Bakalářská práce se zabývá extrakcí želatiny z nevyužitých částí drůbeže, konkrétně z kuřecích běháků. Práce se skládá ze dvou částí. Části teoretické a praktické. Teoretická část popisuje chemické složení drůbežího masa a jeho jatečné opracování. Následně se zabývá odpady z masného průmyslu a jejich využitím. Nakonec charakterizuje samotnou želatinu. Praktická část zkoumá možnost zpracování kuřecích běháků po předchozím opracování enzymem a zabývá se studiem jednotlivých vlivů na celkovou účinnost extrakce. Sledované vlivy byly množství přidaného enzymu a doba enzymového opracování materiálu. Výsledky byly zpracovány a z nich následně navrženy optimální podmínky pro zpracování kuřecích běháku na výrobu želatiny.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with gelatine extraction from underutilised poultry, particularly chicken feet. This work consists of theoretical and practical part. The theoretical one describes chemical composition of poultry meat and its slaughtering, meat cutting and other processing. Subsequently, it deals with meat industry waste and its usage. Finally, it characterizes gelatine. The practical part examines the possibility of chicken feet processing following the prior enzymatic treatment and it deals with studies the influences on the extraction efficiency. Monitored impacts include the amount of added enzyme and the time period of enzyme application. Results have been processed and optimal processing conditions for the chicken feet gelatine production have been recommended.
Bakalářská práce se zabývá extrakcí želatiny z nevyužitých částí drůbeže, konkrétně z kuřecích běháků. Práce se skládá ze dvou částí. Části teoretické a praktické. Teoretická část popisuje chemické složení drůbežího masa a jeho jatečné opracování. Následně se zabývá odpady z masného průmyslu a jejich využitím. Nakonec charakterizuje samotnou želatinu. Praktická část zkoumá možnost zpracování kuřecích běháků po předchozím opracování enzymem a zabývá se studiem jednotlivých vlivů na celkovou účinnost extrakce. Sledované vlivy byly množství přidaného enzymu a doba enzymového opracování materiálu. Výsledky byly zpracovány a z nich následně navrženy optimální podmínky pro zpracování kuřecích běháku na výrobu želatiny.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with gelatine extraction from underutilised poultry, particularly chicken feet. This work consists of theoretical and practical part. The theoretical one describes chemical composition of poultry meat and its slaughtering, meat cutting and other processing. Subsequently, it deals with meat industry waste and its usage. Finally, it characterizes gelatine. The practical part examines the possibility of chicken feet processing following the prior enzymatic treatment and it deals with studies the influences on the extraction efficiency. Monitored impacts include the amount of added enzyme and the time period of enzyme application. Results have been processed and optimal processing conditions for the chicken feet gelatine production have been recommended.
1. Zpracujte lineární studii na zadané téma a zhodnoťte ji o ohledem na praktickou část práce.
2. V praktické čísti posuďte možnosti zpracování nevyužitých částí drůbeže na bílkovinné produkty, studujte vliv vybraných technologických podmínek.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskuzi.
4. Pokuste se navrhnout optimální podmínky zpracování.
Zásady pro vypracování
1. Zpracujte lineární studii na zadané téma a zhodnoťte ji o ohledem na praktickou část práce.
2. V praktické čísti posuďte možnosti zpracování nevyužitých částí drůbeže na bílkovinné produkty, studujte vliv vybraných technologických podmínek.
3. Výsledky zpracujte tabelárně, graficky, proveďte diskuzi.
4. Pokuste se navrhnout optimální podmínky zpracování.
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Galatine Handbook: Theory and Industial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product processing and Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000
Vědecké články a monografie z elektronických databásí (např. Web of Science, ScienceDirect a další, databáze elektronických knih (např. Knovel)).
Seznam doporučené literatury
R. Schrieber, H. Gareis: Galatine Handbook: Theory and Industial Praktice. Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2007.
H.W. Ockerman, C.L. Hansen: Animal By-Product processing and Utilization. CRC Press: Boca Raton, 2000
Vědecké články a monografie z elektronických databásí (např. Web of Science, ScienceDirect a další, databáze elektronických knih (např. Knovel)).
Přílohy volně vložené
1 materiálový list enzymu (Everlase 6.0T), 1 CD
Přílohy vázané v práci
grafy, schémata, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
doc. Ing. Dagmar Měřínská, Ph.D.
Bylo by možné pomocí změny teploty či doby procesu změnit účinnost procesu či obsah popela? Studentka uspokojivě odpověděla na otázku.
prof. Ing. Petr Svoboda, Ph.D.
Byla opravdu vysoká účinnost přo nízkém obsahu enzymu a nízké době opracování? Studentka uspokojivě odpověděla na otázku.