Informace o kvalifikační práci Vliv protektivní kultury na produkci vybraných biogenních aminů u <i>Lactobacillus curvatus<i></i></i> v podmínkách <i>in vitro<i></i></i> a v mléce
Tato práce se zabývá sledováním vybraných faktorů působících na dekarboxylázovou aktivitu Lactobacillus curvatus subsp. curvatus v podmínkách in vitro a v mléce. V teoretické části jsou charakterizovány bakterie mléčného kvašení a protektivní kultury, dále jsou popsány inhibiční látky produkované v potravinách, zejména bakteriociny a poslední kapitola se zabývá biogenními aminy a možnostmi jejich snížení.
V praktické části byla sledována kinetika produkce biogenních aminů v podmínkách in vitro a v mléce u kmene Lactobacillus curvatus subsp. curvatus za přídavku nisinu, protektivní kultury Lactococcus lactis subsp. lactis nebo jejích metabolitů v čase. Dále byl sledován i vliv pH prostředí. Produkce biogenních aminů tyraminu a sperminu byla stanovena pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí po předchozí derivatizaci dansylchloridem. V podmínkách in vitro nedošlo k inhibici produkce biogenních aminů v přítomnosti nisinu ani protektivních kultur či jejich metabolitů. Nicméně v některých případech se snížila koncentrace tyraminu až o 81 % a sperminu o 25 % po 72 hodinách kultivace po přídavku protektivních kultur do mléka.
Anotace v angličtině
This thesis deals with monitoring influence of selected factors on decarboxylase activity of Lactobacillus curvatus subsp. curvatus in vitro and in milk. The theoretical part describes lactic acid bacteria and protective cultures, the following are described the inhibitory substances produced by microorganisms in food, mainly bacteriocins and finally part deals with biogenic amines and possibilities of their reduction.
In the practical part of this work was observed kinetics of production biogenic amines in vitro and in milk on strain Lactobacillus curvatus subsp. curvatus with addition of nisin, protective culture Lactococcus lactis subsp. lactis or their supernatants in time. The influence of pH was monitored too. The production of biogenic amines tyramine and spermine was determined by high performance liquid chromatography with UV/VIS detection after derivatization with dansylchloride. Nisin and protective cultures or their supernatants did not inhibit the production of biogenic amines in vitro. However, in some cases addition of protective cultures decreased the production of tyramine by 81 % and spermine by 25 % for 72 hours of incubation in milk.
Tato práce se zabývá sledováním vybraných faktorů působících na dekarboxylázovou aktivitu Lactobacillus curvatus subsp. curvatus v podmínkách in vitro a v mléce. V teoretické části jsou charakterizovány bakterie mléčného kvašení a protektivní kultury, dále jsou popsány inhibiční látky produkované v potravinách, zejména bakteriociny a poslední kapitola se zabývá biogenními aminy a možnostmi jejich snížení.
V praktické části byla sledována kinetika produkce biogenních aminů v podmínkách in vitro a v mléce u kmene Lactobacillus curvatus subsp. curvatus za přídavku nisinu, protektivní kultury Lactococcus lactis subsp. lactis nebo jejích metabolitů v čase. Dále byl sledován i vliv pH prostředí. Produkce biogenních aminů tyraminu a sperminu byla stanovena pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV/VIS detekcí po předchozí derivatizaci dansylchloridem. V podmínkách in vitro nedošlo k inhibici produkce biogenních aminů v přítomnosti nisinu ani protektivních kultur či jejich metabolitů. Nicméně v některých případech se snížila koncentrace tyraminu až o 81 % a sperminu o 25 % po 72 hodinách kultivace po přídavku protektivních kultur do mléka.
Anotace v angličtině
This thesis deals with monitoring influence of selected factors on decarboxylase activity of Lactobacillus curvatus subsp. curvatus in vitro and in milk. The theoretical part describes lactic acid bacteria and protective cultures, the following are described the inhibitory substances produced by microorganisms in food, mainly bacteriocins and finally part deals with biogenic amines and possibilities of their reduction.
In the practical part of this work was observed kinetics of production biogenic amines in vitro and in milk on strain Lactobacillus curvatus subsp. curvatus with addition of nisin, protective culture Lactococcus lactis subsp. lactis or their supernatants in time. The influence of pH was monitored too. The production of biogenic amines tyramine and spermine was determined by high performance liquid chromatography with UV/VIS detection after derivatization with dansylchloride. Nisin and protective cultures or their supernatants did not inhibit the production of biogenic amines in vitro. However, in some cases addition of protective cultures decreased the production of tyramine by 81 % and spermine by 25 % for 72 hours of incubation in milk.
Charakteristika bakterií mléčného kvašení a protektivních kultur.
Inhibiční látky produkované v potravinářství.
Produkce biogenních aminů a možnosti jejich snížení v potravinách.
II. Praktická část
Sledování vybraných faktorů (pH prostředí, přídavku nisinu a protektivní kultury Lactococcus lactis subsp. lactis) na produkci biogenních aminů u kmene Lactobacillus curvatus subsp. curvatus v podmínkách in vitro a v mléce.
Charakteristika bakterií mléčného kvašení a protektivních kultur.
Inhibiční látky produkované v potravinářství.
Produkce biogenních aminů a možnosti jejich snížení v potravinách.
II. Praktická část
Sledování vybraných faktorů (pH prostředí, přídavku nisinu a protektivní kultury Lactococcus lactis subsp. lactis) na produkci biogenních aminů u kmene Lactobacillus curvatus subsp. curvatus v podmínkách in vitro a v mléce.
[1] CHEN, H. a D. G. HOOVER. Bacteriocins and their Food Applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2003, vol. 2, s. 82-100.
[2] HUTKINS, Robert W. Microbiology and technology of fermented foods. 1st ed. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2006, xi, 473 p. ISBN 978-081-3800-189.
[3] SALMINEN, Seppo, Atte von WRIGHT a Arthur OUWEHAND. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, c2004, 633 p. Food science and technology (Marcel Dekker, Inc.), 139. ISBN 08-247-5332-1.
[4] BENKERROUM, Noreddine. Biogenic Amines in Dairy Products: Origin, Incidence, and Control Means. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2016, vol. 15, s. 801-826.
Seznam doporučené literatury
[1] CHEN, H. a D. G. HOOVER. Bacteriocins and their Food Applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2003, vol. 2, s. 82-100.
[2] HUTKINS, Robert W. Microbiology and technology of fermented foods. 1st ed. Ames, Iowa: Blackwell Pub., 2006, xi, 473 p. ISBN 978-081-3800-189.
[3] SALMINEN, Seppo, Atte von WRIGHT a Arthur OUWEHAND. Lactic acid bacteria: microbiology and functional aspects. 3rd ed., rev. and expanded. New York: Marcel Dekker, c2004, 633 p. Food science and technology (Marcel Dekker, Inc.), 139. ISBN 08-247-5332-1.
[4] BENKERROUM, Noreddine. Biogenic Amines in Dairy Products: Origin, Incidence, and Control Means. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2016, vol. 15, s. 801-826.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka potvrdila hodnocení vedoucího práce jistým, vyčerpávajícím způsobem. Prokázala hluboké znalosti teoretických zásad studované problematiky. K obhajobě diplomové práce nebyly ze strany komise žádné připomínky.