Předkládaná práce je věnována aktuální problematice pěstování GM kukuřice (v odborné terminologii užíváno Bt-kukuřice) s aplikací na podmínky a možnosti využití v ČR.
V České republice narůstá podíl zrnové kukuřice z celkové plochy pěstované kukuřice. Spolu s tím narůstají problémy s mykotoxiny. Pěstování Bt-kukuřice je propagováno s tím předpokladem, že zlepší situaci v tomto oboru. Práce popisuje skutečný stav zjištěný auto-rem v jedné lokalitě a v jednom ročníku a porovnává ho s výsledky ÚKZÚZ a RNDr. Polišenské, PhD. v různých podobných i odlišných lokalitách a ročnících.
Výsledky uvedené v práci jednoznačně potvrzují opodstatněnost výchozího předpokladu, že pěstování Bt-hybridů zajišťuje nižší výskyt fuzarióz v palicích v důsledku nižšího napa-dení zavíječem kukuřičným, což se odráží i v nižší kontaminaci zrn mykotoxiny. Doložen je i předpoklad vývoje hlavního škůdce kukuřice do roku 2050.
Annotation in English
This diploma thesis deals with the topical issue of growing GM maize (also called
Bt-maize by scientists), with a special focus on the conditions and possible uses in the Czech Republic.
In the Czech Republic the production of grain maize is increasing rapidly. This also brings an incerease in the occurence of mycotoxins. Growing Bt-maize is being advocated as it is supposed it will improve the existing situation. The thesis describes the conditions in one particular location and year and then it compares these with the results of ÚKZÚZ and RNDr. Polišenská, PhD., which were observed in a variety of locations and years.
The results reported in this thesis fully confirm the supposition that growing Bt-hybrids will ensure a lower occurence of fusarioses of kernels due to a lower level of infestation by the european corn borer, which means also a lower contamination of grain by mycotoxins. The thesis also supports the expected development in the occurence of the european corn borer until the year 2050.
In the conclusion the author argues that there are valid reasons for growing Bt-maize in the Czech Republic and that in the future this will probably become the only ecologically via-ble method od protection against the european corn borer.
Global warming, maize, GM maize, Bt-hybrid, corn, grain, European corn borer, Fusarium spp., fusarioses of kernels, mycotoxins, ELISA, deoxynivalenol, zearalenon, fumonisin B1 a B2, food, feed.
Length of the covering note
99 s., 12 s. příloh.
Language
CZ
Annotation
Předkládaná práce je věnována aktuální problematice pěstování GM kukuřice (v odborné terminologii užíváno Bt-kukuřice) s aplikací na podmínky a možnosti využití v ČR.
V České republice narůstá podíl zrnové kukuřice z celkové plochy pěstované kukuřice. Spolu s tím narůstají problémy s mykotoxiny. Pěstování Bt-kukuřice je propagováno s tím předpokladem, že zlepší situaci v tomto oboru. Práce popisuje skutečný stav zjištěný auto-rem v jedné lokalitě a v jednom ročníku a porovnává ho s výsledky ÚKZÚZ a RNDr. Polišenské, PhD. v různých podobných i odlišných lokalitách a ročnících.
Výsledky uvedené v práci jednoznačně potvrzují opodstatněnost výchozího předpokladu, že pěstování Bt-hybridů zajišťuje nižší výskyt fuzarióz v palicích v důsledku nižšího napa-dení zavíječem kukuřičným, což se odráží i v nižší kontaminaci zrn mykotoxiny. Doložen je i předpoklad vývoje hlavního škůdce kukuřice do roku 2050.
Annotation in English
This diploma thesis deals with the topical issue of growing GM maize (also called
Bt-maize by scientists), with a special focus on the conditions and possible uses in the Czech Republic.
In the Czech Republic the production of grain maize is increasing rapidly. This also brings an incerease in the occurence of mycotoxins. Growing Bt-maize is being advocated as it is supposed it will improve the existing situation. The thesis describes the conditions in one particular location and year and then it compares these with the results of ÚKZÚZ and RNDr. Polišenská, PhD., which were observed in a variety of locations and years.
