Tématem bakalářské práce jsou dopady produkce a spotřeby masa a masných výrobků na životní prostředí. Její teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů týkajících se masného průmyslu, vymezení environmentálních dopadů na jednotlivé složky životního prostředí vodu, půdu, ovzduší a biodiverzitu. Dále jsou charakterizovány alternativní způsoby stravování, a sice vegetariánství a veganství. Praktická část naplňuje cíl bakalářské práce, analýzu dopadů produkce a spotřeby masa a masných výrobků v České Republice na životní prostředí.
Anotace v angličtině
The subject of this bachelor thesis is a meat production and consumption impacts on the environment. The theoretical part is focused on definitions of a meat industry, Analysis of environmental impacts on all components of environment water, soil, air and biodiversity. There are also characteristics of alternative ways of nutrition, namely vegetarianism and veganism. The practical part fulfills the goal of this bachelor thesis, analysis of the meat production and consumption impacts on the environment in the Czech Republic.
Klíčová slova
maso, masná výroba, spotřeba masa, hospodářská zvířata, životní prostředí,
voda, půda, ovzduší, biodiverzita, znečištění, odpad, udržitelnost, vegetariánství, veganství
Tématem bakalářské práce jsou dopady produkce a spotřeby masa a masných výrobků na životní prostředí. Její teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů týkajících se masného průmyslu, vymezení environmentálních dopadů na jednotlivé složky životního prostředí vodu, půdu, ovzduší a biodiverzitu. Dále jsou charakterizovány alternativní způsoby stravování, a sice vegetariánství a veganství. Praktická část naplňuje cíl bakalářské práce, analýzu dopadů produkce a spotřeby masa a masných výrobků v České Republice na životní prostředí.
Anotace v angličtině
The subject of this bachelor thesis is a meat production and consumption impacts on the environment. The theoretical part is focused on definitions of a meat industry, Analysis of environmental impacts on all components of environment water, soil, air and biodiversity. There are also characteristics of alternative ways of nutrition, namely vegetarianism and veganism. The practical part fulfills the goal of this bachelor thesis, analysis of the meat production and consumption impacts on the environment in the Czech Republic.
Klíčová slova
maso, masná výroba, spotřeba masa, hospodářská zvířata, životní prostředí,
voda, půda, ovzduší, biodiverzita, znečištění, odpad, udržitelnost, vegetariánství, veganství
Teoretické vymezení produkce, zpracování a spotřeby masa.
Vymezení ekologických dopadů při produkci a zpracování masa.
Ekologické dopady při balení, distribuci a spotřebě masa.
Likvidace a zpracování odpadů ve vybraných podnicích.
Zhodnocení získaných poznatků, formulace závěrů a doporučení.
Zásady pro vypracování
Teoretické vymezení produkce, zpracování a spotřeby masa.
Vymezení ekologických dopadů při produkci a zpracování masa.
Ekologické dopady při balení, distribuci a spotřebě masa.
Likvidace a zpracování odpadů ve vybraných podnicích.
Zhodnocení získaných poznatků, formulace závěrů a doporučení.
Seznam doporučené literatury
[1] PIPEK, Petr. Základy technologie masa. Vyd. 1. Vyškov: Vysoká vojenská škola pozemního vojska, 1998, 104 s. ISBN 8072310100. \vsp{1,5mm}
[2] FRANCIS, FREDERICK J. Wiley Encyclopedia of Food Science and Technology (2nd Edition). John Wiley & Sons. 1999, 2816 pp., ISBN 978-0-471-19285-5. \vsp{1,5mm}
[3] Zákon č. 185/2001 sb. O odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Seznam doporučené literatury
[1] PIPEK, Petr. Základy technologie masa. Vyd. 1. Vyškov: Vysoká vojenská škola pozemního vojska, 1998, 104 s. ISBN 8072310100. \vsp{1,5mm}
[2] FRANCIS, FREDERICK J. Wiley Encyclopedia of Food Science and Technology (2nd Edition). John Wiley & Sons. 1999, 2816 pp., ISBN 978-0-471-19285-5. \vsp{1,5mm}
[3] Zákon č. 185/2001 sb. O odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. \vsp{1,5mm}
Další odborná literatura dle doporučení vedoucího bakalářské práce. \vsp{1,5mm}
Přílohy volně vložené
1 CD
Přílohy vázané v práci
ilustrace, grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ne
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Oponentka bc. práce dr. Lukášková položila jednu otázku, studentka odpověděla.