Teoretická část bakalářské práce pojednává o poruchách příjmu potravy a to i v dětství a rané adolescenci, o jejich diagnostických kritériích, faktorech ovlivňující vznik těchto poruch, zdravotních rizikách a léčbě těchto poruch a o možnosti prevence u žáků základních škol. Cílem teoretické části je vytvořit rešerši odborné literatury k dané problematice. Praktická část zjišťuje, jaké jsou jídelní postoje žáků základních škol v souvislosti s vnímáním mediálního ideálu krásy. Cílem, je poukázat na negativa sociokulturních faktorů na sebepojetí žáků.
Anotace v angličtině
The theoretic part of the baccalaureate work deal with the eating disorders in the adolescence as well as in the childhood and the early adolescence, about the diagnostic criteria, about the factors that can cause the creation of these disorders, it deals with the health hazards and with the treatment and the precaution in the case of the secondary school students. The object of the theoretic part is to create a search of the specialized publications that deal with these problems. The practical part is finding attitudes which students have towards the eating in the connection with the perception of the media ideal of the beauty. The object is to point out the negatives of socio - cultural factors, which influence the personality of a student.
Klíčová slova
poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie, obezita, infantilní mentální anorexie, emoční porucha spojená s vyhýbáním se jídlu, syndromy vybíravosti v jídle, syndrom pervazivního odmítání, ruminace, faktory vzniku, zdravotní rizika, léčba, prevence
Klíčová slova v angličtině
eating disorders, anorexia nervosa, bulimy, obesity, infantile anorexia nervosa, emotional disorder connected with a derogation of the food, syndromes of the delicacy, syndrome of pervasive apastia, rumination, factors of creation, health hazards, treatment, precaution
Rozsah průvodní práce
67 s., 7. obr. příloh.
Jazyk
CZ
Anotace
Teoretická část bakalářské práce pojednává o poruchách příjmu potravy a to i v dětství a rané adolescenci, o jejich diagnostických kritériích, faktorech ovlivňující vznik těchto poruch, zdravotních rizikách a léčbě těchto poruch a o možnosti prevence u žáků základních škol. Cílem teoretické části je vytvořit rešerši odborné literatury k dané problematice. Praktická část zjišťuje, jaké jsou jídelní postoje žáků základních škol v souvislosti s vnímáním mediálního ideálu krásy. Cílem, je poukázat na negativa sociokulturních faktorů na sebepojetí žáků.
Anotace v angličtině
The theoretic part of the baccalaureate work deal with the eating disorders in the adolescence as well as in the childhood and the early adolescence, about the diagnostic criteria, about the factors that can cause the creation of these disorders, it deals with the health hazards and with the treatment and the precaution in the case of the secondary school students. The object of the theoretic part is to create a search of the specialized publications that deal with these problems. The practical part is finding attitudes which students have towards the eating in the connection with the perception of the media ideal of the beauty. The object is to point out the negatives of socio - cultural factors, which influence the personality of a student.
Klíčová slova
poruchy příjmu potravy, mentální anorexie, mentální bulimie, obezita, infantilní mentální anorexie, emoční porucha spojená s vyhýbáním se jídlu, syndromy vybíravosti v jídle, syndrom pervazivního odmítání, ruminace, faktory vzniku, zdravotní rizika, léčba, prevence
Klíčová slova v angličtině
eating disorders, anorexia nervosa, bulimy, obesity, infantile anorexia nervosa, emotional disorder connected with a derogation of the food, syndromes of the delicacy, syndrome of pervasive apastia, rumination, factors of creation, health hazards, treatment, precaution
Zásady pro vypracování
Shromažďování odborně zaměřené literatury, její prostudování a kompletace.
Pojednání dané problematiky v teoretické rovině, vymezení základních pojmů.
Zpracování empirické části práce metodou dotazníků a kvantitativní vyhodnocení dotazníkového šetření.
Závěry plynoucí z těchto šetření.
Zásady pro vypracování
Shromažďování odborně zaměřené literatury, její prostudování a kompletace.
Pojednání dané problematiky v teoretické rovině, vymezení základních pojmů.
Zpracování empirické části práce metodou dotazníků a kvantitativní vyhodnocení dotazníkového šetření.
Závěry plynoucí z těchto šetření.
Seznam doporučené literatury
KRCH, D. F. Bulimie: Jak bojovat s přejídáním. 2. vyd. Praha : Grada Publishing, 2003. 172 s. ISBN 80-247-0527-3. KRCH D. F. Mentální anorexie. 1.vyd. Praha : Portál, 2002. 240 s. ISBN 80-7178-598-9.
KRCH D. F. Poruchy příjmu potravy. 2. vyd. Praha : Grada Publishing, 2005. 256 s. ISBN 80-247-0840-x.
VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. 3. vyd. Praha : Portál, 2004. 444 s. ISBN 80-7178-802-3.
Seznam doporučené literatury
KRCH, D. F. Bulimie: Jak bojovat s přejídáním. 2. vyd. Praha : Grada Publishing, 2003. 172 s. ISBN 80-247-0527-3. KRCH D. F. Mentální anorexie. 1.vyd. Praha : Portál, 2002. 240 s. ISBN 80-7178-598-9.
KRCH D. F. Poruchy příjmu potravy. 2. vyd. Praha : Grada Publishing, 2005. 256 s. ISBN 80-247-0840-x.
VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. 3. vyd. Praha : Portál, 2004. 444 s. ISBN 80-7178-802-3.