Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na problematiku rostlinných flavonoidů, jejich klasifikaci a biologické vlastnosti. Dále se soustřeďuje na možnosti zvýšení jejich stability prostřednictvím enkapsulace do různých typů nosičů. V neposlední řadě je věnována pozornost praktickému využití enkapsulovaných flavonoidů.
Praktická část předložené práce se zabývá přípravou nosičů na bázi niozomů s enkapsulovaným kvercetinem a jejich charakterizací s důrazem na hodnocení fyzikálně-chemických vlastností, stability připravených systémů, kinetiky uvolňování aktivní látky a účinnosti enkapsulace.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the bachelor thesis deals with the issue of plant flavonoids, their classification and biological properties. It also focuses on the possibilities of increasing their stability through encapsulation into different types of carriers. Finally, attention is paid to the practical application of encapsulated flavonoids.
The practical part of the presented work deals with the preparation of niosome-based carriers with encapsulated quercetin and their characterization with emphasis on the evaluation of physicochemical properties, stability of the prepared systems, kinetics of active substance release and encapsulation efficiency.
Teoretická část bakalářské práce se zaměřuje na problematiku rostlinných flavonoidů, jejich klasifikaci a biologické vlastnosti. Dále se soustřeďuje na možnosti zvýšení jejich stability prostřednictvím enkapsulace do různých typů nosičů. V neposlední řadě je věnována pozornost praktickému využití enkapsulovaných flavonoidů.
Praktická část předložené práce se zabývá přípravou nosičů na bázi niozomů s enkapsulovaným kvercetinem a jejich charakterizací s důrazem na hodnocení fyzikálně-chemických vlastností, stability připravených systémů, kinetiky uvolňování aktivní látky a účinnosti enkapsulace.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the bachelor thesis deals with the issue of plant flavonoids, their classification and biological properties. It also focuses on the possibilities of increasing their stability through encapsulation into different types of carriers. Finally, attention is paid to the practical application of encapsulated flavonoids.
The practical part of the presented work deals with the preparation of niosome-based carriers with encapsulated quercetin and their characterization with emphasis on the evaluation of physicochemical properties, stability of the prepared systems, kinetics of active substance release and encapsulation efficiency.
I. Teoretická část:
V teoretické části se věnujte problematice rostlinných flavonoidů, jejich klasifikaci a biologickým vlastnostem.
Dále se zaměřte na možnosti zvýšení jejich stability prostřednictvím enkapsulace do různých typů nosičů.
II. Praktická část:
V praktické části připravte nosiče na bázi niozomů s enkapsulovanými flavonoidními látkami.
Stabilitu připravených systémů a jejich aktivitu charakterizujte pomocí dostupných metod.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část:
V teoretické části se věnujte problematice rostlinných flavonoidů, jejich klasifikaci a biologickým vlastnostem.
Dále se zaměřte na možnosti zvýšení jejich stability prostřednictvím enkapsulace do různých typů nosičů.
II. Praktická část:
V praktické části připravte nosiče na bázi niozomů s enkapsulovanými flavonoidními látkami.
Stabilitu připravených systémů a jejich aktivitu charakterizujte pomocí dostupných metod.
Seznam doporučené literatury
[1] Andersen, M., Markham, K.R. Flavonoids Chemistry, Biochemistry and Applications, Taylor & Francis Group, LLC 2006. ISBN 0-8493-2021-6.
[2] Javani, R., Hashemi, F. S. a kol. Quercetin-loaded niosomal nanoparticles prepared by the thin-layer hydration method: Formulation development, colloidal stability, and structural properties. LWT – Food Science and Technology 2021, 141, 110865.
[3] Lu, B., Huang, Y., Chen, Z. a kol. Niosomal Nanocarriers for Enhanced Skin Delivery of Quercetin with Functions of Anti-Tyrosinase and Antioxidant. Molecules 2019, 24, 2322.
[4] Yousefi, M., Shadnoush, M., Sohrabvandi, S. a kol. Encapsulation Systems for Delivery of Flavonoids: A Review. Biointerface Research in Applied Chemistry 2021, 11, 13934 – 13951.
Seznam doporučené literatury
[1] Andersen, M., Markham, K.R. Flavonoids Chemistry, Biochemistry and Applications, Taylor & Francis Group, LLC 2006. ISBN 0-8493-2021-6.
[2] Javani, R., Hashemi, F. S. a kol. Quercetin-loaded niosomal nanoparticles prepared by the thin-layer hydration method: Formulation development, colloidal stability, and structural properties. LWT – Food Science and Technology 2021, 141, 110865.
[3] Lu, B., Huang, Y., Chen, Z. a kol. Niosomal Nanocarriers for Enhanced Skin Delivery of Quercetin with Functions of Anti-Tyrosinase and Antioxidant. Molecules 2019, 24, 2322.
[4] Yousefi, M., Shadnoush, M., Sohrabvandi, S. a kol. Encapsulation Systems for Delivery of Flavonoids: A Review. Biointerface Research in Applied Chemistry 2021, 11, 13934 – 13951.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka představila komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: A - výborně). V rámci posudků byly studentce položeny následující dotazy oponenta: Ing. Lucie Urbánková, Ph.D. – V práci jste používala jako aditiva PEG 400 s tokoferyl acetát, jakou funkci tyto látky plnily v niosomech? Šlo by jako aditiva použít jiné látky? Jaké například? ZODPOVĚZEN ZCELA; Lze niosomy připravit i jinou metodou, než je hydratace tenkého filmu? Jakou jinou metodu redispergace byste mohla použít pro to, aby se snížila velikost částic? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - U velikosti částic Vašich testovaných vzorků jste uvedla, že některé částice nebyly měřitelné, čím si tento poznatek vysvětlujete? Proč není možné u metody dynamického rozptylu světla tuto velikost změřit? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ; Co je to index polydisperzity? ZODPOVĚZEN ZCELA; Jak se odlišují niozomy od lipozomů? ZODPOVĚZEN ZCELA