The results reported in this thesis fully confirm the supposition that growing Bt-hybrids will ensure a lower occurence of fusarioses of kernels due to a lower level of infestation by the european corn borer, which means also a lower contamination of grain by mycotoxins. The thesis also supports the expected development in the occurence of the european corn borer until the year 2050.
In the conclusion the author argues that there are valid reasons for growing Bt-maize in the Czech Republic and that in the future this will probably become the only ecologically via-ble method od protection against the european corn borer.
Global warming, maize, GM maize, Bt-hybrid, corn, grain, European corn borer, Fusarium spp., fusarioses of kernels, mycotoxins, ELISA, deoxynivalenol, zearalenon, fumonisin B1 a B2, food, feed.
Research Plan
V teoretické části se zaměřte na celistvý náhled pěstování kukuřice v ČR z
hlediska energetické bilance a možnosti jejího vyžití pro tyto účely.
Následně proveďte zhodnocení možnosti použití tří způsobů hospodaření v
ČR - konvenční pěstování, ekologický způsob a pěstování s vyžitím (nyní výhradně
MON 810) Bt hybridů.
Zaměřte se na FAKTORY ZHORŠUJÍCÍ JAKOST A VÝNOSNOST KUKUŘICE.
Zhodnoťte možný vliv mykotoxinů na zpracování (hlavně zrna) kukuřice.
ZPRACOVÁNÍ KUKUŘICE -popište možné způsoby využití a zpracování produktů kukuřice.
Praktická část - v ní se zaměřte na výskyt zavíječe kukuřičného a fuzarióz
v polních podmínkách alespoň jedné lokality.
Stanovení výnosových parametrů a úrovně mykotoxinů.
Proveďte DISKUSI K VÝSLEDKŮM - vztahujte vaše výsledky k výsedkům dosaženým
jinými oganizacemi nebo jedinci a popište rozdíly.
Proveďte vyvození ZÁVĚRŮ o důsledcích vámi zjištěných fakt.
Research Plan
V teoretické části se zaměřte na celistvý náhled pěstování kukuřice v ČR z
hlediska energetické bilance a možnosti jejího vyžití pro tyto účely.
Následně proveďte zhodnocení možnosti použití tří způsobů hospodaření v
ČR - konvenční pěstování, ekologický způsob a pěstování s vyžitím (nyní výhradně
MON 810) Bt hybridů.
Zaměřte se na FAKTORY ZHORŠUJÍCÍ JAKOST A VÝNOSNOST KUKUŘICE.
Zhodnoťte možný vliv mykotoxinů na zpracování (hlavně zrna) kukuřice.
ZPRACOVÁNÍ KUKUŘICE -popište možné způsoby využití a zpracování produktů kukuřice.
Praktická část - v ní se zaměřte na výskyt zavíječe kukuřičného a fuzarióz
v polních podmínkách alespoň jedné lokality.
Stanovení výnosových parametrů a úrovně mykotoxinů.
Proveďte DISKUSI K VÝSLEDKŮM - vztahujte vaše výsledky k výsedkům dosaženým
jinými oganizacemi nebo jedinci a popište rozdíly.
Proveďte vyvození ZÁVĚRŮ o důsledcích vámi zjištěných fakt.
Recommended resources
HRUŠKA, J. a kol. Monografie o kukuřici.
CHLOUPEK, O., PROCHÁZKOVÁ, B., HRUDOVÁ, E. Pěstování a kvalita rostlin.
ZIMOLKA, J. a kol. Speciální produkce rostlinná - Rostlinná výroba. 2. vyd.
Sborník přednášek z mezinárodního semináře Kukuřice v praxi 2006.
Recommended resources
HRUŠKA, J. a kol. Monografie o kukuřici.
CHLOUPEK, O., PROCHÁZKOVÁ, B., HRUDOVÁ, E. Pěstování a kvalita rostlin.
ZIMOLKA, J. a kol. Speciální produkce rostlinná - Rostlinná výroba. 2. vyd.
Sborník přednášek z mezinárodního semináře Kukuřice v praxi 2006.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
maps, schemes, tables
Taken from the library
Yes
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
doc. Ing. Hrabě J., Ph.D., - kde byla provedena analýza mykotoxinů?
Ing. Valášek P., CSc., - požil byste geneticky modifikovanou potravinu?
Student odpovídal pohotově a správně na dotazy komise.