Tématem diplomové práce je Racionalizace výrobních procesů a eliminace plýtvání ve společnosti Svoboda a Březík - pečivo s.r.o. Teoretická část diplomové práce se zabývá seznámením se s termíny, jako je průmyslové inženýrství, výrobní proces, štíhlý podnik, plýtvání a metodiky pro jeho identifikaci a odstranění. Praktická část práce obsahuje představení analytického pohledu na současný stav výrobního procesu a pomocí návrhů usiluje o racionalizaci procesů a odstranění plýtvání. Hlavním cílem této práce je dosažení 50% zkrácení vzdálenosti přepravy polotovarů pomocí navržených opatření. Dílčím cílem práce je snížení zmetkovitosti o 30 %. Zmíněné cíle se nejen podařilo splnit, ale i překonat.
Anotace v angličtině
The topic of the thesis is the Rationalization of Production Processes and Waste Elimination at Svoboda and Březík - Pečivo s.r.o. The theoretical part of the thesis deals with familiarizing oneself with terms such as industrial engineering, production process, lean enterprise, waste, and methodologies for its identification and removal. The practical part of the work presents an analytical view of the current state of the production process and aims to rationalize processes and eliminate waste through proposals. The main goal of this work is to achieve a 50 % reduction in the distance of transporting semi-finished goods using the proposed measures. Partial goal of the thesis is reduction of waste by 30 %. The mentioned goals were not only achieved but also exceeded.
Klíčová slova
průmyslové inženýrství, výrobní proces, plýtvání, eliminace plýtvání, racionalizace
Klíčová slova v angličtině
industrial engineering, production process, waste, waste elimination, rationalization
Rozsah průvodní práce
113
Jazyk
CZ
Anotace
Tématem diplomové práce je Racionalizace výrobních procesů a eliminace plýtvání ve společnosti Svoboda a Březík - pečivo s.r.o. Teoretická část diplomové práce se zabývá seznámením se s termíny, jako je průmyslové inženýrství, výrobní proces, štíhlý podnik, plýtvání a metodiky pro jeho identifikaci a odstranění. Praktická část práce obsahuje představení analytického pohledu na současný stav výrobního procesu a pomocí návrhů usiluje o racionalizaci procesů a odstranění plýtvání. Hlavním cílem této práce je dosažení 50% zkrácení vzdálenosti přepravy polotovarů pomocí navržených opatření. Dílčím cílem práce je snížení zmetkovitosti o 30 %. Zmíněné cíle se nejen podařilo splnit, ale i překonat.
Anotace v angličtině
The topic of the thesis is the Rationalization of Production Processes and Waste Elimination at Svoboda and Březík - Pečivo s.r.o. The theoretical part of the thesis deals with familiarizing oneself with terms such as industrial engineering, production process, lean enterprise, waste, and methodologies for its identification and removal. The practical part of the work presents an analytical view of the current state of the production process and aims to rationalize processes and eliminate waste through proposals. The main goal of this work is to achieve a 50 % reduction in the distance of transporting semi-finished goods using the proposed measures. Partial goal of the thesis is reduction of waste by 30 %. The mentioned goals were not only achieved but also exceeded.
Klíčová slova
průmyslové inženýrství, výrobní proces, plýtvání, eliminace plýtvání, racionalizace
Klíčová slova v angličtině
industrial engineering, production process, waste, waste elimination, rationalization
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Formulujte teoretická východiska týkající se výrobního procesu a eliminace jeho plýtvání.
II. Praktická část
Analyzujte současný stav vybraného výrobního procesu pro zeštíhlení ve vybrané společnosti.
Identifikujte možnosti eliminace plýtvání a vypracujte návrh možností eliminace plýtvání vybraného výrobního procesu.
Zhodnoťte navrhovaná řešení.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce.
I. Teoretická část
Formulujte teoretická východiska týkající se výrobního procesu a eliminace jeho plýtvání.
II. Praktická část
Analyzujte současný stav vybraného výrobního procesu pro zeštíhlení ve vybrané společnosti.
Identifikujte možnosti eliminace plýtvání a vypracujte návrh možností eliminace plýtvání vybraného výrobního procesu.
Zhodnoťte navrhovaná řešení.
Závěr
Seznam doporučené literatury
BAUER, Miroslav. Kaizen: cesta ke štíhlé a flexibilní firmě. Brno: BizBooks, 2012. ISBN 978-80-265-0029-2.
DENNIS, Pascal. Lean production simplified: a plain-language guide to the world's most powerful production system. Third edition. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2016. ISBN 978-1-4987-0887-6.
CHROMJAKOVÁ, Felicita. Průmyslové inženýrství: trendy zvyšování výkonnosti štíhlým řízením procesů. Žilina: Georg, 2013. ISBN 978-80-8154-058-5.
PTACEK, Rob a MOTWANI, Jaideep Gridhari. The lean six sigma pocket guide xl: combining the best of both worlds together to eliminate waste!. Chelsea: MCS Media, 2011. ISBN 978-1-4507-6634-0.
SVOZILOVÁ, Alena. Zlepšování podnikových procesů. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3938-0.
Seznam doporučené literatury
BAUER, Miroslav. Kaizen: cesta ke štíhlé a flexibilní firmě. Brno: BizBooks, 2012. ISBN 978-80-265-0029-2.
DENNIS, Pascal. Lean production simplified: a plain-language guide to the world's most powerful production system. Third edition. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2016. ISBN 978-1-4987-0887-6.
CHROMJAKOVÁ, Felicita. Průmyslové inženýrství: trendy zvyšování výkonnosti štíhlým řízením procesů. Žilina: Georg, 2013. ISBN 978-80-8154-058-5.
PTACEK, Rob a MOTWANI, Jaideep Gridhari. The lean six sigma pocket guide xl: combining the best of both worlds together to eliminate waste!. Chelsea: MCS Media, 2011. ISBN 978-1-4507-6634-0.
SVOZILOVÁ, Alena. Zlepšování podnikových procesů. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3938-0.