a vlastního průzkumu, zpracování a analýza získaných dat), provede průzkumné šetření na základních školách o výskytu stravovacích + nápojových automatů a školních bufetů a vypracuje edukační materiál pro děti a rodiče o správném stravování dětí.
Research Plan
V teoretické části práce se studentka seznámí s literaturou a prameny vztahujícími se ke zvolenému tématu, stanoví cíle práce a zpracuje teoretický základ.
V praktické části studentka připraví a zpracuje dotazníkový průzkum (stanovení hypotéz, volba vzorku respondentů - žáci 3. a 4. třídy základních škol, realizace pilotní studie a vlastního průzkumu, zpracování a analýza získaných dat), provede průzkumné šetření na základních školách o výskytu stravovacích + nápojových automatů a školních bufetů a vypracuje edukační materiál pro děti a rodiče o správném stravování dětí.
Recommended resources
BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P. TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.
FREJ, D. Dietní sestra diety ve zdraví a nemoci. Praha: Triton, 2006. 309s. ISBN 80-7254-537-X.
HLÚBIK, P., OPOROVÁ, L. Vitamíny. Praha: Grada, 2004. 232s. ISBN 80-247-0373-4.
KLEINWACHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsob jeho zjišťování. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně, 2005. 102 s. ISBN 80-7013-336-8.
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 136 s. ISBN 80-27-0736-5.
PÁNEK, J. et al. Základy výživy. 1. vyd. Svoboda servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.
Recommended resources
BÁRTLOVÁ, S., SADÍLEK, P. TÓTHOVÁ, V. Výzkum a ošetřovatelství. 1. vyd. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2005. 146 s. ISBN 80-7013-416-X.
FREJ, D. Dietní sestra diety ve zdraví a nemoci. Praha: Triton, 2006. 309s. ISBN 80-7254-537-X.
HLÚBIK, P., OPOROVÁ, L. Vitamíny. Praha: Grada, 2004. 232s. ISBN 80-247-0373-4.
KLEINWACHTEROVÁ, H., BRÁZDOVÁ, Z. Výživový stav člověka a způsob jeho zjišťování. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně, 2005. 102 s. ISBN 80-7013-336-8.
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 136 s. ISBN 80-27-0736-5.
PÁNEK, J. et al. Základy výživy. 1. vyd. Svoboda servis, 2002. 207 s. ISBN 80-86320-23-5.