Cílem bakalářské práce je zhodnotit rybí maso jako významnou složku lidské potravy, jeho postavení ve výživě člověka, nutriční vlastnosti, možnosti využití ryb v dietní stravě a všechny další aspekty spojené s konzumací rybího masa. Z práce vyplývá jednoznačné doporučení zařazení sladkovodních i mořských ryb mezi významné komponenty lidské výživy a je srovnávána spotřeba ryb u nás a ve světě.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to evaluate fish meat as a significant component of human food, it is position in man’s nourishment, nutritional qualities, possibilities of fish usage in dietary food and all other aspects connected with fish meat consummation. The results of this work clearly recommend inclusion of both fresh water and sea fish among significant components of human sustenance. Also the fish consumption is compared, both in The CZ and in the world.
Nutritional qualities, dietary qualities, water, proteins, lipids, mineral substances, vitamins.
Rozsah průvodní práce
38 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Cílem bakalářské práce je zhodnotit rybí maso jako významnou složku lidské potravy, jeho postavení ve výživě člověka, nutriční vlastnosti, možnosti využití ryb v dietní stravě a všechny další aspekty spojené s konzumací rybího masa. Z práce vyplývá jednoznačné doporučení zařazení sladkovodních i mořských ryb mezi významné komponenty lidské výživy a je srovnávána spotřeba ryb u nás a ve světě.
Anotace v angličtině
The aim of this work is to evaluate fish meat as a significant component of human food, it is position in man’s nourishment, nutritional qualities, possibilities of fish usage in dietary food and all other aspects connected with fish meat consummation. The results of this work clearly recommend inclusion of both fresh water and sea fish among significant components of human sustenance. Also the fish consumption is compared, both in The CZ and in the world.
Nutritional qualities, dietary qualities, water, proteins, lipids, mineral substances, vitamins.
Zásady pro vypracování
Rybí maso a jeho postavení ve výživě člověka.
Sladkovodní a mořské ryby na našem trhu.
Nutriční vlastnosti rybího masa.
Využití ryb v dietní stravě.
Proč doporučujeme konzumaci ryb a jaká je jejich spotřeba v ČR ve srovnání se světem.
Zásady pro vypracování
Rybí maso a jeho postavení ve výživě člověka.
Sladkovodní a mořské ryby na našem trhu.
Nutriční vlastnosti rybího masa.
Využití ryb v dietní stravě.
Proč doporučujeme konzumaci ryb a jaká je jejich spotřeba v ČR ve srovnání se světem.
Seznam doporučené literatury
INGR, Ivo: Hodnocení a zpracování ryb, VŠZ Brno, 1994
INGR, Ivo: Jakost a zpracování ryb, Mendělejova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2004
BALÁŽIK, Eduard, ULEHLA, Milan, DAŃO, Vojtech, LUDWIG, Ján: Ryba na taniery celý rok, 2. vyd., vydalo nakladatelství Osveta, 1985
Internetové zdroje
Seznam doporučené literatury
INGR, Ivo: Hodnocení a zpracování ryb, VŠZ Brno, 1994
INGR, Ivo: Jakost a zpracování ryb, Mendělejova zemědělská a lesnická univerzita v Brně, 2004
BALÁŽIK, Eduard, ULEHLA, Milan, DAŃO, Vojtech, LUDWIG, Ján: Ryba na taniery celý rok, 2. vyd., vydalo nakladatelství Osveta, 1985
Internetové zdroje
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Doc. RNDr. Šimek L., CSc., - čím mohou být ryby žijící v ČR kontaminovány.
Studentka danou problematiku částečně ovládá a její aplikace jí činila potíže.