Bakalářská práce se zabývá stanovením molární hmotnosti a distribuce molárních hmotností polysacharidů pomocí gelové permeační chromatografie. Úvodní část práce pojednává o významu polysacharidů, věnuje se jejich struktuře, vlastnostem a rozdělení. Další část práce je zaměřena na vybraného zástupce polysacharidů - škrob, který je fyziologicky a technologicky nejvýznamnějším polysacharidem. Druhá část práce je věnována gelové permeační chromatografii jako metodě, pomocí níž lze stanovit molární hmotnost a distribuci molárních hmotností polysacharidů. Tato kapitola shrnuje poznatky o kolonách, detektorech a kalibraci používaných v gelové permeační chromatografii. Poslední kapitola se věnuje konkrétním aplikacím gelové permeační chromatografie při stanovení molárních hmotností a jejich distribuce u polysacharidů.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with determination of molar mass and molar mass distribution of polysaccharides using size exclusion chromatography. In the introduction, importance of polysaccharides simultaneously with focus on their structure, properties and classification is mentioned. The next part of the study is directed to one of the polysaccharide representatives - starch, which is physiologically and technologically the most important polysaccharide. In the second part of the theses, size exclusion chromatography, as a method for determination of molar mass and molar mass distribution of polysaccharides is described. This chapter summarizes information about columns, detectors and calibration used in size exclusion chromatography. In the last part of this work, applications of size exclusion chromatography for polysaccharides analyses are resumed.
Bakalářská práce se zabývá stanovením molární hmotnosti a distribuce molárních hmotností polysacharidů pomocí gelové permeační chromatografie. Úvodní část práce pojednává o významu polysacharidů, věnuje se jejich struktuře, vlastnostem a rozdělení. Další část práce je zaměřena na vybraného zástupce polysacharidů - škrob, který je fyziologicky a technologicky nejvýznamnějším polysacharidem. Druhá část práce je věnována gelové permeační chromatografii jako metodě, pomocí níž lze stanovit molární hmotnost a distribuci molárních hmotností polysacharidů. Tato kapitola shrnuje poznatky o kolonách, detektorech a kalibraci používaných v gelové permeační chromatografii. Poslední kapitola se věnuje konkrétním aplikacím gelové permeační chromatografie při stanovení molárních hmotností a jejich distribuce u polysacharidů.
Anotace v angličtině
This bachelor thesis deals with determination of molar mass and molar mass distribution of polysaccharides using size exclusion chromatography. In the introduction, importance of polysaccharides simultaneously with focus on their structure, properties and classification is mentioned. The next part of the study is directed to one of the polysaccharide representatives - starch, which is physiologically and technologically the most important polysaccharide. In the second part of the theses, size exclusion chromatography, as a method for determination of molar mass and molar mass distribution of polysaccharides is described. This chapter summarizes information about columns, detectors and calibration used in size exclusion chromatography. In the last part of this work, applications of size exclusion chromatography for polysaccharides analyses are resumed.
Bakalářská práce je koncipována jako literární studie.
Jejím cílem je zpracovat dané téma podle pokynů vedoucího a zaměřit se na popis
principu metody gelové permeační chromatografie (GPC) a použitou přístrojovou techniku
(konkretizace pro konfiguraci přístroje, který pracuje na UPI, FT UTB.
Dalším dílčím cílem práce je vypracovat charakteristiku polysacharidů a
poskytnout přehled konkrétních aplikací GPC při jejich analýze.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce je koncipována jako literární studie.
Jejím cílem je zpracovat dané téma podle pokynů vedoucího a zaměřit se na popis
principu metody gelové permeační chromatografie (GPC) a použitou přístrojovou techniku
(konkretizace pro konfiguraci přístroje, který pracuje na UPI, FT UTB.
Dalším dílčím cílem práce je vypracovat charakteristiku polysacharidů a
poskytnout přehled konkrétních aplikací GPC při jejich analýze.
Seznam doporučené literatury
1.Velíšek, J.: Chemie potravin 1, 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-4 5.
2.Berek, D., Kubín, M., Marcinka, K., Dressler, M.: Gélová chromatografia. 1. vyd. Vydavatelstvo Slovenskej akadémie vied. Bratislava. 1983. 312 s. ISBN 71-049-83.
3.Churms, S.C.: Recent progress in carbohydrate separation by high-performance liquid chromatography based on size exclusion, Journal of Chromatography A, 720 (1996), 151-166, ISSN 0021-9673.
4.Vollmert, B.: Základy makromolekulární chemie. 1.vyd. Praha: Academia, 1970. 776 s.
Seznam doporučené literatury
1.Velíšek, J.: Chemie potravin 1, 1. vyd. Tábor: Ossis, 1999. 328 s. ISBN 80-902391-4 5.
2.Berek, D., Kubín, M., Marcinka, K., Dressler, M.: Gélová chromatografia. 1. vyd. Vydavatelstvo Slovenskej akadémie vied. Bratislava. 1983. 312 s. ISBN 71-049-83.
3.Churms, S.C.: Recent progress in carbohydrate separation by high-performance liquid chromatography based on size exclusion, Journal of Chromatography A, 720 (1996), 151-166, ISSN 0021-9673.
4.Vollmert, B.: Základy makromolekulární chemie. 1.vyd. Praha: Academia, 1970. 776 s.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka vystupovala s malou nervozitou, ale na veškeré připomínky vždy reagovala správně.
Prokázala tím, že dovede logicky myslet a řešit problémy samostatně.