Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou business modelu zdravého bistra v Uherském Brodě. Cílem je vytvořit model atraktivního podniku, který koresponduje s požadavky moderní doby. Teoretická část bakalářské práce je zpracována na základě rešerše odborné literatury, zabývající se problematikou podnikání a tvorby business modelů. V závěru teoretické části jsou zmíněny aktuální trendy ve stravování. V praktické části je analyzováno tržní prostředí, do kterého bude bistro zasazeno, provedeno dotazníkové šetření a po jeho vyhodnocení je vytvořen finální model za pomoci nástroje business modelu Canvas. V závěru práce je daný business model ekonomicky zhodnocen a jsou vyslovena doporučení.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis concerns a business model design process of a healthy bistro in Uherský Brod. It aims to design a model of an attractive entreprise which meets up-to-date require-ments. The theoretical part of the thesis is based on a literature research dealing with the issue of small entrepreneurship and business model design process The part concludes with an overview of the current diet trends. The practical part analyses a market environment to which the bistro will be set up, carries out a survey, evaluates its results and introduces a final model by means of business model Canvas. In conclusion the work provides an eco-nomic evaluation of the business model and gives further recommendations.
Klíčová slova
podnikání, business model Canvas, Lean Canvas, bistro, zdravá strava, analýza trhu
Klíčová slova v angličtině
entrepreneurship, business model Canvas, Lean Canvas, bistro, healthy food, market analysis
Rozsah průvodní práce
88
Jazyk
CZ
Anotace
Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou business modelu zdravého bistra v Uherském Brodě. Cílem je vytvořit model atraktivního podniku, který koresponduje s požadavky moderní doby. Teoretická část bakalářské práce je zpracována na základě rešerše odborné literatury, zabývající se problematikou podnikání a tvorby business modelů. V závěru teoretické části jsou zmíněny aktuální trendy ve stravování. V praktické části je analyzováno tržní prostředí, do kterého bude bistro zasazeno, provedeno dotazníkové šetření a po jeho vyhodnocení je vytvořen finální model za pomoci nástroje business modelu Canvas. V závěru práce je daný business model ekonomicky zhodnocen a jsou vyslovena doporučení.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis concerns a business model design process of a healthy bistro in Uherský Brod. It aims to design a model of an attractive entreprise which meets up-to-date require-ments. The theoretical part of the thesis is based on a literature research dealing with the issue of small entrepreneurship and business model design process The part concludes with an overview of the current diet trends. The practical part analyses a market environment to which the bistro will be set up, carries out a survey, evaluates its results and introduces a final model by means of business model Canvas. In conclusion the work provides an eco-nomic evaluation of the business model and gives further recommendations.
Klíčová slova
podnikání, business model Canvas, Lean Canvas, bistro, zdravá strava, analýza trhu
Klíčová slova v angličtině
entrepreneurship, business model Canvas, Lean Canvas, bistro, healthy food, market analysis
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce. I. Teoretická část
Zpracujte literární rešerši k danému tématu.
II. Praktická část
Analyzujte podnikatelské prostředí a trendy ve stravování.
Zhodnoťte tržní příležitosti a navrhněte vhodný business model.
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Definujte cíle práce a použité metody zpracování práce. I. Teoretická část
Zpracujte literární rešerši k danému tématu.
II. Praktická část
Analyzujte podnikatelské prostředí a trendy ve stravování.
Zhodnoťte tržní příležitosti a navrhněte vhodný business model.
Závěr
Seznam doporučené literatury
GATTIS, Chris. Business plan template: How to write a business plan. Huntsville, Alabama: Blue Point Publishers, 2010, 71 s. ISBN 978-1-4664-2422-7.
MAURYA, Ash. Lean podnikání: přejděte od plánu A k plánu, který funguje. 1. vydání. V Brně: BizBooks, 2016, 230 s. ISBN 978-80-265-0506-8.
OSTERWALDER, Alexander, Yves PIGNEUR, Greg BERNARDA a Alan SMITH. Vydělávejte svými nápady: vytvářejte produkty a služby, po kterých zákazníci touží. 1. vydání. V Brně: BizBooks, 2016, 298 s. ISBN 978-80-265-0452-8.
OSTERWALDER, Alexander, Yves PIGNEUR a Alan SMITH. Tvorba business modelů: příručka pro vizionáře, inovátory a všechny, co se nebojí výzev. 1. vyd. V Brně: BizBooks, 2012, 278 s. ISBN 978-80-265-0025-4.
Seznam doporučené literatury
GATTIS, Chris. Business plan template: How to write a business plan. Huntsville, Alabama: Blue Point Publishers, 2010, 71 s. ISBN 978-1-4664-2422-7.
MAURYA, Ash. Lean podnikání: přejděte od plánu A k plánu, který funguje. 1. vydání. V Brně: BizBooks, 2016, 230 s. ISBN 978-80-265-0506-8.
OSTERWALDER, Alexander, Yves PIGNEUR, Greg BERNARDA a Alan SMITH. Vydělávejte svými nápady: vytvářejte produkty a služby, po kterých zákazníci touží. 1. vydání. V Brně: BizBooks, 2016, 298 s. ISBN 978-80-265-0452-8.
OSTERWALDER, Alexander, Yves PIGNEUR a Alan SMITH. Tvorba business modelů: příručka pro vizionáře, inovátory a všechny, co se nebojí výzev. 1. vyd. V Brně: BizBooks, 2012, 278 s. ISBN 978-80-265-0025-4.
Přílohy volně vložené
CD ROM
Přílohy vázané v práci
ilustrace, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Vedoucí práce: Ing. Karel Slinták, Ph.D. - 28 bodů: Velkou hrozbou zvažovaného podnikatelského modelu jsou zažité stravovací návyky. Jak si chcete poradit s předsudky lidí ohledně zdravého stravování ve smyslu "je to sice zdravé, ale moc to nechutná"? Zodpovězeno zcela. Dokázala byste identifikovat slabiny dotazníkového šetření, který jste uplatnila v analytické části práce? Lze výsledky dotazníků paušalizovat? Zodpovězeno zcela. Proč jste se rozhodla zpracovat svůj model pomocí nástroje canvas, a ne lean canvas? Zodpovězeno zcela. Oponent práce: prof. Ing. Boris Popesko, Ph.D. - 26 bodů: Jaká bude právní forma zakládané společnosti a jak volba právní formy ovlivní náklady, případně výnosy? Zodpovězeno zcela. V mzdových nákladech plánujete pouze jednu pracovní pozici, a to kuchaře, s tím, že obsluhu budete zajišťovat vlastními silami. Bude toto personální zabezpečení pro chod bistra dostatečné? Zodpovězeno zcela. Prof. Ing. Luboš Smrčka, CSc.: V čem může Váš projekt překvapit a čím se liší od standardu? Zodpovězeno zcela. Mgr. Jan Kramoliš, Ph.D.: Co by zákazníkovi mohlo na poskytnutém produktu vadit? Zodpovězeno zcela. Ing. Pavlína Kirschnerová, Ph.D.: Je to fikce nebo zvažujete založení tohoto podniku? Zodpovězeno zcela. Nepovažujete stanovené náklady za poněkud podhodnocené? V práci například nejsou započteny Vaše odvody. Zodpovězeno částečně. Doc. Ing. Vratislav Kozák, Ph.D.: Lze považovat za adekvátní počet deset míst k sezení? Jaká bude denní pracovní doba kuchaře? Zodpovězeno zcela.