Cílem disertační práce je vytvořit schéma působení faktorů ovlivňujících kooperační vazby v zemědělsko-potravinářských podnicích. K výzkumu byla zvolena specifická komodita vepřové maso. Na základě exploračního výzkumu jsou v práci identifikovány a definovány problémy kooperačních vazeb
a pomocí dotazníkového šetření zpracován kvantitativní výzkum identifikovány klíčové faktory ovlivňující kooperační vazby zemědělsko-potravinářských podniků. Sestaven je komparativní přehled s využitím ukazatelů zemědělské
a ekonomické velikosti farem v zemích EU na základě analýzy struktury zemědělských podniků. Výsledky provedené shlukové analýzy na základě těchto ukazatelů poukazují na vysokou vícerozměrnou podobnost České republiky
s Dánskem, jejíž zemědělsko-potravinářské kooperace jsou na vysoké úrovni
a mohou být inspirací též pro české podniky. Vytvořené schéma působení faktorů ovlivňujících kooperační vazby v zemědělsko-potravinářských podnicích v komoditě vepřové maso je nástrojem pro vytváření kooperací mezi společnostmi působícími v agrobyznysu.
Anotace v angličtině
The aim of the dissertation is to create a scheme of the influence of factors affecting cooperative links in agricultural and food-processing companies.
A specific commodity of pork has been chosen for the research. Based on exploratory research, issues of cooperative relationships and key factors influencing cooperative links of agri-food enterprises using quantitative research were identified and defined in the dissertation. A comparative overview has been made using indicators of agricultural and economic size of farms in EU countries based on an analysis of the structure of agricultural companies. The results of the cluster analysis based on these indicators show a high multidimensional similarity of the Czech Republic with Denmark, whose agri-food co-operations at high level and can also present an inspiration for Czech businesses. The created scheme of factors influencing cooperative links in agri-food enterprises in the pork commodity is a tool for creating co-operations among agri-business companies.
Cílem disertační práce je vytvořit schéma působení faktorů ovlivňujících kooperační vazby v zemědělsko-potravinářských podnicích. K výzkumu byla zvolena specifická komodita vepřové maso. Na základě exploračního výzkumu jsou v práci identifikovány a definovány problémy kooperačních vazeb
a pomocí dotazníkového šetření zpracován kvantitativní výzkum identifikovány klíčové faktory ovlivňující kooperační vazby zemědělsko-potravinářských podniků. Sestaven je komparativní přehled s využitím ukazatelů zemědělské
a ekonomické velikosti farem v zemích EU na základě analýzy struktury zemědělských podniků. Výsledky provedené shlukové analýzy na základě těchto ukazatelů poukazují na vysokou vícerozměrnou podobnost České republiky
s Dánskem, jejíž zemědělsko-potravinářské kooperace jsou na vysoké úrovni
a mohou být inspirací též pro české podniky. Vytvořené schéma působení faktorů ovlivňujících kooperační vazby v zemědělsko-potravinářských podnicích v komoditě vepřové maso je nástrojem pro vytváření kooperací mezi společnostmi působícími v agrobyznysu.
Anotace v angličtině
The aim of the dissertation is to create a scheme of the influence of factors affecting cooperative links in agricultural and food-processing companies.
A specific commodity of pork has been chosen for the research. Based on exploratory research, issues of cooperative relationships and key factors influencing cooperative links of agri-food enterprises using quantitative research were identified and defined in the dissertation. A comparative overview has been made using indicators of agricultural and economic size of farms in EU countries based on an analysis of the structure of agricultural companies. The results of the cluster analysis based on these indicators show a high multidimensional similarity of the Czech Republic with Denmark, whose agri-food co-operations at high level and can also present an inspiration for Czech businesses. The created scheme of factors influencing cooperative links in agri-food enterprises in the pork commodity is a tool for creating co-operations among agri-business companies.