Pro své unikátní složení disponuje lněný olej významnou nutriční hodnotou, avšak vzhledem k vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin snadno podléhá degradačním reakcím. Diplomová práce se zabývá sledováním těchto změn u vzorků za studena lisovaného lněného oleje společnosti Bewit, které byly vystavovány různým skladovacím podmínkám. Teoretická část práce je věnována složení lněného oleje, jeho výživovým vlastnostem a také běžným oxidačním reakcím. Praktická část práce je zaměřena na stanovení oxidační stability lněného oleje. Prostřednictvím plynové chromatografie bylo u vybraných vzorků olejů stanoveno složení mastných kyselin. U všech vzorků oleje byla dále stanovena jejich antioxidační kapacita systémem Photochem a peroxidové číslo, které patří mezi běžné ukazatele určující kvalitu olejů. Pomocí přístroje Rancimat 892 byla u vybraných vzorků lněného oleje čistého a s přidaným antioxidantem sledována jejich oxidační stabilita metodou zrychlené oxidace.
Anotace v angličtině
Linseed oil has significant nutritional value due to its unique composition, but is easily subject to degradation reactions due to its high content of polyunsaturated fatty acids. The diploma thesis deals with the monitoring of these changes in cold-pressed linseed oil samples made by Bewit company, which were subjected to different storage conditions. The theoretical part of the work is devoted to the composition of linseed oil, its nutritional properties and also common oxidation reactions. The practical part of the work is focused on determining the oxidative stability of linseed oil. Trought gas chromatography, the composition of the fatty acids was determined for the selected oil samples. For all oil samples, their antioxidant capacity was further determined by the Photochem system and the peroxide number, which are among the common indicators determining the quality of oils. Using the Rancimat 892 device, selected samples of pure linseed oil and with added antioxidant were monitored for oxidation stability by the accelerated oxidation method.
Pro své unikátní složení disponuje lněný olej významnou nutriční hodnotou, avšak vzhledem k vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin snadno podléhá degradačním reakcím. Diplomová práce se zabývá sledováním těchto změn u vzorků za studena lisovaného lněného oleje společnosti Bewit, které byly vystavovány různým skladovacím podmínkám. Teoretická část práce je věnována složení lněného oleje, jeho výživovým vlastnostem a také běžným oxidačním reakcím. Praktická část práce je zaměřena na stanovení oxidační stability lněného oleje. Prostřednictvím plynové chromatografie bylo u vybraných vzorků olejů stanoveno složení mastných kyselin. U všech vzorků oleje byla dále stanovena jejich antioxidační kapacita systémem Photochem a peroxidové číslo, které patří mezi běžné ukazatele určující kvalitu olejů. Pomocí přístroje Rancimat 892 byla u vybraných vzorků lněného oleje čistého a s přidaným antioxidantem sledována jejich oxidační stabilita metodou zrychlené oxidace.
Anotace v angličtině
Linseed oil has significant nutritional value due to its unique composition, but is easily subject to degradation reactions due to its high content of polyunsaturated fatty acids. The diploma thesis deals with the monitoring of these changes in cold-pressed linseed oil samples made by Bewit company, which were subjected to different storage conditions. The theoretical part of the work is devoted to the composition of linseed oil, its nutritional properties and also common oxidation reactions. The practical part of the work is focused on determining the oxidative stability of linseed oil. Trought gas chromatography, the composition of the fatty acids was determined for the selected oil samples. For all oil samples, their antioxidant capacity was further determined by the Photochem system and the peroxide number, which are among the common indicators determining the quality of oils. Using the Rancimat 892 device, selected samples of pure linseed oil and with added antioxidant were monitored for oxidation stability by the accelerated oxidation method.
2. Popis změn při stárnutí a oxidaci lněného oleje.
3. Metody stanovení oxidační stability lněného se zaměřených na metody použité v experimentální části práce.
II. Praktická část Prosím změnit na:
1. Stanovení složení mastných kyselin.
2. Stanovení peroxidového čísla.
3. Stanovení oxidační stability na přístroji Rancimat.
4. Porovnání použitých metod a diskuze výsledků.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část – Prosím změnit na:
1. Charakteristika lněného oleje.
2. Popis změn při stárnutí a oxidaci lněného oleje.
3. Metody stanovení oxidační stability lněného se zaměřených na metody použité v experimentální části práce.
II. Praktická část Prosím změnit na:
1. Stanovení složení mastných kyselin.
2. Stanovení peroxidového čísla.
3. Stanovení oxidační stability na přístroji Rancimat.
4. Porovnání použitých metod a diskuze výsledků.
Seznam doporučené literatury
[1] SHAHIDI, Fereidoon. 2005. Bailey's Industrial Oil and Fat Products, Volumes 1-6 (6th ERdition). John Wiley & Sons
[2] BARRIUSO, Blanca, Iciar ASTIASARÁN a Diana ANSORENA. A review of analytical methods measuring lipid oxidation status in foods: a challenging task. European Food Research and Technology. 2013, 236(1), 1-15
[3] AHMED, M., J. PICKOVA, T. AHMAD, M. LIAQUAT, A. FARID, M. JAHANGIR. Oxidation of lipids in foods. Sarhad Journal of Agriculture. 2016, 32(3), 230-238
Seznam doporučené literatury
[1] SHAHIDI, Fereidoon. 2005. Bailey's Industrial Oil and Fat Products, Volumes 1-6 (6th ERdition). John Wiley & Sons
[2] BARRIUSO, Blanca, Iciar ASTIASARÁN a Diana ANSORENA. A review of analytical methods measuring lipid oxidation status in foods: a challenging task. European Food Research and Technology. 2013, 236(1), 1-15
[3] AHMED, M., J. PICKOVA, T. AHMAD, M. LIAQUAT, A. FARID, M. JAHANGIR. Oxidation of lipids in foods. Sarhad Journal of Agriculture. 2016, 32(3), 230-238
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s
posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: A - výborně, hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Ing. Ondřej Rudolf, Ph.D.:
Existují i jiné variety, poddruhy rostliny lnu, které dávají olej, ale o jiném složení mastných kyselin v triacylglycerolech? ZODPOVĚZEN ZCELA
Jaké další techniky byste mohla využít ke sledování oxidačních změn tuků a olejů? ZODPOVĚZEN ZCELA
Jaké chemické látky či přeměny se pak přesně pozorují? ZODPOVĚZEN ZCELA
Jaké chemické látky hlavně nesou zodpovědnost za nárůst vodivosti při oxidačních přeměnách u přístrojů pracujících na principu Rancimat? ZODPOVĚZEN ZCELA
Jakými dalšími antioxidanty můžete zamezit oxidčním změnám v olejích? ZODPOVĚZEN ZCELA
Pokuste se nalézt informace v literatuře k oxidačním měřením olejů s přihlédnutím ke složení mastných kyselin. ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
prof. Ing. Jiří Mlček, Ph.D.:
1.Stanovovali jste oxidační stabilitu vzorků? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Ke změnám oxidační stability dochází po lisování nebo i po skladování semen? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Obhajoba diplomové práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise odpovídala pohotově, věcně a správně.