V posledních letech neustále roste popularita olivového oleje a s ním spojené Středomořské stravy. Tato práce se zabývá problematikou olivového oleje a jeho přínosem jak pro zdraví a vyváženou stravu, tak pro kosmetický a farmaceutický průmysl. V práci je pojednáno o jednotlivých kategoriích olivového oleje, jeho výrobě a vůbec i jeho počátcích užívání ve starém Řecku.
Cílem práce bylo zpracování literární rešerše týkající se základních vlastností a různorodosti použití olivového oleje.
Anotace v angličtině
The popularity of olive oil and Mediterranean diet that is conected with it has grown during last few years. This work is engaded in olive oil and its contribution for both health and well-balanced diet and for cosmetic and pharmaceutical industry. It´s treatised on several categories of olive oil, it´s manufacturing and beginning of usage of olive oil in antic Greece in this work.
The aim of this work was researching literature related to basic features and differences in utilization of olive oil.
V posledních letech neustále roste popularita olivového oleje a s ním spojené Středomořské stravy. Tato práce se zabývá problematikou olivového oleje a jeho přínosem jak pro zdraví a vyváženou stravu, tak pro kosmetický a farmaceutický průmysl. V práci je pojednáno o jednotlivých kategoriích olivového oleje, jeho výrobě a vůbec i jeho počátcích užívání ve starém Řecku.
Cílem práce bylo zpracování literární rešerše týkající se základních vlastností a různorodosti použití olivového oleje.
Anotace v angličtině
The popularity of olive oil and Mediterranean diet that is conected with it has grown during last few years. This work is engaded in olive oil and its contribution for both health and well-balanced diet and for cosmetic and pharmaceutical industry. It´s treatised on several categories of olive oil, it´s manufacturing and beginning of usage of olive oil in antic Greece in this work.
The aim of this work was researching literature related to basic features and differences in utilization of olive oil.
Charakterizujte olivový olej, jeho obecný popis a klasifikaci,
rozdělení podle tříd, výrobní procesy a jeho aplikaci v praxi.
Zásady pro vypracování
Charakterizujte olivový olej, jeho obecný popis a klasifikaci,
rozdělení podle tříd, výrobní procesy a jeho aplikaci v praxi.
Seznam doporučené literatury
1. Karleskind, A., Wolff, J. P. Oils & Fats Manual 1. Lavoisier Publishing, 1996. ISBN 2-7430-0087-2.
2. 5th Euro Fed Lipid Congress and 24th Symposium of Nordic Lipidforum, Gothenburg, Sweden, 16-19 September 2007.
3. Frohn, Birgit. Olivový olej a přírodní léčba. Fontána, 2002. ISBN 80-7336-016-0.
4. WEBB, M.A., Bylinky ilustrovaný průvodce. 1 vyd. Praha: Fortuna Print, 2002. ISBN 80-7321-009-6.
Seznam doporučené literatury
1. Karleskind, A., Wolff, J. P. Oils & Fats Manual 1. Lavoisier Publishing, 1996. ISBN 2-7430-0087-2.
2. 5th Euro Fed Lipid Congress and 24th Symposium of Nordic Lipidforum, Gothenburg, Sweden, 16-19 September 2007.
3. Frohn, Birgit. Olivový olej a přírodní léčba. Fontána, 2002. ISBN 80-7336-016-0.
4. WEBB, M.A., Bylinky ilustrovaný průvodce. 1 vyd. Praha: Fortuna Print, 2002. ISBN 80-7321-009-6.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Hrabě J., PhD., - hodnotí se jen kyselost.
Ing. Valášek P., CSc., - chuť olivového oleje - vysvětlete.
Ing. Kramářová D., PhD., - hodnotila byste oleje i vizuelně.
prof. Ing. Kopec K., DrSc., - proč byly uvedeny převážně internetové zdroje.
Studentka zvládla danou problematiku velmi dobře.
Před komisí vystupovala trochu rozpačitě, ale vždy odpovídala věcně.