Bakalářská práce je zaměřena na zařazení regionálních potravin a biopotravin do stravování dětí předškolního a školního věku.
Teoretická část bakalářské práce se týká výživových doporučení pro děti předškolního a školního věku od 3 do 14 let. Dále se práce zabývá potravinami doporučenými pro výživu dětí, vitaminy a minerály důležitými pro děti a výskytem těchto látek v potravinách. V bakalářské práci jsou taktéž zmíněny legislativní požadavky týkající se stravování dětí ve školních jídelnách, nutriční doporučení k sestavování jídelníčků ve školních jídelnách a finanční limity pro nákup potravin dle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování. Dále je zde uvedena charakteristika regionálních potravin a biopotravin.
V praktické části je zpracován návrh jídelníčku pro stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně se zahrnutými biopotravinami, včetně ekonomického hlediska a vyhodnocen dotazník využívání regionálních potravin a biopotravin ve školních jídelnách. Z provedených kalkulací pokrmů v jídelníčku vyplývá, že zahrnutím biopotravin dojde k navýšení finančního limitu pro nákup potravin. Dle dotazníkového šetření se školní jídelny snaží o zařazení regionálních potravin a biopotravin do přípravy pokrmů i přes jejich vyšší pořizovací cenu, i když ze strany rodičů není o zařazení těchto potravin do pokrmů příliš velký zájem.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis is focused on the inclusion of regional foods and organic foods in the diet of preschool and school-aged children.
The theoretical part of the bachelor's thesis concerns nutritional recommendations for children of preschool and school age from 3 to 14 years. Furthermore, the work deals with foods recommended for children's nutrition, vitamins and minerals important for children and the occurrence of these substances in foods. The bachelor's thesis also mentions legislative requirements regarding children's meals in school canteens, nutritional recommendations for drawing up menus in school canteens and financial limits for the purchase of food according to Decree No. 13/2013Coll. about school meals. Furthermore, the characteristics of regional foods and organic foods are presented here.
In the practical part, a draft menu for meals of preschool children in the school canteen with included organic foods is prepared, including the economic aspect, and a questionnaire on the use of regional foods and organic foods in school canteens is evaluated. From the calculations of the dishes in the menu, it appears that the inclusion of organic food will increase the financial limit for the purchase of food. According to the survey, school canteens try to include regional foods and organic foods in the preparation of meals despite their higher purchase price, even if parents are not interested in including these foods in meals.
Klíčová slova
výživová doporučení, výživová pyramida, regionální potravina, biopotravina
Bakalářská práce je zaměřena na zařazení regionálních potravin a biopotravin do stravování dětí předškolního a školního věku.
Teoretická část bakalářské práce se týká výživových doporučení pro děti předškolního a školního věku od 3 do 14 let. Dále se práce zabývá potravinami doporučenými pro výživu dětí, vitaminy a minerály důležitými pro děti a výskytem těchto látek v potravinách. V bakalářské práci jsou taktéž zmíněny legislativní požadavky týkající se stravování dětí ve školních jídelnách, nutriční doporučení k sestavování jídelníčků ve školních jídelnách a finanční limity pro nákup potravin dle vyhlášky č. 107/2005 Sb. o školním stravování. Dále je zde uvedena charakteristika regionálních potravin a biopotravin.
V praktické části je zpracován návrh jídelníčku pro stravování dětí předškolního věku ve školní jídelně se zahrnutými biopotravinami, včetně ekonomického hlediska a vyhodnocen dotazník využívání regionálních potravin a biopotravin ve školních jídelnách. Z provedených kalkulací pokrmů v jídelníčku vyplývá, že zahrnutím biopotravin dojde k navýšení finančního limitu pro nákup potravin. Dle dotazníkového šetření se školní jídelny snaží o zařazení regionálních potravin a biopotravin do přípravy pokrmů i přes jejich vyšší pořizovací cenu, i když ze strany rodičů není o zařazení těchto potravin do pokrmů příliš velký zájem.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis is focused on the inclusion of regional foods and organic foods in the diet of preschool and school-aged children.
