Teoreticka cast bakalarske prace je zamerena na popis rostlin celedi hluchavkovite (yzop lekarsky, hluchavka bila, srdecnik obecny, saturejka zahradni, rozmaryn lekarsky, sisak bajkalsky), dale je uvedena charakteristika antioxidacniho ucinku a metod vyuzivanych ke stanoveni antioxidacni aktivity. V experimentalni casti jsou zhodnoceny vysledky stanoveni antioxidacni aktivity vybranych rostlin metodou DPPH, IC50 a ABTS a polyfenolickych latek s pouzitim Folin-Ciocalteuova cinidla.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis is focused on description of Lamiaceae plants (Lamium album, Rosmarinus officinalis, Satureja hortensis, Leonurus cardiaca, Scutellaria baicalensis, Hyssopus officinalis), also on characteristics of antioxidant effect and methods used to determine antioxidant activity. In the experimental part there are evaluated results of antioxidant activity of chosen plants using DPPH, IC50, and ABTS methods and polyphenols determination using Folin-Ciocalteu agent.
Klíčová slova
Rostliny celedi hluchavkovite, antioxidacni aktivita, DPPH, ABTS, polyfenoly
Teoreticka cast bakalarske prace je zamerena na popis rostlin celedi hluchavkovite (yzop lekarsky, hluchavka bila, srdecnik obecny, saturejka zahradni, rozmaryn lekarsky, sisak bajkalsky), dale je uvedena charakteristika antioxidacniho ucinku a metod vyuzivanych ke stanoveni antioxidacni aktivity. V experimentalni casti jsou zhodnoceny vysledky stanoveni antioxidacni aktivity vybranych rostlin metodou DPPH, IC50 a ABTS a polyfenolickych latek s pouzitim Folin-Ciocalteuova cinidla.
Anotace v angličtině
The theoretical part of the thesis is focused on description of Lamiaceae plants (Lamium album, Rosmarinus officinalis, Satureja hortensis, Leonurus cardiaca, Scutellaria baicalensis, Hyssopus officinalis), also on characteristics of antioxidant effect and methods used to determine antioxidant activity. In the experimental part there are evaluated results of antioxidant activity of chosen plants using DPPH, IC50, and ABTS methods and polyphenols determination using Folin-Ciocalteu agent.
Klíčová slova
Rostliny celedi hluchavkovite, antioxidacni aktivita, DPPH, ABTS, polyfenoly
Charakteristika rostlin z čeledi hluchavkovité, jejich složení a vlastnosti.
Přehled metod využívaných pro stanovení antioxidačních vlastností.
II. Praktická část
Analýza antioxidačních vlastností rostlin z čeledi hluchavkovité spektrofotometricky.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Charakteristika rostlin z čeledi hluchavkovité, jejich složení a vlastnosti.
Přehled metod využívaných pro stanovení antioxidačních vlastností.
II. Praktická část
Analýza antioxidačních vlastností rostlin z čeledi hluchavkovité spektrofotometricky.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 342 s. ISBN 80-902-3912-9.
[2] JANČA, J., ZENTRICH, J.A. Herbář léčivých rostlin. Praha: EMINENT, 1994. ISBN 80-85876-02-7.
[3] CAPECKA, E., MARECZEK, A., LEJA, M. Antioxidant activity of fresh and dry herbs of some Lamiaceae species. Food Chem. 2005, 93, 2, 223-226.
[4] HOSSAIN, M.B., BARRY-RYAN, C., MARTIN-DIANA, A.B., BRUNTON, N.P. Effect of drying method on the antioxidant capacity of six Lamiaceae herbs. Food Chem. 2010, 123, 1, 85-91.
[5] DANILA, A. O., GATEA, F., RADU, G.L., GARELLA, D. Polyphenol composition and antioxidant activity of selected medicinal herbs: an evaluation of the potential of 1000 plants. Chem. Nat. Comp. 2011, 47, 1, 22-26.
Seznam doporučené literatury
[1] VELÍŠEK, Jan. Chemie potravin 3. Tábor: OSSIS, 1999, 342 s. ISBN 80-902-3912-9.
[2] JANČA, J., ZENTRICH, J.A. Herbář léčivých rostlin. Praha: EMINENT, 1994. ISBN 80-85876-02-7.
[3] CAPECKA, E., MARECZEK, A., LEJA, M. Antioxidant activity of fresh and dry herbs of some Lamiaceae species. Food Chem. 2005, 93, 2, 223-226.
[4] HOSSAIN, M.B., BARRY-RYAN, C., MARTIN-DIANA, A.B., BRUNTON, N.P. Effect of drying method on the antioxidant capacity of six Lamiaceae herbs. Food Chem. 2010, 123, 1, 85-91.
[5] DANILA, A. O., GATEA, F., RADU, G.L., GARELLA, D. Polyphenol composition and antioxidant activity of selected medicinal herbs: an evaluation of the potential of 1000 plants. Chem. Nat. Comp. 2011, 47, 1, 22-26.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta. V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
Mgr. Martina Bučková, Ph.D.:
1/ Podle čeho jste volila výběr analyzovaných bylin? Hrála roli jejich dostupnost, nebo jste volila ještě jiné kritérium? ZODPOVĚZEN ZCELA
2/ Z jakého důvodu jste volila vodný výluh a ne lihový extrakt jako u diskutovaných publikací? ZODPOVĚZEN ZCELA
3/ Jak dál byste postupovala v případě, že byste měla experiment doplnit či rozšířit? ZODPOVĚZEN ZCELA
Poté byla vedena diskuze o bakalářské práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
prof. Mgr. Marek Koutný, Ph.D. - Jaký význam má provedená práce zaměřená na antioxidační aktivitu rostlin, co z dané práce vyplývá z hlediska účinků polyfenolů na organizmus člověka? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Stanislav Kafka, CSc.:
1. Jaký je obecný vzorec a struktura polyfenolů? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
2. Lze Šišák bajkalský pěstovat i u nás? ZODPOVĚZEN ZCELA
doc. Ing. Vendula Pachlová, Ph.D:
1. Odkud jste získala studované vzorky rostlin? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Mohla by oblast, podnebí a podloží při pěstování rostlin ovlivnit obsah složek obsažených ve zkoumaných rostlinách? ZODPOVĚZEN ZCELA
3. Jaká jsou Vaše doporučení pro spotřebitele vyplývající z vaší práce? ZODPOVĚZEN ZCELA
Ing. Robert Gál, Ph.D. - Lze využít antioxidační aktivitu rostlin také v masných výrobcích? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala hluboké znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.