Antimikrobiální látky jsou nedílnou součástí potravinářského průmyslu. Cílem této práce je vytvořit přehled používaných látek a zároveň popsat látky potenciálně použitelné, jejich antimikrobiální účinek, případně možnosti jejich použití. Jednotlivé látky byly rozděleny do několika skupin podle různých kritérií. Jedná se o skupinu organických a mastných kyselin, bakteriocinů, látek anorganických a přírodních látek s antibakteriálním účinkem. Díky moderním spotřebitelským trendům se do popředí zájmu dostávají látky přírodního charakteru, obzvláště ty rostlinného původu. Velké rezervy použití v potravinářském průmyslu má rovněž skupina látek bakteriocinů, monoacylglycerolů i mastných kyselin. Rozsah práce nedovoluje bližší popis případných negativních účinků na lidské zdraví.
Anotace v angličtině
Antimicrobial substances are the part of food industry. The aim of this barchelor work was to create the overview in using antimicrobial substances and simultaneously to descrabe potentially applicable substances, to descrabe antimicrobial effect or their possibilities of application in food industry. Individual substances was sorted to the several groups based on different criteria. This work is interested/focused on the group of organic acids and fatty acids, bacteriocins, inorganic substances and nature substances with antimicrobial effect. Due to the modern consumer trends are the centre of an interest the nature substances and especially plant origin. The group of bakteriocins, monoacylglycerols also fatty acids has a great reserve of the use in food industry. The extent of thesis do not allow the further particulars of possible negative effects on the human health.
Antimikrobiální látky jsou nedílnou součástí potravinářského průmyslu. Cílem této práce je vytvořit přehled používaných látek a zároveň popsat látky potenciálně použitelné, jejich antimikrobiální účinek, případně možnosti jejich použití. Jednotlivé látky byly rozděleny do několika skupin podle různých kritérií. Jedná se o skupinu organických a mastných kyselin, bakteriocinů, látek anorganických a přírodních látek s antibakteriálním účinkem. Díky moderním spotřebitelským trendům se do popředí zájmu dostávají látky přírodního charakteru, obzvláště ty rostlinného původu. Velké rezervy použití v potravinářském průmyslu má rovněž skupina látek bakteriocinů, monoacylglycerolů i mastných kyselin. Rozsah práce nedovoluje bližší popis případných negativních účinků na lidské zdraví.
Anotace v angličtině
Antimicrobial substances are the part of food industry. The aim of this barchelor work was to create the overview in using antimicrobial substances and simultaneously to descrabe potentially applicable substances, to descrabe antimicrobial effect or their possibilities of application in food industry. Individual substances was sorted to the several groups based on different criteria. This work is interested/focused on the group of organic acids and fatty acids, bacteriocins, inorganic substances and nature substances with antimicrobial effect. Due to the modern consumer trends are the centre of an interest the nature substances and especially plant origin. The group of bakteriocins, monoacylglycerols also fatty acids has a great reserve of the use in food industry. The extent of thesis do not allow the further particulars of possible negative effects on the human health.
rozdělit antimikrobiální látky dle struktury (složení, původu)
popsat účinek vybraných antimikrobiálních látek
navrhnout možnosti jejich využití v potravinářském průmyslu
Zásady pro vypracování
rozdělit antimikrobiální látky dle struktury (složení, původu)
popsat účinek vybraných antimikrobiálních látek
navrhnout možnosti jejich využití v potravinářském průmyslu
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího BP
Seznam doporučené literatury
dle doporučení vedoucího BP
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Ing.Obenrauch
Kam byste zařadila z hlediska aditiv kyselin sorbovou a senzovou?
doc. Hrabě
Co je to semolina?
prof. Kopec
Jaký je rozdíl mezi autimikolisní a konzervační látkou?
Studentka prokázala hluboké teoretické znalosti dané problematiky a schopnost
jejich aplikace. Obhajoba Bc.práce byla přesvědčivá a úplná. Na otázky komise
reagovala pohotově, věcně a správně.