Diplomová práce se zaměřuje na vliv potravinového systému na životní prostředí v České republice. V teoretické části diplomové práce jsou definovány pojmy potravinový systém, produkce potravin a vliv potravinového systému z globálního hlediska.
Praktická část diplomové práce je rozdělena na dvě části. První část se věnuje analýze vlivu potravinového systému na složky životního prostředí. Druhá část je zaměřena na analýzu olejnin, zejména na řepku olejnou, která je vybrána z důvodu aktuálnosti pěstování v České republice.
Anotace v angličtině
The diploma thesis focuses on influence of the food system on the environment in the Czech Republic. In the theoretical part are defined therms as the food system, the production of food and the influence of the food system from the global view.
The practical part is devided into two parts. The first one is devoted to the analysis of the influence of food system to components of the environment. The second part is aimed to the analysis of oilseeds, especially Oil Seed Rape, which is chosen because it is actually grown in the Czech Republic.
Klíčová slova
potravinový systém, životní prostředí, zemědělství
Klíčová slova v angličtině
food system, environment, agriculture
Rozsah průvodní práce
89 s. (122 362)
Jazyk
CZ
Anotace
Diplomová práce se zaměřuje na vliv potravinového systému na životní prostředí v České republice. V teoretické části diplomové práce jsou definovány pojmy potravinový systém, produkce potravin a vliv potravinového systému z globálního hlediska.
Praktická část diplomové práce je rozdělena na dvě části. První část se věnuje analýze vlivu potravinového systému na složky životního prostředí. Druhá část je zaměřena na analýzu olejnin, zejména na řepku olejnou, která je vybrána z důvodu aktuálnosti pěstování v České republice.
Anotace v angličtině
The diploma thesis focuses on influence of the food system on the environment in the Czech Republic. In the theoretical part are defined therms as the food system, the production of food and the influence of the food system from the global view.
The practical part is devided into two parts. The first one is devoted to the analysis of the influence of food system to components of the environment. The second part is aimed to the analysis of oilseeds, especially Oil Seed Rape, which is chosen because it is actually grown in the Czech Republic.
Klíčová slova
potravinový systém, životní prostředí, zemědělství
Klíčová slova v angličtině
food system, environment, agriculture
Zásady pro vypracování
Teoreticky vymezte potravinový systém a jeho vliv na životní prostředí z globálního hlediska.
Analyzujte vliv potravinového systému na životní prostředí v ČR.
Na základě výsledku analýzy vymezte hlavní faktory, které ovlivňují potravinový systém v ČR.
Zásady pro vypracování
Teoreticky vymezte potravinový systém a jeho vliv na životní prostředí z globálního hlediska.
Analyzujte vliv potravinového systému na životní prostředí v ČR.
Na základě výsledku analýzy vymezte hlavní faktory, které ovlivňují potravinový systém v ČR.
Seznam doporučené literatury
[1] LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK.
Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7. \vsp{1,5mm}
[2] KUNA, Zbyněk. Demografický a potravinový problém světa. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2010. ISBN 978-80-7357-588-5. \vsp{1,5mm}
[3] BAYLIS, John, Steve SMITH a Patricia OWENS. The globalization of world politics: an introduction to international relations. Seventh edition. New York: Oxford University Press, 2017. ISBN 978-0-19-873985-2. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] LUKÁŠKOVÁ, Eva, Jana BILÍKOVÁ, Zdeněk MÁLEK a Vladimír ŠEFČÍK.
Potravinová (ne)bezpečnost. Praha: Academia, 2014. ISBN 978-80-7454-463-7. \vsp{1,5mm}
[2] KUNA, Zbyněk. Demografický a potravinový problém světa. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2010. ISBN 978-80-7357-588-5. \vsp{1,5mm}
[3] BAYLIS, John, Steve SMITH a Patricia OWENS. The globalization of world politics: an introduction to international relations. Seventh edition. New York: Oxford University Press, 2017. ISBN 978-0-19-873985-2. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího diplomové práce. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
ne
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prezentovala výsledky své diplomové práce na téma Vliv potravinového systému na životní prostředí v ČR. Byly přečteny posudky vedoucího a posudky oponenta. Následně studentka zodpověděla doplňující otázku oponenta práce ve smyslu:
Na str. 22 a 23 uvádíte, že monosacharidy jsou nejčastěji zastoupeny glukózou (hroznový cukr), fruktózou (ovocný cukr), laktózou a galaktózou. Mohla byste tento výrok uvést na pravou míru?
Na str. 48 píšete o vytvoření méně příznivých podmínek pro jarovizaci. Mohla byste tento pojem blíže objasnit?
Mohla byste v souvislosti ze SWOT analýzou blíže objasnit výraz produkce komodit?
Jeden z nejvýznamnějších produktů z řepky olejné je tzv. MEŘO. Mohla byste vysvětlit, o co se jedná?
Studentka zodpověděla otázky oponenta a následně odpovídala na otázky komise a vyslechla si doporučení pro zlepšení:
(doc. Mašek) Strana 37 - hovoříte tam o úbytku zemědělské půdy. Jak je to v okolních státech?
(doc. Tomek) Vzhledem k názvu práce - proč věnujete pozornost právě řepce? U SWOT analýzy Vám chybí poslední krok - grafické vyhodnocení.
(doc. Lošek) Kolik ekologické zemědělství uživí lidí v návaznosti na přírůstek obyvatelstva.
(prof. Navrátil) Na kolik je kritizování řepky problém odborný a na kolik politický?
Obhajoba i zodpovězení otázek byly na velmi dobré úrovni.