The theoretical part of the bachelor's thesis concerns nutritional recommendations for children of preschool and school age from 3 to 14 years. Furthermore, the work deals with foods recommended for children's nutrition, vitamins and minerals important for children and the occurrence of these substances in foods. The bachelor's thesis also mentions legislative requirements regarding children's meals in school canteens, nutritional recommendations for drawing up menus in school canteens and financial limits for the purchase of food according to Decree No. 13/2013Coll. about school meals. Furthermore, the characteristics of regional foods and organic foods are presented here.
In the practical part, a draft menu for meals of preschool children in the school canteen with included organic foods is prepared, including the economic aspect, and a questionnaire on the use of regional foods and organic foods in school canteens is evaluated. From the calculations of the dishes in the menu, it appears that the inclusion of organic food will increase the financial limit for the purchase of food. According to the survey, school canteens try to include regional foods and organic foods in the preparation of meals despite their higher purchase price, even if parents are not interested in including these foods in meals.
Klíčová slova
výživová doporučení, výživová pyramida, regionální potravina, biopotravina
Výživová doporučení pro děti předškolního a školního věku.
Stravování dětí předškolního a školního věku ve školních jídelnách.
Charakteristika reginoálních potravin a biopotravin.
II.Praktická část
Návrh jídelníčku pro stravování dětí předškolního a školního věku ve školních jídelnách se zahrnutím regionálních potravin a biopotravin.
Dotazník využívání regionálních potravin a biopotravin ve školních jídelnách.
Zásady pro vypracování
I.Teoretická část
Výživová doporučení pro děti předškolního a školního věku.
Stravování dětí předškolního a školního věku ve školních jídelnách.
Charakteristika reginoálních potravin a biopotravin.
II.Praktická část
Návrh jídelníčku pro stravování dětí předškolního a školního věku ve školních jídelnách se zahrnutím regionálních potravin a biopotravin.
Dotazník využívání regionálních potravin a biopotravin ve školních jídelnách.
Seznam doporučené literatury
[1] NEVORAL, Jiří, 2003. Výživa v dětském věku. ISBN 80-860-2293-5
[2] Česko.Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování. In: Sbírka zákonů české republiky. 2005, částka 34, 1114 - 1120. V platném znění.
Seznam doporučené literatury
[1] NEVORAL, Jiří, 2003. Výživa v dětském věku. ISBN 80-860-2293-5
[2] Česko.Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování. In: Sbírka zákonů české republiky. 2005, částka 34, 1114 - 1120. V platném znění.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B – velmi dobře,
hodnocení oponenta: C – dobře). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta:
1. Na straně 12 uvádíte energetické požadavky pro děti 4-7 let vjednotkách kcal/kg, přičemž podíl jednotlivých nutričních složek v procentech nebo mg/1000 kcal respektive g/1000kcal. Mohla byste mi objasnit, co konkrétně uvedené jednotky znamenají vzhledem kpotřebě věkové skupiny dětí? 2. Vkapitole 1.3.2 uvádíte talíř zdravé výživy. Jeurčen konkrétně pro děti, když zpohledu pitného režimu obsahuje kromě vody a čaje také kávu? 3.Zjakého důvodu nejsou započítány nápoje pro stanovení finančních limitůna nákup potravin pro věkovou skupinu 11-14 let(tabulka 3)? Proč u dětí 7-10 let máte u nápojů uvedeny vzávorce děti MŠ?
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise
položeny následující dotazy:
doc. Ing. Šárka Nedomová, Ph.D.: Jaké regionální potraviny jsou v okresu Karviná? Jaký je důvod, že rodiče nechtějí připlatit za tyto potraviny pro své děti? ZODPOVĚZEN ZCELA
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.: Jaká je obecně obliba regionálních potravin? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
prof. RNDr. Leona Buňková, Ph.D.: Proč jste neoslovila i školy z širší oblasti? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala, že danou problematiku pochopil v širších souvislostech a ovládá i metodiku jejího uplatnění v praxi. Menší nepřesnosti, jichž se dopustila, opravila v průběhu obhajoby.