Bakalářská práce se zabývá využitím tenzidů na bázi cukrů pro kosmetické aplikace. Úvodní část je zaměřena na obecnou charakteristiku tenzidů, jejich klasifikaci a vlastnosti. Další kapitoly popisují složení tenzidů na bázi cukrů, jejich strukturu, fyzikálně-chemické vlastnosti a klasifikaci dle různých kritérií. V závěru jsou uvedeny příklady komerčně dostupných produktů včetně složení, s důrazem na obsažené cukrové tenzidy.
Annotation in English
The bachelor thesis is engaged in the use of sugar-based surfactants for cosmetic applications. The introductory part is focused on characteristics, classification and properties of surfactants in general. Further chapters describe the composition of sugar-based surfactants, their structure, physical-chemical properties and classification according to different criteria. Examples of commercially available products based on sugar surfactants, their use and composition, are described in the final part of this bachelor thesis.
Bakalářská práce se zabývá využitím tenzidů na bázi cukrů pro kosmetické aplikace. Úvodní část je zaměřena na obecnou charakteristiku tenzidů, jejich klasifikaci a vlastnosti. Další kapitoly popisují složení tenzidů na bázi cukrů, jejich strukturu, fyzikálně-chemické vlastnosti a klasifikaci dle různých kritérií. V závěru jsou uvedeny příklady komerčně dostupných produktů včetně složení, s důrazem na obsažené cukrové tenzidy.
Annotation in English
The bachelor thesis is engaged in the use of sugar-based surfactants for cosmetic applications. The introductory part is focused on characteristics, classification and properties of surfactants in general. Further chapters describe the composition of sugar-based surfactants, their structure, physical-chemical properties and classification according to different criteria. Examples of commercially available products based on sugar surfactants, their use and composition, are described in the final part of this bachelor thesis.
Vypracujte rešerši na dané téma, definujte typy tenzidů na bázi cukrů, jejich strukturu, vlastnosti, chování v roztocích, význam pro praktické aplikace s důrazem na kosmetický průmysl.
Research Plan
Vypracujte rešerši na dané téma, definujte typy tenzidů na bázi cukrů, jejich strukturu, vlastnosti, chování v roztocích, význam pro praktické aplikace s důrazem na kosmetický průmysl.
Recommended resources
[1] FARN, R. J. Chemistry and Technology of Surfactants, Blackwell Publishing Ltd. 2006., ISBN 978-14051-2696-0.
[2] HILL, K., RHODE, O. Sugar-Based Surfactants for Consumer Products and Technical Applications. European Journal of Lipid Science and technology, Wiley Online Library 1999.
[3] RUIZ, C. C. Sugar-Based Surfactants, Fundamentals and Applications, USA, CRC Press 2009, ISBN 978-1-4200-5166-7.
[4] KJELLIN, M. Surfactants from Renewable Resources, John Wiley & Sons, Ltd. 2010, ISBN 978-0-470-76041-3.
Recommended resources
[1] FARN, R. J. Chemistry and Technology of Surfactants, Blackwell Publishing Ltd. 2006., ISBN 978-14051-2696-0.
[2] HILL, K., RHODE, O. Sugar-Based Surfactants for Consumer Products and Technical Applications. European Journal of Lipid Science and technology, Wiley Online Library 1999.
[3] RUIZ, C. C. Sugar-Based Surfactants, Fundamentals and Applications, USA, CRC Press 2009, ISBN 978-1-4200-5166-7.
[4] KJELLIN, M. Surfactants from Renewable Resources, John Wiley & Sons, Ltd. 2010, ISBN 978-0-470-76041-3.
Enclosed appendices
-
Appendices bound in thesis
-
Taken from the library
No
Full text of the thesis
Appendices
Reviewer's report
Supervisor's report
Defence procedure record
Student představil komisi výsledky své bakalářské/diplomové práce. Poté byla komise seznámena s posudky a hodnocením vedoucího a oponenta (hodnocení vedoucího: B - velmi dobře, hodnocení oponenta: C - dobře). V rámci posudků byly studentovi položeny následující dotazy oponenta a vedoucího: Ing. Ondřej Rudolf, Ph.D. - 1. Vysvětlete pojem ekologie jako věda? 2. Doplňte převzatý obrázek 7 ze strany 20 komentářem. V práci není uveden. 3. Vysvětlete vaše tvrzení, že sacharóza obsahuje určité typy alkoholů ze strany 23 a podkapitole 3.2.1. 4. Do jakého typu výrobku spotřební chemie byste tenzidy na bázi cukrů použila? ZODPOVĚZEN ČÁSTEČNĚ Poté byla vedena diskuze o diplomové práci, během které byly jednotlivými členy komise položeny následující dotazy: doc. Ing. Věra Kašpárková, CSc. - Neionické tenzidy v souvislosti s teplotními přeměnami? ZODPOVĚZEN ZCELA