Diplomová práce se zabývá stanovením vybraných minerálních prvků v netradičních suro-vinách přidávaných do cereálních směsí. V teoretické části je popsáno netradiční složení cereálních směsí se zaměřením na neobilné mouky, jedlé květy, jednotlivé druhy vlákniny, izoláty proteinů a na lišejník islandský. Teoretická část se dále zabývá popisem vybraných minerálních prvků, a to zejména toxických pro člověka. Dále se práce zabývá metodami, kterými byly prvky stanoveny. Praktická část se skládá z popisu konkrétních vzorků, jejich přípravy a následného stanovení Cd, Al a Sn metodou AAS. Stanovení Hg bylo provedeno na analyzátoru AMA 254.
Anotace v angličtině
Diploma thesis deals with the determination of selected trace elements in non-traditional raw materials adding to cereal mixtures. The theoretical part describes the non-traditional composition of cereal mixtures with a focus on non-cereal flours, edible flowers, types of fiber, protein isolates and Iceland lichen. The theoretical part also deals with the description of selected trace elements, especially toxic to humans. Furthermore, the work deals with the methods by which the elements were determined. The practical part consists of a description of specific samples, their preparation and subsequent determination of Cd, Al and Sn by AAS method. The Hg determination was performed on an AMA 254 analyzer.
mineral elements, toxic elements, non-traditional raw materials, cereal mixtures, AAS, AMA 254
Rozsah průvodní práce
79
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zabývá stanovením vybraných minerálních prvků v netradičních suro-vinách přidávaných do cereálních směsí. V teoretické části je popsáno netradiční složení cereálních směsí se zaměřením na neobilné mouky, jedlé květy, jednotlivé druhy vlákniny, izoláty proteinů a na lišejník islandský. Teoretická část se dále zabývá popisem vybraných minerálních prvků, a to zejména toxických pro člověka. Dále se práce zabývá metodami, kterými byly prvky stanoveny. Praktická část se skládá z popisu konkrétních vzorků, jejich přípravy a následného stanovení Cd, Al a Sn metodou AAS. Stanovení Hg bylo provedeno na analyzátoru AMA 254.
Anotace v angličtině
Diploma thesis deals with the determination of selected trace elements in non-traditional raw materials adding to cereal mixtures. The theoretical part describes the non-traditional composition of cereal mixtures with a focus on non-cereal flours, edible flowers, types of fiber, protein isolates and Iceland lichen. The theoretical part also deals with the description of selected trace elements, especially toxic to humans. Furthermore, the work deals with the methods by which the elements were determined. The practical part consists of a description of specific samples, their preparation and subsequent determination of Cd, Al and Sn by AAS method. The Hg determination was performed on an AMA 254 analyzer.
mineral elements, toxic elements, non-traditional raw materials, cereal mixtures, AAS, AMA 254
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popsat chemické složení netradičních surovin používaných pro výrobu cereálních směsí s bližším zaměřením na minerální prvky.
Princip AAS.
II. Praktická část
Stanovit obsahy vybraných minerálních prvků (zejména Al, Sn, Cd a Hg) pomocí AAS, výsledky diskutovat, závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Popsat chemické složení netradičních surovin používaných pro výrobu cereálních směsí s bližším zaměřením na minerální prvky.
Princip AAS.
II. Praktická část
Stanovit obsahy vybraných minerálních prvků (zejména Al, Sn, Cd a Hg) pomocí AAS, výsledky diskutovat, závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] EUROPEN FOOD SAFETY AUTHORITY., 2012. Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of mercury and methylmercury in food1 EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain. [Online]. EFSA journal [cit.2019-5-12]. Dostupné z: EFSA Journal 2012;10(12):2985/epdf.
[2] INTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL RESEARCH AND PUBLIC HEALTH., 2019. Analysis of Heavy Metals in Foodstuffs and an Assessment of the Health Risks to the General Public via Consumption in Beijing, China, [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné z: Int. J. Environ. Res. Public Health 2019, 16, 909.
[3] EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY., 2018. Kathrin Ertl1.,Walter Goessler., Grains, whole flour, white flour, and some final goods: an elemental comparison. [Online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné z: European Food Research and Technology (2018) 244:2065-2075. https://doi.org/10.1007/s00217-018-3117-1.
[4] COGENT CHEMISTRY., TORTOE., et. al 2018. Trace metal concentrations in three pastry products prepared from root and tuber and cereal crops composite flours. [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné z: https://doi.org/10.1080/23312009.2018.1429157.
Seznam doporučené literatury
[1] EUROPEN FOOD SAFETY AUTHORITY., 2012. Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of mercury and methylmercury in food1 EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain. [Online]. EFSA journal [cit.2019-5-12]. Dostupné z: EFSA Journal 2012;10(12):2985/epdf.
[2] INTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL RESEARCH AND PUBLIC HEALTH., 2019. Analysis of Heavy Metals in Foodstuffs and an Assessment of the Health Risks to the General Public via Consumption in Beijing, China, [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné z: Int. J. Environ. Res. Public Health 2019, 16, 909.
[3] EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY., 2018. Kathrin Ertl1.,Walter Goessler., Grains, whole flour, white flour, and some final goods: an elemental comparison. [Online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné z: European Food Research and Technology (2018) 244:2065-2075. https://doi.org/10.1007/s00217-018-3117-1.
[4] COGENT CHEMISTRY., TORTOE., et. al 2018. Trace metal concentrations in three pastry products prepared from root and tuber and cereal crops composite flours. [online]. [cit. 2019-05-12]. Dostupné z: https://doi.org/10.1080/23312009.2018.1429157.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Student představil komisi výsledky své diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: B - velmi dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta:
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.:
1. Mohla byste uvést kritérium, podle kterého prvky řadíme mezi tzv. ''těžké kovy''? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
2. Je legislativně určen nějaký limit pro organocíničité sloučeniny ve vztahu ke konzumaci potravin? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ
Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy:
Ing. Jana Šenkýřová, Ph.D.:
1. Jak si vysvětlujete vysoký obsah hliníku u nopálové mouky? ZODPOVĚZEN ZCELA
2. Je běžná konzumace nopálového chleba rizikem pro spotřebitele? ZODPOVĚZEN ZCELA
Studentka prokázala znalosti dané problematiky a schopnost je chápat v širokých souvislostech. Na otázky odpověděla výstižně. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na doplňující otázky reagovala správně a pohotově.