Diplomová práce byla zaměřena na stanovení obsahu antokyanových barviv
v technologicky zpracovaných rostlinných matricích. Z technologických úprav pro dané
vzorky byly použity lyofilizace a tepelná úprava varem. Celkový obsah antokyanových
barviv byl stanoven spektrofotometricky a profil antokyanových barviv metodou HPLC.
Nejvyšší obsah antokyanových barviv u lyofilizovaného ovoce byl naměřen ve vzorku borůvek odrůdy "Fialka" a u vzorků obilovin v syrovém zrnu u rýže s černými obalovými vrstvami z Číny. Po tepelné úpravě varem byl zaznamenán pokles antokyanových barviv o více jak 60 %.
Anotace v angličtině
This thesis was focused on the study of the content of anthocyanin dyes in technologically processed plant matrices. Lyophilization and heat treatment were applied from the technological treatments for testing samples. The total anthocyanin dyes were determined by spectrophotometry and individual antocyan dyes by HPLC. The highest content of anthocyanin dyes in lyophilized fruit was measured in Blueberries "Fialka" and in Chinese rice cereal with black packing layers. After heat treatment of rice, the decrease of anthocyanin dyes of more than 60 % was recorded
Diplomová práce byla zaměřena na stanovení obsahu antokyanových barviv
v technologicky zpracovaných rostlinných matricích. Z technologických úprav pro dané
vzorky byly použity lyofilizace a tepelná úprava varem. Celkový obsah antokyanových
barviv byl stanoven spektrofotometricky a profil antokyanových barviv metodou HPLC.
Nejvyšší obsah antokyanových barviv u lyofilizovaného ovoce byl naměřen ve vzorku borůvek odrůdy "Fialka" a u vzorků obilovin v syrovém zrnu u rýže s černými obalovými vrstvami z Číny. Po tepelné úpravě varem byl zaznamenán pokles antokyanových barviv o více jak 60 %.
Anotace v angličtině
This thesis was focused on the study of the content of anthocyanin dyes in technologically processed plant matrices. Lyophilization and heat treatment were applied from the technological treatments for testing samples. The total anthocyanin dyes were determined by spectrophotometry and individual antocyan dyes by HPLC. The highest content of anthocyanin dyes in lyophilized fruit was measured in Blueberries "Fialka" and in Chinese rice cereal with black packing layers. After heat treatment of rice, the decrease of anthocyanin dyes of more than 60 % was recorded
Chemie a stabilita polyfenolických látek s bližším zaměřením na rostlinné matrice ovoce a obilovin.
Chemie, stabilita a možnosti stanovení antokyaninových barviv.
II. Praktická část
Příprava vzorků ovoce a obilovin pro následné stanovení antokyaninových barviv.
Modifikace extrakčních postupů pro stanovení antokyaninových barviv.
Vypracování metodiky pro stanovení antokyaninových barviv spektrofotometricky a pomocí HPLC.
Aplikace metodik na zpracované vzorky.
Diskuze a závěr.
Zásady pro vypracování
I. Teoretická část
Chemie a stabilita polyfenolických látek s bližším zaměřením na rostlinné matrice ovoce a obilovin.
Chemie, stabilita a možnosti stanovení antokyaninových barviv.
II. Praktická část
Příprava vzorků ovoce a obilovin pro následné stanovení antokyaninových barviv.
Modifikace extrakčních postupů pro stanovení antokyaninových barviv.
Vypracování metodiky pro stanovení antokyaninových barviv spektrofotometricky a pomocí HPLC.
Aplikace metodik na zpracované vzorky.
Diskuze a závěr.
Seznam doporučené literatury
[1] SUMCZYNSKI, D., BUBELOVÁ, Z., SNEYD, J., ERB-WEBER, S., MLČEK, J. (2015). Total phenolics, flavonoids, antioxidant aktivity, crude fibre and digestibility in non-traditional wheat flakes and muesli. Food Chemistry, 174, 319325.
[2] SUMCZYNSKI, D., BUBELOVÁ, Z. (2015). Stanovení nutričních charakteristik, vlákniny a stravitelnosti barevných druhů rýže. Chemické listy,109(2), 147150.
[3] XIA, N., WANG, J-M., GONG, Q., YANG, X-Q., YIN, S-W., & Qi, J-R. (2012). Characterization and in vitro digestibility of rice protein prepared by enzyme-assisted microfluidization: Comparison to alkaline extraction. Journal of Cereal Science, 56(3), 482489.
[4] ESCARNOT, E., AGNEESSENS, R., WATHELET, B., & PAQUOT, M. (2010). Quantitative and qualitative study of spelt and wheat fibres in varying milling fractions. Food Chemistry, 122(3), 857863.
Seznam doporučené literatury
[1] SUMCZYNSKI, D., BUBELOVÁ, Z., SNEYD, J., ERB-WEBER, S., MLČEK, J. (2015). Total phenolics, flavonoids, antioxidant aktivity, crude fibre and digestibility in non-traditional wheat flakes and muesli. Food Chemistry, 174, 319325.
[2] SUMCZYNSKI, D., BUBELOVÁ, Z. (2015). Stanovení nutričních charakteristik, vlákniny a stravitelnosti barevných druhů rýže. Chemické listy,109(2), 147150.
[3] XIA, N., WANG, J-M., GONG, Q., YANG, X-Q., YIN, S-W., & Qi, J-R. (2012). Characterization and in vitro digestibility of rice protein prepared by enzyme-assisted microfluidization: Comparison to alkaline extraction. Journal of Cereal Science, 56(3), 482489.
[4] ESCARNOT, E., AGNEESSENS, R., WATHELET, B., & PAQUOT, M. (2010). Quantitative and qualitative study of spelt and wheat fibres in varying milling fractions. Food Chemistry, 122(3), 857863.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka prokázala velmi dobré znalosti dané problematiky a schopnost jejich aplikace. Vystoupení bylo jisté a přesvědčivé. Na otázky reagovala věcně správně, ale méně pohotově.